1-3歲

跳至

首頁
34567...11

尾頁

男爵府

我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

fracfrac_baby 發表於 13-11-19 13:26
我有次經過藥房, 有個亞姐派左包我比小朋友, 我攞左粒食, 好士多啤梨味. 我小朋友都幾鍾意食.
...

衍生原本有係藥房有Promo ? 屯門呢邊我從未見過

男爵府

我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

fracfrac_baby 發表於 13-11-19 13:26
我有次經過藥房, 有個亞姐派左包我比小朋友, 我攞左粒食, 好士多啤梨味. 我小朋友都幾鍾意食.
...

士多啤梨味咁正, 仲估好難食tim, 下次買黎比小朋友食先.

別墅

BK Milk勳章

cocomama428 發表於 13-11-23 17:56
你地有無見過佢架貨車? 我係佢facebook見到,

但係又無講路線係點, 又無講做咩

唔見衍生呢架車, 會唔會係派新出既金裝試用裝活動?

別墅

BK Milk勳章

cocomama428 發表於 13-11-23 18:07

唔係從來無, 係佢擺既地方你睇唔到, 我有朋友都見過藥房有衍生Promo,

同埋衍生就算唔做Promo, 都有好多媽媽買佢既產品.

別墅

BK Milk勳章

cocomama428 發表於 13-11-23 18:04
岑日我見屯門吉之島大萬寧有2盒金裝七星茶口服液, 你睇下買唔買到啦

我家姐都買唔到金裝七星茶口服液, 真係咁好賣?

大宅

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

衍生有咩小兒產品係出名好架? 佢d野安唔安全架?

男爵府

陪月勳章

WingsBobo 發表於 13-11-25 13:45
衍生有咩小兒產品係出名好架? 佢d野安唔安全架?

開奶茶, 七星茶, 猴棗散, 都唔差, 我小朋友一直都食佢.
係香港賣得咁耐, 一定安全既, 我見衍生係香港中醫藥管理委員會個網,
佢係獲發中成藥註冊證明書明單都有好多產品有註冊, 註冊得一定安全.
你都可以去睇下你地食開中藥有無註冊.

http://www.cmchk.org.hk/pcm/chi/#main_listpcm.htm

大宅

cocomama428 發表於 13-11-23 18:04
岑日我見屯門吉之島大萬寧有2盒金裝七星茶口服液, 你睇下買唔買到啦

昨天於買到了衍生七星茶口服液, 與朋友每人都買了2盒

還買了一罐龍杜鈣片, 他們都很喜歡食.

大宅

ladypanpan 發表於 13-11-26 09:56
開奶茶, 七星茶, 猴棗散, 都唔差, 我小朋友一直都食佢.
係香港賣得咁耐, 一定安全既, 我見衍生係香港中醫 ...

聽講哩個中成藥註冊證明書好難申請到, 衍生都幾厲害wow

大宅

ladypanpan 發表於 13-11-26 09:56
係香港賣得咁耐, 一定安全既, 我見衍生係香港中醫 ...

我上網見到佢有SHOW到中成藥註冊編號 HKC.....即係咩黎?

大宅

我愛我的家 發表於 13-11-29 13:51

我唔係好明點解叫龍牡鈣片? 佢成份得龍眼肉、牡蠣、紅棗、山藥等, 咁關鈣咩事?

男爵府

我都買左佢款本草龍牡鈣, 圖案好得意,

我小朋友好鍾意食, 而家會放一小包係佢書包度,

放學佢自己攞出黎食.

男爵府

我愛我的家 發表於 13-11-29 13:55
聽講哩個中成藥註冊證明書好難申請到, 衍生都幾厲害wow

就係知道佢有中成藥註冊證明書, 所有我好放心買比小朋友食,

同埋佢既開奶茶,七星茶,保嬰丹,猴棗散功效真係幾好架 ~

我小朋友食左佢既產品都好快見效.

大宅

WingsBobo 發表於 13-12-6 15:56
我唔係好明點解叫龍牡鈣片? 佢成份得龍眼肉、牡蠣、紅棗、山藥等, 咁關鈣咩事? ...

