樓市動向

跳至

首頁
45678...20

尾頁

洋房

原帖由 onelokgor 於 09-5-9 10:42 發表
ofwt
我原本諗住睇定D, 下半年先買樓既~ 但見D 股票同樓市最近都勁升, (呢樣真係諗極都唔明, 唔通眼前只有小小利好消息就可以遮哂D不明朗經濟因數????), 攪到自己心郁郁想入番市, 因為好驚下半年個市仲係甘升呀~ 你 ...

股市和樓市不一定是同步上下,像是2007股市下跌後,樓市還是大升至2008年,而且我的交易系統目前也是出現股樓市不同步的狀況(雖然我的交易系統有可能是錯的),所以對我來說,是一點都不用擔心樓價上漲的,就算上漲,也有方法應對,少花點時間看新聞,用多點時間建立自己的交易系統,心就比較不會慌。

男爵府

原帖由 wsyggk 於 09-5-12 22:35 發表

可能而家個市真係太旺, 我遇親d agent都係幫賣家既, 有d細行仲衰啊, 開個價仲高過大行. 有d就好push, 係咁逼你make decision, 但講野又唔logical. 有d就好趕囉, 同佢睇樓佢又遲到. 有個我睇左個盤都ok, 問佢個價 ...

第一次睇完,佢開一個價,我話要去銀行估價先;第二日我覆佢低d價(好多銀行估唔足),佢又push我,鬧我 : 你一時一樣,玩我 ar,我唔做啦…, 發脾氣,我咪同佢講:我係比依個價,你fight 到就fight 到,唔fight 就算。

30 min 後,佢態度好好話ok.

不過,唔知係咪玩返我,之後連續3次追價都係簽臨時買賣合約15-30mins前話業主唔簽要再加。最終咪令我依家繼續等…

伯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

原帖由 BabyMiMi 於 09-5-12 16:56 發表
如果可以hsbc 果個估價買到既樓, 真係十間我都買....!!

我剛買既一間 恆生估290 hsbc / 渣打估 345
成交29X

水晶宮

原帖由 biglemon 於 09-5-13 07:34 發表

第一次睇完,佢開一個價,我話要去銀行估價先;第二日我覆佢低d價(好多銀行估唔足),佢又push我,鬧我 : 你一時一樣,玩我 ar,我唔做啦…, 發脾氣,我咪同佢講:我係比依個價,你fight 到就fight 到,唔fight 就算。

30 min 後,佢態度 ...

嘩! 我覺得你都好有誠意啦喎, 肯追價, 咁你應該好鍾意個盤...你係買邊區既盤啊? 不過唔緊要啦, 睇左ofwt既分析之後個心係咪定左好多呢? 如果唔係有急切需要, 或者可以睇定d.

水晶宮

ofwt, 好開心終於見到你既分析啦, 好詳細啊, thanks soooooooo much!!! 不過我想問呢, 你預期經濟係會點樣發展落去呢? 慢慢衰退定係急劇收縮? 會有d咩事導致咁樣呢?

民房

ofwt

謝謝!!! 好詳細! ! 獲益良多!!!

原帖由 ofwt 於 09-5-13 06:49 發表

不知道各位有沒有發現,我很少在這個討論串中談論到經濟的論點,原因是經濟這個問題再怎麼討論,最後都會變成保護或發揚自己持有部位的預設立場,然後就是兩派人馬大戰一番,這樣的戲碼在各個討論區(這裡的大戰算是相對溫和 ...

男爵府

原帖由 wsyggk 於 09-5-13 09:18 發表

嘩! 我覺得你都好有誠意啦喎, 肯追價, 咁你應該好鍾意個盤...你係買邊區既盤啊? 不過唔緊要啦, 睇左ofwt既分析之後個心係咪定左好多呢? 如果唔係有急切需要, 或者可以睇定d. ...

我好鍾意,即使我有急切需要,我都唔買啦…

珍珠宮

ofwt,

多謝你咁益我地,咁詳細咁分析。可惜我程度唔高,似明非明。所以想向你請教。

央行大量發炒挽救市場,後果是引起通漲,然後再加息予之抑壓,以換取時間來調節市場,減輕通縮之苦,你看這過程應會導致經濟軟著陸還是硬著陸?

若是軟著陸,樓價應是有下調空間?還是橫行?

你意見是通縮過程會維時幾耐?其實這過程是幾時已開始?是去年十月?還是更早?

不知道各位有沒有發現,我很少在這個討論串中談論到經濟的論點,原因是經濟這個問題再怎麼討論,最後都會變成保護或發揚自己持有部位的預設立場,然後就是兩派人馬大戰一番,這樣的戲碼在各個討論區(這裡的大戰算是相對溫和 ...

珍珠宮

如果真係好需要又中意,無謂為啖氣啦,搵同一間行另一sales跟,唔洗比兩份佣掛?!
原帖由 biglemon 於 09-5-13 10:43 發表

我好鍾意,即使我有急切需要,我都唔買啦…

男爵府

喂,其實我無簽睇樓紙嗯

水晶宮

原帖由 biglemon 於 09-5-13 12:40 發表
喂,其實我無簽睇樓紙嗯

點解可以唔簽睇樓紙既?

