1-3歲

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

引用:最新報導:阿囡已有兩星期無啜手指了,以前

原帖由 琳媽咪 於 14-12-26 發表
最新報導:阿囡已有兩星期無啜手指了,以前既佢無時無刻都啜,依家睇佢應該條引唔大,因為日間唔見佢啜,訓 ...
恭喜

大宅

回覆:琳媽咪 的帖子

是否用普通藥水膠布?我仔都有同一問題

男爵府

回覆:戒啜手指開始了

我學你,膠布中
第2日……訓覺碌足成粒鐘,e e ar ar.....

大宅

引用:是否用普通藥水膠布?我仔都有同一問題 +

原帖由 MAsept 於 15-01-02 發表
是否用普通藥水膠布?我仔都有同一問題
其實我囡初初貼膠布一放入口唔對路就無食(所以有無藥水成分都唔係問題),但耐左唔work,因為佢自己扯甩膠布,你睇返我post既過程,其實都幾羅命,但要堅持堅持

大宅

引用:我學你,膠布中第2日……訓覺碌足成粒鐘,e

原帖由 cherryhkl 於 15-01-03 發表
我學你,膠布中
第2日……訓覺碌足成粒鐘,e e ar ar.....
Kakakak碌成粒鐘佢好羅羅孿,我囡直情好似毒引發作咁典床典脊,我老公話似驅魔咁

大宅

回覆:Potato001 的帖子

我嗰時遇過個小朋友,手指爛過樓主小朋友好多。我用左膠布佢試左幾次就識整開,後來我再用醫生膠布(白色好薄),包多幾層,佢整唔到,一星期就介左

不過唔好包太緊,太緊無血到!

大宅

引用:我嗰時遇過個小朋友,手指爛過樓主小朋友好

原帖由 ayi212 於 15-01-07 發表
我嗰時遇過個小朋友,手指爛過樓主小朋友好多。我用左膠布佢試左幾次就識整開,後來我再用醫生膠布(白色好 ...
哩張相好耐之前了,佢一個月前啜到手指細菌感染腫左少許,成隻手指公紅晒起一點點,後來封左佢左手佢走去啜右手,點之右手啜左幾日流濃水

男爵府

我仔又係,啜到手指公腫晒,試過用膠布開頭有用,但試左幾次佢次次我幫佢著衫都發顛,以為我痴佢膠布,攪到我之後又冇幫佢痴,而家唯有等佢訓著先抆返佢隻手指出呢

別墅

是長期抗戰

大宅

引用:是長期抗戰

原帖由 cmkcmy 於 15-01-08 發表
是長期抗戰
係丫,你都見我好早期就post開始戒啜手指,直至現在試過好多方法,依家我真係好開心,佢足足成個月無啜了,但醫話佢由於之前啜得太勁,加上天氣乾燥,所以佢到依家為止,仲有d一點點未清晒,但d一點點又唔紅,哩張手指公已經好了九成

大宅

回覆:琳媽咪 的帖子

多謝你的分享!試緊你的方法,希望成功啦!大家都要努力!

大宅

引用:多謝你的分享!試緊你的方法,希望成功啦!

原帖由 MAsept 於 15-01-08 發表
多謝你的分享!試緊你的方法,希望成功啦!大家都要努力!
加油丫,真係長期鬥爭

男爵府

引用:Quote:原帖由 cherryhkl 於 15-01-03 發表

原帖由 琳媽咪 於 15-01-04 發表
Kakakak碌成粒鐘佢好羅羅孿,我囡直情好似毒引發作咁典床典脊,我老公話似驅魔咁

...

我個差唔多一星期喇,頭2-3日訓覺碌成個鐘又喊之外,仲好抗拒塊膠布,所以我同老公一齊都痴左塊係手指公,佢一想meet,我地就同佢yeah,又give me five咁……分下佢心又容易接受到。

到第4日好似成成地功,婆婆就冇幫佢痴,點知訓訓下冇意識又啜返

所以宜家仲痴緊,怕功虧一簣!

我用呢隻自己剪闊度嘅膠布。

大宅

引用:Quote:原帖由+琳媽咪+於+15-01-04+發表Kaka

原帖由 cherryhkl 於 15-01-11 發表
我個差唔多一星期喇,頭2-3日訓覺碌成個鐘又喊之外,仲好抗拒塊膠布,所以我同老公一齊都痴左塊係 ...
我囡無啜手指兩星期果陣諗住夜晚試下唔載手套淨係貼膠布,點之佢訓訓下扯甩膠布即啜,我蚊佢隻手出黎跟住爆喊😂,佢鋪引好大,因為啜足兩年多,仲係無時無刻都啜 你貼膠布唔好太緊,驚血液唔運行,希望你都成功啦,加油

大宅

回報近況:阿囡無啜手指足足一個月有多,雙手一粒粒也好了9成9,但依然乾要無時無刻搽潤膚膏,今晚第一晚手套都無載,上床後都好快訓著,依家要隨時昅佢半夜有冇放手指入口

大宅

Update近況,阿囡幾乎由12月頭正式開始無啜手指,前兩星半夜熟睡時無意識下都仲放入口,到今日,都幾乎差不多兩個月,佢訓晏覺時突然又放隻手指入口,真係估唔到都差不多兩個月戒啜,佢都會無意識下仲放入口,佢哩鋪引真係好大,橆計,出世未滿月已經開始啜手指,啜足兩年咁耐,要佢完全戒晒真係要時間同耐性同佢戰鬥,繼續加油吧

男爵府

各位,我上星期用左JM介紹的方法"手指包膠布", 真係work wor!!!!

過程係: 我仔依家2歲,由一歲開始食手指食到依家,手指公都硬晒皮。

咁果晚係佢上床前我就用膠布包住佢隻手指公,我仔就EE呀呀咁指住隻手指公,我就話:“係呀,因為你食手指,所以手指傷左了!! 你唔好再食了好無? 再食就唔會好返了!"

阿仔依家2歲其實完全聽得明我地大人講咩,只係講唔到,而佢聽完都好似明晒咁。到上床時,阿仔就自然反應想食手指,咬到膠布後又EE呀呀咁指住,我又重複多次個原因,咁阿仔就真係無食! 之後佢訓著後我就除左膠布了。

到第二日訓晏覺同晚上我都無再用膠布了,只係一見佢想食,我就講返果晚的原因, 阿仔又真係聽我講無食!

如是者到依家足足一星期了,阿仔都無再食返手指~~~

大宅

引用:各位,我上星期用左JM介紹的方法\"手指包膠

原帖由 fifihon 於 15-01-29 發表
各位,我上星期用左JM介紹的方法"手指包膠布", 真係work wor!!!!

過程係: 我仔依家2歲,由一歲開始食手指 ...
勁喎咁快搞掂,恭喜你丫 我囡可能啜左成兩年咁耐,條引好深,訓訓下仲會無意識地放入口,不過我相信佢都就快戒到,唔啜手指真係差好遠,始終病從口入好易

男爵府

畀面勳章

我仔都啜到起枕,我都要的起心肝幫佢戒

大宅

引用:我仔都啜到起枕,我都要的起心肝幫佢戒

原帖由 mankiki041005 於 15-01-31 發表
我仔都啜到起枕,我都要的起心肝幫佢戒
要丫,再唔戒啜到入細菌仲麻煩

首頁

尾頁

跳至