龍眼肉、牡蠣 紅棗、山藥都有含豐富及維他命, 能強壯身體及有保健功效, 亦有助吸收鈣

生蠔

功效:

滋陰益血,清熱除濕。

臨床應用:
1. 用於虛損,婦人崩漏失血,或熱病後陰津耗傷,心神不安,煩擾不寐。
宜單用生蠔煮熟,食肉喝湯。
2. 用於丹毒,酒後煩熱,口渴。
宜以薑、醋拌生蠔食。
3. 用於陰虛煩躁,夜睡不寧,血虛心悸等症。
蠔豉與瘦豬肉煮湯飲食。

用量、用法:
蠔的食法,有炸生蠔,亦有紅燒、白灼,煎湯和生吃。生食,佐以檸檬汁、辣汁或雞尾酒醬汁等。
其肉嫩宜炒食,不可久煮。
潮州人有煎蠔餅,下酒佳物。此種蠔仔與常吃的大隻蠔不同,是另一品種,天然生長的,附生在海邊石頭上,是長不大的。西餐館有生蠔忌廉湯。另外用雞蛋麵粉糊過油炸後,蘸花椒鹽食之,風味殊佳。

使用注意:
蠔肉膩滯,若消化力不佳,不要多吃。腸胃衰弱者吃蠔,往往感覺胃脹不舒服或腹瀉,俗稱「濕滯」。

現代研究:
生蠔肉營養豐富,含蛋白質不少,且為人體必需的 8 種氨基酸,脂肪只佔少許,另含糖元、牛磺酸、穀胱甘酸,維生素 A、維生素 B1、維生素 B2、維生素 D、維生素 E、岩藻糖及銅、鋅、錳、鋇、磷、鈣、鎂,鋁、氧化鐵及有機質。

生蠔肉醋酸提取物可增強小鼠對大腦病毒的抵抗力,抑制鏈球菌、流感病毒,脊髓灰質炎病毒。
生蠔肉中含能促進兒童智力的微量元素鋅,故又有益智海味之稱。另體質虛弱兒童,肺門淋巴結核,頸淋巴結核或軟骨病,皆宜酌食蠔。

現知人體若欠缺微量元素鋅,則引起性功能下降,而蠔含鋅頗多,可稱「腎虧」男子恩物。男人常恐性機能衰退。事實陽痿由於病理原因的較少,由於心理因素者多。也有些因缺乏某些食物成份而致者。如「鋅」這種微量元素,人體缺少則呈性機能不佳,而蠔、淡菜、狗肉、蝦、蟹等含鋅不少;黃鱔、白鱔、海參、魚肚及植物的黃豆、豆腐、花生、合桃含精氨酸頗多,均屬益精之品。雞肝、羊腎和蛋類,含膽固醇和卵磷脂,但也含性激素和合成激素,能促進精原細胞分裂和成熟,若非過胖或膽固醇過高,宜適量吃之。

很多人以為生蠔有很高膽固醇,其實每100g(約六、七隻普通大小生蠔)只有25mg膽固醇,較所有魚、蝦、蟹等海產還要低。基督教聯合那打素社康服務註冊營養師陳紫敏(左圖)亦表示,生蠔本身熱量不高,半打約有50kcal,鈉質及脂肪含量亦算低,但仍不建議進食太多,「可間中以生蠔代替肉類提供所需蛋白質,但它不屬功能性食物,多吃亦不會提供較高營養價值。生蠔含有維他命A、B12及豐富鋅質,具調節荷爾蒙及抗氧化功能,但也因其可影響荷爾蒙及甲狀腺分泌,故不宜大量及經常進食。每次食半打(約等於二兩半肉類分量),已差不多佔了每天所需肉類分量的三分一,故同一天不建議再大量進食其他肉類。」