珍珠宮

哇!家陣市真係好旺喎,佢都唔志在!咁仲好辦啦!
原帖由 biglemon 於 09-5-13 12:40 發表
喂,其實我無簽睇樓紙嗯

男爵府

其實無簽睇樓紙係唔係真係無法律責任?
我律師同我講,如果agent有人証證明帶我去睇樓,都可以追我 佣金 嘅

男爵府

我也曾聽聞他們可以追究. 坦白. 他們利益受損. 涉及佣金那麼大件事. 他們定用盡辦法追討. 博不過. 而且找另一地產經紀去看或買賣成功, 他們是不會上身. 但身為客.反而有排煩.

原帖由 biglemon 於 09-5-13 13:15 發表
其實無簽睇樓紙係唔係真係無法律責任?
我律師同我講,如果agent有人証證明帶我去睇樓,都可以追我 佣金 嘅

男爵府

好勁呀!!

我資質有限, 睇完都係好似明好似唔明咁, 但係睇完你既分析個心點都定d.

希望你可以繼續指點我地哩班c9仔!!!

原帖由 ofwt 於 09-5-13 07:18 發表

股市和樓市不一定是同步上下,像是2007股市下跌後,樓市還是大升至2008年,而且我的交易系統目前也是出現股樓市不同步的狀況(雖然我的交易系統有可能是錯的),所以對我來說,是一點都不用擔心樓價上漲的,就算上漲,也有方法應對 ...

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

ofwt
之前見你沒有回覆, 我想是我問題太幼稚所以不直一覆(有點失望), 現見所述原因是沒要求你回答, 現明白了..........多謝!
我想請教在你末段講述 1929........3年及1973........2年, 若今次年半可攪掂, 算是一個奇績, 但我在想1929' & 1973'電腦、人的智慧、經歷....等等不太多, 所以復 so 時間比較長(因要摸索), 現今人可拿以前的失敗經驗被開, 套用可行經驗會否因此加快復 so 時間呢, 另 1929-3年, 1973-2年, 2008-年半, 符合時間推理~就是慢慢縮短。(憑空想象, 沒有理據, 不要見笑)

洋房

ofwt

可不可以詳細解釋一下 "通縮的定義,當(現金部位-債務)減少,就是通縮"?

洋房

原帖由 GB 於 09-5-12 14:02 發表
我都係無睇樓成個月啦, 輕鬆晒

ofwt,

你好勁呀!雖然有好多睇完都唔係好明, 不過真係獲益良多, 謝謝你!!

但係,唔係好明點解下半年個樓市會跌而股市年尾又會上返21000既 ?? ...

首先最重要的是要澄清我從來沒說過股市「年尾」會上21000,而且早前我曾經說過我對時間波不擅長,沒有此特異功能發表時間點,如果我發表了對時間的看法,錯的機率很大。

就中期走勢而言,2008年初樓市和股市走逆向,時間差距四個月,還有比四個月更大的是在1999年四月底樓市見頂開始下跌時,股市卻一直漲到2000年三月底,逆向了十一個月,因此若要以股市來預測樓市,或許可以,但是應該還要加入其他判別因子會比較不會造成誤判。

就幅度而言,97時最高一萬六千多,當時樓市最高到102.93,2000年時股市最高一萬八千多,當時以99年時最高是57.23,雖然2000年的股市資金大過97年,樓市已無法創新高,連97的六成價都達不到,再來股市漲到近三萬二,將近97的兩倍,資金能量如此巨大,樓市還是沒有破97高點,比2000年多出七成半的HSI,資金能量也只能推高相對於99年樓市頂點三成(而且這還是在政府刻意減少供應下的結果,不然還會更少),這給了我們什麼訊息?香港樓市已經在走下坡,雖然下得很慢,可是一直都在下,原因可能是中國崛起,慢慢在取代香港,或許不是,但是原因不重要,我也不需要也不想知道真正的原因是什麼,因為樓價走勢已經告訴我們結果了。

說著說著離原來網友問的問題太遠了,停筆。

伯爵府

ofwt,

我是那個賣樓後心情沈重的kingawa......
我和老公在香港島看了好多層樓都漲價了!
(我們賣早了 ) 現在交樓期將近,好徬徨,
開始考慮馬on山,但那兒亦搶得很厲害......
請問馬on山的升值及發展真的和港島差很多嗎?
我們是否該等年尾才買? 老公說現在不買的話很不踏實, 我都不知要如何了
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

珍珠宮

何不考慮先租住?其實e+入市真係兩睇,我都猶疑緊,不過遇著個心儀,費事蘇州過後冇艇搭的話,我都會買,心態其實預左會跌d,只不過買心頭好咁解詐!即是話,其實我睇跌囉,不過唔知跌幾多,亦唔知幾時跌,跌幾耐!
原帖由 kingawa 於 09-5-15 11:01 發表
ofwt,

我是那個賣樓後心情沈重的kingawa......
我和老公在香港島看了好多層樓都漲價了!
(我們賣早了 ) 現在交樓期將近,好徬徨,
開始考慮馬on山,但那兒亦搶得很厲害......
請問馬on山的升值及發展真的和港島差 ...

首頁
45678...20

尾頁

跳至