家事百科

跳至

首頁
12345...67

尾頁

大宅

可否話我知DE係邊度買呢?最近我間房有床蚤﹗唉…真係好死佈﹗
住左呢度八年都無事…
之前我發覺自己有腳都有紅點…以為自己係皮膚敏感﹗點知…係上星期尾…我換床單…發現有野係床邊出黎﹗咪㩒死佢有血出﹗(我每星期六都換床單)但都無發現…
心知不妙…跟住叫個老公放工返黎搞搞佢﹗點知發現係張已舊年過逝既仔(狗狗)張被度有好多隻…食飽左喇﹗唉…
跟手就掉左張被,又掉左張床肉…
跟住就買殺蚤煙霧…
以為𣪩得哂…都係唔放心…又買支可以殺買蛋既噴霧…又買殺得蚤既殺蟲水…又噴又焗…﹗再焗﹗
跟住同老公諗諗呢幾個月有咩新既野黎左我屋企先﹗仲要係間房…諗諗下…早幾個月前我老公做工程有張大班椅唔要…咁佢就拎返黎俾我坐…點知張椅下面係爆左既…但張椅好新淨…咪用牛皮膠紙貼住佢喇﹗張椅係放係我地間房﹗唔知係唔係呢張椅本身係有野﹗不過都唔理喇…都掉埋﹗
前日…唉…用I PAD…點知又見到個I PAD套有一點點黑色…死喇…跟住就掉俾我個老公叫佢去睇﹗
點知又見到隻丫…哎吔…真係唔駛講又係渣渣淋拆左個套掉埋﹗
噚晚又去藥房問下有冇啲有效殺蚤水﹗(因為好熟既間藥房)佢拎左支類似𣪩蟲水咁既款…咁咪買返黎再噴﹗
啲被單都用60度水洗﹗再用乾衣機乾啲被單﹗
噚晚就叫做無野咬…但都好驚佢啲蛋﹗唉…
聽日又要執啲櫃裡面既衫出黎洗﹗用乾衣機乾既就用﹗唔用得就拎去洗衣店搞﹗
啲棉被都拎去俾洗衣店焗﹗
依家要等張床送黎…因為乜都唔要得﹗早兩日去訂床…訂床肉…又要買過哂枕頭﹗被單﹗唉…
好似大災難咁丫﹗
睇到呢個POST話DE都有效…想問問係邊度有得買﹗THX

333s  (狗狗) 留下的?  發表於 14-5-10 11:56

別墅

Aunt-Ann 發表於 13-10-26 00:32
可否話我知DE係邊度買呢?最近我間房有床蚤﹗唉…真係好死佈﹗
住左呢度八年都無事…
之前我發覺自己有腳都 ...

你好!你可以上網用這間http://www.ecodebug.com/index.html, 他可以上網訂或打電話訂,
可在地鐵站交收, DE粉要每十天換一次, 初頭我都是用左佢後, 無咁多嘢咬, 因為蚤一接觸到這DE粉會吸乾水份,
然後死, 這粉好安全的, 你可以致電給他們, 如果嚴重的就要叫滅蟲公司啦!

大宅

MommyPanel勳章

回覆:請問DE係邊度有得買唷﹗急

我最後怕到即刻搵滅蟲公司攪

大宅

joyce1215 發表於 13-10-26 20:08
你好!你可以上網用這間http://www.ecodebug.com/index.html, 他可以上網訂或打電話訂,
可在地鐵站交收, DE ...

THX…我買左一隻…我都有係網上睇到呢隻﹗不過我打過去問…淨係網上訂﹗話無門市﹗亦無得去佢度買﹗所以我買左另一隻﹗BELLYRUBS…係我問完親子後…我老公都驚我驚…佢即時去左荃灣買左呢隻﹗
都應該OK…佢都係同您講既差不多既效用﹗
唉…真係好慘…我地間房…除左電腦枱同一個放電視四層架…一個衣櫃無換…所有野都換哂﹗

