想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 剛小產, 又要重頭來過...

missyy 寫道:
聽你地o甘講, 真係唔知幾時再試先好, 西醫話黎2次正常m就可以再試, 我個中醫仲話"你想要就做o拉"攪到我以為自己身體已經好掂 , 不過我個西醫話我排卵麻麻地, 早d試, 試3個月都唔ok 就要食下藥, 如果真係唔掂 :cry: 都唔知好唔好中西合壁

其實來經三個月之後就可以試架啦, 你唔好擔心, 最緊要o係呢三個月入面調理好身體。如果到時真係唔得, 你就真係試下食藥啦, 唔好拖。
囝囝的blog : http://lhc1128.blogspot.com/

複式洋房

小維尼 ,oiluen & all

我真係唔知有無機會再有,如果有左都會好擔心,10個月都有危險...........真係好鬼驚呀

你地點補身,鹿茸可以食得密嗎??

子爵府

yoyo311,
我上次有咗5個月小產...如果再有, 都唔知要驚到幾多個月...
我上個月第一個月再試, 今日m come, 竟然有舒一口氣嘅感覺...

我個中醫話唔好食鹿茸, 太"保"~ 而且依家天氣仲未冷~
食花膠, 東蟲草比較好~
我自己就睇中醫去調理

大宅

mykate,
原來你都係有5個月之後先小產, 我都係, 其實我都覺得下次再有真係好擔心下... 我而家係小產後差不多2星期咋~~
其實用乜野補真係好睇個人體質, 我呢, 開始有食花膠... 我阿媽話我個人比較氣虛, 要食黨參, 遲d要用埋高麗蔘...

囝囝的blog : http://lhc1128.blogspot.com/

別墅

oiluen,我喺上年8月都小產咗,21週孖胎,19週時突然穿水,喺e院成2個星期,最後宮縮孖B出世,e院話我細菌感染,其他乜原因都無。之後我今年3月去睇中e調理,6月就有BB,而家有23週,所以吾好灰心,BB一定會返嚟!
http://www.babyhome.com.tw/bb/267780

大宅

idalai2007 寫道:
oiluen,我喺上年8月都小產咗,21週孖胎,19週時突然穿水,喺e院成2個星期,最後宮縮孖B出世,e院話我細菌感染,其他乜原因都無。之後我今年3月去睇中e調理,6月就有BB,而家有23週,所以吾好灰心,BB一定會返嚟!

聽到你咁講, 我地大家都唔可以灰心, 只要有希望, 一定得! 相信你o個陣時一定好唔開心, 我好明白你的感受, 我o個陣時o係醫院住上5個星期, o係呢5個星期真係壓力好大, 我覺得比小產更加大壓力, 既然發生左, 我地就要面對! 我都希望快d有bb, 因為我真係好想有架!

大宅

oiluen & 各位:
我都剛小產兩星期(12weeks時知道,醫生話9weeks時停止生長),其實真係好多人小x過,唉!有時聽到真係好唔開心,自己 剛知道嗰時真係好傷心,仲驚自已好難企番起身,後尾都諗通咗,個人冇咁失落,重新振作養番好個身子,再嚟過,我覺得上嚟呢個網可以同差唔的經歷嘅人一齊傾好好,大家都明白大家既心情,互相支持,我同我d朋友都冇講咁多,因為都唔會成日講呢個話題,但其實自己成日都諗住,有時見到人大肚,真係諗起自己嫁,每次出街都見到五六個, 不過自己慰自己"好快到自己啦 "
我今日去睇中醫,醫師都話3個月後可以再試啦,只要呢3個月補番好身體,睇完中醫個心定d,希望大家一齊努力啦

大宅

我都同意你既講法, 上黎同大家傾下真係會好d, 起碼, 比我發覺呢個世界好多人都有差不多類型既事發生, 唔好等自己放大件事, 覺得得自己係咁, 其實好多人都經歷過~ 希望大家繼續努力!!

大宅

idalai2007:
你21週小產, 咁醫院O個度比幾耐病假你? 同埋你覺得自己休養幾耐先恢復呢?

子爵府

idalai2007,
我都係孖胎, 不過, 其中一個一開始就冇心跳...
另一個, 就5個月時冇心跳...
我驗過好多野, 全都冇問題...
醫生話無得解...

依家再開始試, 希望可以好似你咁好彩啦!

男爵府

all :

我睇到你地甘, 自己都好唔開心, 因為我都有同樣既經歷,我都係19weeks bb 冇左心跳, 小產左, 要去醫院做引產,好辛苦仲慘過生bb, 我呢胎係第2胎, 醫生都話好少有甘既情況, check過晒醫生話bb心臟感染左病毒 :-(

不過好彩自己有老公,同囡囡(16個月大)係到, 精神有d寄託,冇成日諗d 唔開心野. 希望大家一齊努力.

複式洋房

Dear yoyo & all,

我第1次小產後1個月到,媽咪燉咗鹿茸比我補身,但我諗我身體太虛,同我個人又燥,所以我食咗幾次後布流nose血!
今次,我就無食了,只食d薑飯,木耳酒煮雞,豬膶水,呢幾日開始食花膠燉雞!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我小產左個幾月, 睇左幾次中醫調理都好似唔係好work,條腰仲係成日痛, 而家我買左八珍湯煲黎飲,唔知夠唔夠補呢

別墅

我見你地又花膠又雞酒甘多野既, 我一小產個時日日雞精,燕窩, 花膠, 結果去EC度, 俾佢鬧死 佢話我個人燥底,唔可以太蛋白質(其實唔係好明)又話睇佢好快就有
甘講咪者係咩都唔駛補,just睇EC調理就 OK ?-(
夠唔夠架 駛唔駛食下天喜丸谷行D呢 ?-(

大宅

我都係剛剛7星期小產左,10月2日到而家已經4星期喇
仲未黎月經,好擔心呀,要等幾時先正常番呢?
星期一定要等3個月咁耐先可以再開始呢?

大宅

Christy_siu
我刮完宮後流透明白色分泌,之後是少量黃色分泌,現在沒有了
你們有沒有流透明白色分泌或是黃色分泌?是否正常?

是否一定要等3個月咁耐先可以再開始呢?

大宅

idalai2007,

是否一定要等3個月咁耐先可以再開始呢

大宅

Christy-siu,

大宅

ivycat,

大宅

oiluen

首頁

尾頁

跳至