跳至

首頁

尾頁

子爵府

hung_hung,

我呢兩日惡露回春呀....嗚嗚嗚...
去健康院那天,仲同醫生講清左....
點知第日就有...
唔知係咪做左收會陰運動...d惡露排出來

希望唔係m啦....
唔想咁早m....

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 hachaimami 於 09-10-29 13:41 發表

我仲係3安半左右...(如果俾樽佢飲既話)
好驚俾多d,食唔晒好浪費...(之前好多次係咁)
每一滴都係我辛苦泵出來...
有血有汗有淚

你突然加到咁多,飯飯食得晒嗎﹖ ...
滿左月加到4oz, 之後前幾日再加到5oz, 因為佢真係成日扭奶, 加左好好多, 佢當然食得晒..再多d都得呀...唔比佢咋...xd

侯爵府

原帖由 hachaimami 於 09-10-29 13:43 發表

我之前餵完都唔抹面...
因為佢通常訓著...唔想整醒佢....
而家覺得自己好懶...
我之前都痛, 因為飯飯一抹面就會勁喊, e+ 我都會盡量飲完即刻抹一抹..

侯爵府

原帖由 hachaimami 於 09-10-29 13:48 發表
hung_hung,

我呢兩日惡露回春呀....嗚嗚嗚...
去健康院那天,仲同醫生講清左....
點知第日就有...
唔知係咪做左收會陰運動...d惡露排出來

希望唔係m啦....
唔想咁早m.... ...
有冇食木耳呀? 我前2日食左木耳+豬腰, 當晚就排左d惡露....人地話可以清得快d, 我都唔sure 係唔係...

男爵府

我b女塊面出到連頭頂和下巴都有, 問咗e生(我睇尾龍骨時順道問問e生), 佢話bb唔使睇e生, bb因在母體時, 會有母親的荷爾蒙, 但出世後便會斷咗無荷爾蒙, 所以會出一粒粒好似酒米咁, 則係我地大人話的暗瘡, e生話只需用清水抹淨, 搽少少cream就得, 唔好帶去睇e生喎, 個e生重詁唔使睇都知啦, hahhahah~

b女依加好醜樣添呀~ 塊面紅晒又結疤添~

原帖由 siumicmui 於 09-10-29 11:21 發表
我呀b呢幾日都開始生d粒粒係面
好似我地d"走米"咁既

可以搽咩CREAM呀?

大宅

係呀..所以加左D "土銀花" 功效差唔多不過價$$ 是1/3, 沖走晒D 肚毒...之前我都係抹面, 不過我媽話沖涼好好多, 而且天氣未凍, 可以浸耐DD...

原帖由 我係好媽媽 於 09-10-29 13:40 發表
我都有用金銀花水抹面沖涼呀, 不過冇你咁勁沖一個月....所以 e+ 仲有粒粒....d 金銀花貴左好多, 一個月未好貴囉??

侯爵府

原帖由 catmaymak 於 09-10-29 14:36 發表
係呀..所以加左D "土銀花" 功效差唔多不過價$$ 是1/3, 沖走晒D 肚毒...之前我都係抹面, 不過我媽話沖涼好好多, 而且天氣未凍, 可以浸耐DD...
哦...土銀花...8下先 ^^

大宅

原帖由 我係好媽媽 於 09-10-29 14:08 發表
滿左月加到4oz, 之後前幾日再加到5oz, 因為佢真係成日扭奶, 加左好好多, 佢當然食得晒..再多d都得呀...唔比佢咋...xd

我嗰個都係5oz, 奶粉大約4小時先再食, 如果係5oz人奶, 3個鐘- 3個半鐘就要食, 如果d人奶嗰日希d, 會再快d肚餓~
4oz 奶粉都可以頂3個鐘左右~

所以要睇5oz 係人定係粉

在愛中成長,才懂愛別人!成長短片  成長拾趣

大宅

食得多薑醋嗰幾日都有d粒粒, 不過可能係我生之前一個月聽朋友講, 係咁食龜苓膏, 兩日一盎X和堂, 好彩又冇咩粒粒喎。

在愛中成長,才懂愛別人!成長短片  成長拾趣

民房

請幫我加埋, 謝謝 !