大宅

回覆 Sandy_lcy 的帖子

我就無搵丫﹗不過都好大工程咁滅

大宅

自從發現左有床蚤…真係惡夢開始﹗
幸好係呢個親子王國搵到有關呢個問題…亦教到好多人相關資料﹗
亦發現有呢隻DE粉﹗
由…前星期六10月19日開始就要同床蚤開戰﹗
咩方法都用…煙霧(黃色罐果隻)雷達煙霧劑、艾條、殺蚤殺蟲水﹗總之有關殺得死蚤既都用﹗當我發現有蚤既地方…唔理係唔係竇都掉哂佢﹗
床槈、枕頭、被…床﹗真係好攞命…今日先送張床黎﹗係呢十日…大大話話都焗左兩、三次﹗跟手就買左呢隻DE﹗再散係啲牆邊﹗之前未送張床黎都係訓緊張床槈﹗因為我之前係訓兩張床槈…底果張就係我發現有床蚤果張黎…即時就掉左﹗
面果張係無彈弓﹗要搵包傢俬既膠紙全張包實﹗呢十日…都拎過兩次張槈再睇有冇發現…都係見屍體﹗我連衣櫃啲衫都全部用60度洗…再用乾衣機乾﹗
乾洗既去乾洗…棉被既就拎去焗﹗總之我間房乜既洗得就洗﹗焗既就拎去洗衣店焗﹗唉…總之呢次就係大災難﹗真係住左差不多九年都無呢啲野既﹗真係唔知係邊度惹黎架﹗唉…
今日等緊張床黎再檢查牆身有冇蛋﹗即係一點點黑色果啲…都有發現架…咪係咁捽囉﹗唔理佢係唔係都捽又噴殺蚤水﹗
送床期間…清潔時都見到有屍體﹗連蚊屍體都有﹗(係散左DE粉發現)
所以DE粉係有效架﹗源頭都係張大班椅…我直覺係﹗
所以乜鬼都掉左﹗依家等埋床槈同班電腦椅送黎﹗再用雷達果隻再焗一次﹗
應該都死得八八九九架喇﹗今日都仲散多一次DE粉﹗
學我老公話齋…呢次佢地仲唔死…我地就死架喇﹗

我由上星期四到今日10月29日已經無野咬﹗淨係清潔果陣(即係拎起床槈)就發現死屍﹗只係三四隻﹗
我諗都應該都OK呱…我會不定時散DE粉確保安全﹗

大宅

今日送張床黎我都散DE粉係床底同床面﹗總之放得就放DE粉﹗真係好鬼死驚﹗

別墅

Aunt-Ann 發表於 13-10-30 01:23

我就無搵丫﹗不過都好大工程咁滅

初時是會有好多被咬, 因為它會周屋走, 但落左DE粉一段時間, 會少嘢咬好多, 大概我落左三星期左右, 已經少咬左好多, 再保守方法, 再買部蒸氣清潔機, 把全屋蒸一蒸, 會更加好.

別墅

Aunt-Ann 發表於 13-10-30 01:53
亦發現有 ...

其實用煙霧劑不好, 會令到床蚤散到周圍全屋, 千其不好再用, 仲有, 如果見到蚤最好用膠紙痴, 因為一按死牠後, 會有血同發出味道, 會引起更多同伴過來.

大宅

回覆 Aunt-Ann 的帖子

如果真的要用殺蚤水就用倍硫磷,開水50倍全屋徹底噴,噴完焗三小時,通風3小時,然后清潔,一星期一次,連噴三星期,噴時把衣服封好入垃圾袋先。第一次噴要盡量重手D,以防有沒死的產生抗药。記得噴之前先吸走de粉,de粉会影响药效,清潔完再灑de粉。噴時記得戴N95口罩,眼罩,頭套,手套,穿長衫褲,皮鞋或水鞋。

大宅

引用:自從發現左有床蚤…真係惡夢開始﹗幸好係呢

原帖由 Aunt-Ann 於 13-10-30 發表
亦發現有 ...
加油呀!希望問題可以快啲解決。因为我只住了兩年,全部野都好新。加上自己大住肚,又有個歲半小囡。實在太驚,怕夜長夢多……就破財找滅蟲公司了。已來做了一次,不過只找到一個殼,向好方面諗,他們說應該发現得早,未好嚴重,但我仲好驚呀!

大宅

噢…大住個肚同有小朋友又真係幾煩﹗發現得早都可以好快控制到﹗只要搵到源頭﹗
用埋滅蟲公司…應該都可以滅哂呱﹗
我依家等埋張床槈黎…再用滅蚤劑再焗一次﹗應該都七七八八架喇﹗今日都無再發現屍體﹗
大家真係要加油﹗

大宅

回覆 joyce1215 的帖子

我呢幾日都無野咬…希望DE粉真係幫到手唷﹗
係呢…啲粉落左後,有效期係幾耐架?THX

大宅

吓…係架?仲諗住再用煙霧劑焗多佢一次忝﹗

大宅

回覆 roytai 的帖子

嘩…都好大工程喎﹗噴蚤水仲未考慮過﹗
我呢幾日都無野再咬我地﹗今日都無見過屍體﹗
我新既床都落左DE粉﹗希望以較安全方法做﹗得下得唔得﹗
源頭已被我掉哂﹗依家係怕仲有殘餘物之仲未孵化啫﹗

大宅

請問各位︰
香港有冇得賣床槈套呢?

333s  多晒床槈吧.  發表於 14-5-10 11:57

大宅

引用:回覆+joyce1215+的帖子我呢幾日都無野咬…

我呢幾日都無野咬…希望DE粉真係幫到手唷﹗
我問過賣既人,如果在密封既地方,一個月先補一次都無問題。其他通風地方就十日一次

大宅

引用:請問各位︰香港有冇得賣床槈套呢?

請問各位︰
香港有冇得賣床槈套呢?
我打算去淘寶買

大宅

明白…唔該哂﹗

大宅

我唔識淘寶…所以問下香港有冇得賣呢啲床槈套﹗

首頁
12345...67