龍眼

※功效

補心脾,益氣血。

1.用於心脾兩虛的失眠、健忘、驚悸、怔仲等症。本品有滋養作用,能補益心脾

,既不滋膩,又不壅氣,所以為滋補良藥,常用于思慮過度,勞傷心脾所引起

的上述症候。

2.用於氣血不足,體虛力弱等症。本品既能補脾胃之氣,又能補營血不足,單用

一味熬膏,如玉靈膏,又稱代參膏,就是本品加白糖蒸熟,開水沖服。筆者以

為若是病患脾胃極差,又氣血虛弱而待補,此藥不滋膩,是極佳良藥。

※應用

李時珍說:食品以荔枝為貴,而資益則龍眼為良,蓋荔枝性熱,而龍眼性和平也

。所以平常應用于自覺心臟無力、心悸的心陽虛證,而無煩躁的熱象,都可以使

用,例如適量龍眼乾,用大同電鍋隔水加熱熬煮一晚,次日清晨空腹服用,這是

最為簡單,而功效可期又無副作用的好方法。

大宅

回覆:我愛我的家 的帖子

多謝提供,照咁睇,衍生的龍鈣片係令小朋友吸鈣得好D 而唔係直接食D鈣入肚??

大宅

引用:Quote:我愛我的家+發表於+13-11-29+13:55+

原帖由 cocomama428 於 13-12-12 發表
就係知道佢有中成藥註冊證明書, 所有我好放心買比小朋友食,

同埋佢既開奶茶,七星茶,保嬰丹,猴棗散功效真 ...
無留意你講的中成藥証明書,不過飲過衍生的七星茶同開奶茶,真係有效。

男爵府

Fionsay6 發表於 13-12-16 15:07
無留意你講的中成藥証明書,不過飲過衍生的七星茶同開奶茶,真係有效。

...
資料來源由香 港 中 醫 藥 管 理 委 員 會 網 頁

中 醫 藥 管 理 委 員 會 發 出 「確 認 中 成 藥 過 渡 性 註 冊 通 知 書 」

二 零 零 八 年 三 月 三 十 一 日

香 港 中 醫 藥 管 理 委 員 會 轄 下 的 中 藥 組 今 日 (三 月 三 十 一 日 )開 始 ,為 符 合 過 渡 性 註 冊 資 格 的 中 成 藥 發 出 「確 認 中 成 藥 過 渡 性 註 冊 通 知 書 」。通 知 書 將 列 明 該 中 成 藥 的 過 渡 性 註 冊 編 號 。
中 藥 組 委 員 譚 麗 芬 醫 生 在 今 日 的 記 者 會 上 說 :「中 成 藥 註 冊 制 度 是 香 港 中 醫 藥 發 展 的 一 個 重 要 里 程 碑 。透 過 註 冊 制 度 可 以 確 保 中 成 藥 的 安 全 、品 質 及 成 效 ,從 而 保 障 公 眾 健 康 。」

1. 中 成 藥 也 是 藥 的 一 類 ,應 小 心 使 用 ;
2. 任 何 藥 (包 括 中 成 藥 )都 有 可 能 產 生 副 作 用 ;
3. 應 先 瞭 解 自 己 的 需 要 ,切 勿 胡 亂 食 藥 ;
4. 天 然 產 品 不 一 定 代 表 安 全 。此 點 必 須 留 意 ;
5. 中 成 藥 也 有 可 能 與 其 他 藥 物 相 互 影 響 。所 以 ,在 接 受 相 關 醫 護 人 員 的 診 治 時 ,應 告 知 最 近 的 服 藥 情 況 ;
6. 勿 讓 小 孩 擅 自 接 觸 到 藥 品 ,包 括 中 成 藥 ;
7. 看 清 中 成 藥 的 標 籤 及 /或 說 明 書 內 容 ,不 要 購 買 來 歷 不 明 的 藥 物 ;及
8. 在 使 用 中 成 藥 後 ,若 產 生 不 良 反 應 或 病 情 持 續 甚 或 轉 壞 ,應 盡 快 求 醫 。

大宅

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:ladypanpan 的帖子

我本人就較喜歡余仁生開奶茶,因為它是無糖的

大宅

BK Milk勳章

唔知有無JM去左工展會? 衍生有無咩產品抵買? 想買保嬰丹,猴棗散

大宅

BK Milk勳章

而家七星茶我淨係會買衍生隻口服液比囝囝飲,

功效又好, 小朋友又鍾意飲, 今次旅行都會帶埋佢.

龍杜鈣我都買左, 不過覺得太甜了, 每日食一包就足夠.

首頁
34567...11

尾頁

跳至