預產期 26/9 生產日 18/9 M 2.5kg 仁安

原帖由 lumijuli 於 09-10-28 20:06 發表
開左新版先啦, 大家繼續傾

有空可到 報喜室(09年9月媽媽會)更新

用戶名 預產期 生產日 性別 體重(kg) 醫院
Christy0803 14/9 15/8 F 2.19 東區
KR0101 4/9 18/8 ...

別墅

我Post咗正面肚喺fb度啦~我真係有紋架~

民房

唉, 我阿 b 無定, 基本 3oz 至 4oz 但依傢多為每 2小時喊要飲奶. 原本 3小時.

太密, 我怕佢會好飽. 唔知您哋阿 b 幾耐飲一次奶 ?

有時, 佢飲得好慢, 超過 1小時. 有時幾個字攪掂. 同埋日頭唔多瞓覺.

原帖由 babylondon 於 09-10-29 07:15 發表
你地BB一日食幾多oz?

民房

請問開支奶給 bb 飲幾耐先唔可以再返飲架?因阿 b 有時飲奶超過 1小時, 還要臨瞓前再飲少少先唔扭計.

您哋阿 b 係咪咁架 ?

別墅

你BB e+ 幾重?
原帖由 我係好媽媽 於 09-10-29 14:08 發表

10/09 2.87kg  06/10 3.74kg  24/10 4.70kg
03/11 5.24kg  08/12 6.50kg  12/01 7.22kg

別墅

人奶?
原帖由 紅色 於 09-10-29 16:48 發表
唉, 我阿 b 無定, 基本 3oz 至 4oz 但依傢多為每 2小時喊要飲奶. 原本 3小時.

有時, 佢飲得好慢, 超過 1小時. 有時幾個字攪掂. 同埋日頭唔多瞓覺.

...

10/09 2.87kg  06/10 3.74kg  24/10 4.70kg
03/11 5.24kg  08/12 6.50kg  12/01 7.22kg

大宅

我bb基本上飲5oz,4-5hr一次,但係佢係一小時內飲完5oz既機會好少.佢日頭要瞓,所以次次有剩1至2oz,攪佢都唔醒.夜晚就醒,所以夜晚飲多d.佢都係飲得超慢

原帖由 紅色 於 09-10-29 16:48 發表

...

別墅

2小時內要飲完支奶, 超過2小時唔可以再飲
原帖由 紅色 於 09-10-29 16:51 發表
請問開支奶給 bb 飲幾耐先唔可以再返飲架?因阿 b 有時飲奶超過 1小時, 還要臨瞓前再飲少少先唔扭計.

您哋阿 b 係咪咁架 ?

大宅

我同你情況勁似呀.
1.我基本上已經放棄bf,橫掂下星期要返工.而家一日一兩次當親子時間
2.我bb成日肚痛,一痛就喊到慘,個身lun埋,勁多屁屁,不過宜家日日同佢搓肚仔一兩次,同埋每晚比一次吾德物次,好似真係好dd.不過佢仍然夜晚唔肯瞓覺,好多時抱住瞓著,放低就醒(除非好眼瞓),跟住又要抱,真係腰骨都斷

原帖由 chingwin 於 09-10-28 23:45 發表
多謝你地鼓勵呀!...我都已經放棄餵全人奶啦.但係每餐都埋身20-30min再補奶粉3oz. 唔知佢食到我幾多啦...我諗都好少. 試過pump出來比佢得1oz再補奶粉3oz, 試咗幾日, 但係pump到好痛,nipples腫哂, 我覺得仲辛苦. 所 ...

別墅

你地BB睡覺係唔係好易醒, 成日好驚?

別墅

我BB都係抱住瞓著,放低就醒.
原帖由 hot_cho 於 09-10-29 17:20 發表
我同你情況勁似呀.
1.我基本上已經放棄bf,橫掂下星期要返工.而家一日一兩次當親子時間
2.我bb成日肚痛,一痛就喊到慘,個身lun埋,勁多屁屁,不過宜家日日同佢搓肚仔一兩次,同埋每晚比一次吾德物次,好似真係好dd.不過佢 ...

首頁

尾頁

跳至