想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 2005年1-6月計劃做人的準媽媽討論區

lckyw...

我要等5月來完m個round呀....
我尋日同老公講...要親親...個死野話好dangerous呀!老婆..仲話!等到而家,已經進入直路..過多一兩日安全dd先啦..
激死我了...隻野一路講,一路坼開arm arm買番來的bb玩具(combi bb架)...係到研究都唔理我...

複式洋房

Hello 各位好

我都係12月開始準備有BB, 因之前8月自然流產, 睇下今次bingo否。今日day29, 連續4日維持37度。再過幾日知結果。 如果唔得,1月我会用clear plan 。希望盡快bingo。

預祝各位Happy New Year 及如願以償生過肥肥白白的BB。

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

[size=large]祝大家新年快樂

dingdingdong,

我都預祝你成功先 !

chickchick,

我今個月體溫沒有特別高溫, 機會都微, 但上個月就由 day 16 - 24 都 over 37 度, 點知道 day 25 朝突然肚好痛, 痛到出汗,食止痛藥, 當日仲流出大量 m , 我估是失敗左. 所以今個月祈望比較低 ! 但我都好心急, 希望快 d 知道, 我週期 30-35 日, 所以下星期一先 check , day 29 check 過只有 1 條線 :-(

複式洋房

BOBO128:

承你貴言!

你說你咁情况, 你去睇下m前一两天出血Topic, 似否類似?

複式洋房

AhSu,
我都係11月尾小產, 第一次m上星期已經黎o左, 尋晚去睇中醫, 醫生話要再黎多兩次先好開始, 你諗住下次黎完m就開工呀?

chickchick,
咦~你咁快"刨"晒書, 做好晒功課, 咁大家有咩唔知咪可以問你囉!
hehe~我諗住暫時順其自然, 所以無諗住做乜特別準備, d兩個月我淨係會注意o下飲食咋! 我清楚自己性格, 如果做太多準備功夫我反而會好緊張ga~

alice78, lckyw
係呀~我地唔好諗要囝定囡, 大家一齊努力啦!

dingdingdong, bobo128
希望你地快d有好消息~

大宅

好媽媽勳章

chickchick

哈哈,你老公好得呀,忍得=p
你等五月因為生狗bb?
我本人係兔仔,其實雞都唔夾我,但有d朋友話今年最好有bb,因為犯太歲要沖喜下wor...
我同老公都決定,2次m後,唔check temputer ... 順其自然,等個天決定我地個bb幾時比我地。=)
「祂未曾允許天常蔚藍,祂未曾應允花兒常開,祂卻因許祂的慈愛常在。」

複式洋房

lckyw,

我都係兔仔呀!! 我都聽過話雞同兔唔夾, 原來係真ga~

大宅

好媽媽勳章

miu_bb

係呀,我朋友講因為兔今年犯太歲,要沖喜,一係結婚,一係搬屋,一係生仔。如果唔係有血光之 呀,同老公感情都有變,一係結,一係離wor ... 生仔都係感情轉移既一種。
所以我本來都想5月先開始,但都係等第二次m後順其自然,聽由天意lor .....
「祂未曾允許天常蔚藍,祂未曾應允花兒常開,祂卻因許祂的慈愛常在。」

大宅

miu_bb,

係呀!係咪太快呀? 因為之前醫院醫生就話大概兩三個月就可以再試,而中醫話黎一次後都可以, 因為我係自然流產, 而我又見過有d bk姐妹都係小產後兩次試都ok, 所以咪諗住試下law, 加上又未必可以一擊即中, 上次都試左大半年先ok,所以都係諗住試一試

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

AhSu 寫道:
Hello 各位,

估唔到有咁多相同經歷既姐妹, 我都係11月尾自然小產左, 啱啱呢幾日黎第一次m, 希望快d可以再努力過, 能夠生個健健康康既b啦!大家一齊努力呀!

July25, 你黎左第一次m未呀?我諗你會同我差不多時間,你係咪同樣諗住黎第二次後就開工呀?(即係大約二月中)會唔會太早呢?但我真係好心急!

AhSu,
我應該呢兩日會

複式洋房

lckyw,
嘩~我又唔會搬屋, 咁就唯有生仔喎! 我要農曆新年後先開工bor, 如果要趕得切係雞年生bb, 咁咪即係得一次機會!

AhSu,
如果你係自然流產(唔使刮宮), 我諗無咁傷, 只係個胚胎唔成孕, 好似平時m come咁流番出黎, 咁快再努力過都應該無問題, 不過就算而家未有bb都唔好食咁多生冷野喇!

男爵府

arm arm去行完街...
我要dd時間去catch up你地的message先....

男爵府

miu_bb,

我都唔係好識架咋..不過睇得書多..又起碼有d試過work定唔work...都係大家交流下咁囉..
但如果你地想買下有關bb或大肚婆的書...我都可以suggest下d書名去睇下....

今日買了本一月的媽媽寶寶,講胎教...
我今個一月無買孕媽媽..我唔arm用..d infomation..

不過大家不如買孕媽媽...1月個期..arm arm出:
topic: 宮寒易小產..點去預防, 仲有講開刀半身麻醉

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

chickchick,
突然今日多

珍珠宮

咁多位準媽咪好!

clickclick 你好勁!估唔到你巳買咗咁多嘢!(終於有知音,因我都睇咗好多書)

我plan 咗下年6月做人(因為我part-time讀緊書, 要suit exam time)....食了7年避孕藥
前2年因怕食得多唔好停过....即意外有咗...当時timing唔啱,就冇要到..之後又食翻藥..

8月停咗藥,開始度温度,2个月后有m,有2次m后感冒,M就不來.

去看中醫,十日後M就來..冇再看中醫.

day12時,分泌可拉長2cm,day14温度36.14,但之后係36.41, 36.36; 36.34

好似冇升高趨勢?

有啲失望!

會唔會食藥食得太耐?

大宅

chickchick ~~
我以前都量過不過我都唔係咁識睇呀,
幫唔到你呀!用clear-plan易睇d呀!
(不過我都未用過)
唔係呀,我個friend係幫我去大陸買呀!
0係哩度D姊妹話買大陸牌子一樣ok架,
只係$2.5一支咋,我個朋友咁岩聽日返大陸玩,
咁我叫佢如果經過d藥房就幫我買囉!!
如果你有機會返大陸都試吓去買啦!!
咁平一個月用10支都唔怕啦!!

係啦,唔好做得太辛苦喇,
而家都係生bb重要d,
生左至再努力搵錢啦!
錢就幾時都可以搵,
但係生bb唔係我地可以控制到架嘛!!

大宅

嘩! 咁快有咁多messages!! 追得我!!

chickchick,
其實我想年頭生BB, 所以唔想在旅行做人仔 :mrgreen:

不過我都擔心自己身體底子唔多好, m又唔準!!
唉! :-|唯有做好o的準備, 食多D花膠啦!!

大宅

[quote]
july25 寫道:

[size=medium]祝各位姊妹HAPPY NEW YEAR, 出年生個健康

大宅

hihi AhSu~~
好快你就會有個健健康康,肥肥白白既bb等緊你架喇,
大家一齊努力呀,
希望我地都會收到一份新年禮物啦!!

bobo128~~
預祝你今個月成功!!!!

大宅

終於都追哂喇,估唔到一日就有咁多人上嚟呀!![size=x-large]祝各位姊妹新年快樂!!!![size=large]希望大家都0係出年心想事成,要仔有仔,要女有女,最好個個都打孖上!!!

首頁

尾頁

跳至