1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆 Nuiyan 的帖子

嗯嗯,多謝你鼓勵,我會KEEP住同佢多D訓練,多謝你

複式洋房

mi 發表於 21-10-11 13:36
回覆 Nuiyan 的帖子

嗯嗯,多謝你鼓勵,我會KEEP住同佢多D訓練,多謝你

加油呀,亦都辛苦你啦。初時小朋友唔識表達,佢地脾氣會大到嚇親你,喺街人地睇到以為你虐兒咁濟。但有及時的訓練,一定會有改善

大宅

mi 發表於 21-9-28 09:09
回覆 sylingcccc 的帖子

係既,知道,不過想自己多D准備去面對,因為第一個小朋友,好多野都唔識,多謝你啊~:ki ...

想請問係點發現BB疑似自閉譜系?
因為我同你一樣,BB差唔多大,BB大部份指令都唔識,玩具唔識玩,只會dup落地,執完又掉,唔鍾意人捉/掂佢手做任何指令,食嘢都係,非常擔心,不停睇問各方面資訊。

複式洋房

mi 發表於 21-8-25 14:23
我既小朋友依家15個月大,一路有兒科醫生跟進(少去到健康院),由一歲時,醫生發現小朋友有自閉症傾向,主要睇到 ...

仲等協康?排好耐喎,我係你就會自費出去做,而且快又平,我私家做整體性評估只係$四千幾,兩個月就做到,快過協康,我既做法係首先幫佢搵左n先,然後入學時比個評估報告社工跟,大概三個月就排到o位,好處係有學校跟!而且仲係免費,點解吾搵學校呢?

大宅

Hahahagirl 發表於 21-11-18 08:50
仲等協康?排好耐喎,我係你就會自費出去做,而且快又平,我私家做整體性評估只係$四千幾,兩個月就做到, ...

想問下係咩機構做評估?幾多個月可做?
搵嘅N是否要有兼收服務才可?
Thanks

子爵府

Hahahagirl 發表於 21-11-18 08:50
仲等協康?排好耐喎,我係你就會自費出去做,而且快又平,我私家做整體性評估只係$四千幾,兩個月就做到, ...

其實協康都係等一到三個月就可以.
協康並唔係乜野政府野, 已經係私家服務, 已經係你口中嘅出去做.

子爵府

Fish@yu 發表於 21-11-23 18:31
想問下係咩機構做評估?幾多個月可做?
搵嘅N是否要有兼收服務才可?
Thanks
我唔同意佢建議.

有乜理由讀N 班先至揾社工. 咁樣太慢. 佢係排O 位. O 位即係到校服務, 到校服務係針對情況最輕微嘅學童, 條龍特別短, 本來就係三幾個月就可以.

如果真係自閉, 可以要排S 位或者E 位, 唔可能兩三個個月就得.

我自己經驗, 社工無用. 真係靠自己. 我個上N 班時好難搞. 駐校社工無理. 好彩有班主任同學校兼收老師提點. 但只係好彩遇到好老師, 如果係第二間, 可能一早勸你退學. 我有朋友試過佢小朋友只係講得差, 都俾學校嫌棄.

之後我係外面做完評估, 自己直接拎去社署排隊.

我個評左無自閉不過有發展遲緩, 最尾係評左排I 位, 即係兼收位. 宜家讀緊. 社署個社工今日先至打來問近況, 佢對於評估, CAC 完全一無所知, 全部係我教返佢咁.

大宅

fasola 發表於 21-11-23 19:13
我唔同意佢建議.

有乜理由讀N 班先至揾社工. 咁樣太慢. 佢係排O 位. O 位即係到校服務, 到校服務係針對 ...

咁想請問你係喺邊度做評估?
今日去咗CAC交表,姑娘話都要等專家覆小朋友初步嚴唔嚴重,先睇吓需唔需要進一步見面評估,咁樣係咪即是有排?等嘅期間有咩可做?

子爵府

Fish@yu 發表於 21-11-23 19:20
咁想請問你係喺邊度做評估?
今日去咗CAC交表,姑娘話都要等專家覆小朋友初步嚴唔嚴重,先睇吓需唔需要進 ...
我係協康評. 因為見網友話社署認協康. 我姨甥就只去CAC, 我妹到K2 先至帶佢去, 人地俾個快期佢.

上面網友講四千幾, 只要社署承認, 都可以試.
精神科醫生肯定個個得. 臨床心理學家因為香港未有註冊制度, 所以我揀大機構.

不過就算私人評左, CAC 都要照排, 因為佢地會做連續性評估

大宅

fasola 發表於 21-11-23 21:29
我係協康評. 因為見網友話社署認協康. 我姨甥就只去CAC, 我妹到K2 先至帶佢去, 人地俾個快期佢.

上面網友 ...

CAC俾咗期2023...真係好耐
加上見外面啲培訓都係需要評估咗先,如果等政府評完先搵訓練太漫長,你嗰時做評估直至早期訓練係需時幾耐啊?

子爵府

Fish@yu 發表於 21-11-23 21:38
CAC俾咗期2023...真係好耐
加上見外面啲培訓都係需要評估咗先,如果等政府評完先搵訓練太 ...
協康個心理學家封信只係建議兼收位. 當時另外有親友話早期訓練好啲, 不過人地咁評, 我就無爭取. 我揀返原校兼收位等左一年多啲, 如果只揀同區唔挑剔學校, 本來四五個月就得.

我姨甥去CAC, 佢講野好落後好多, 但無其他問題, 係任佢揀乜野位. 不過我妹唔識, 又無同我商量, 只係揀左訓練最少只係方便接送嘅O位到校服務.

反正自閉或者ADHD 最尾都要醫生確診. 所以都係私家同公立要兩邊一齊.

複式洋房

fasola 發表於 21-11-23 18:47
其實協康都係等一到三個月就可以.
協康並唔係乜野政府野, 已經係私家服務, 已經係你口中嘅出去做.

我問過協康個期,佢話大約半年,咁係你咁岩有個快期姐

複式洋房

fasola 發表於 21-11-23 19:13
我唔同意佢建議.

有乜理由讀N 班先至揾社工. 咁樣太慢. 佢係排O 位. O 位即係到校服務, 到校服務係針對 ...

我自己經驗,我個仔都係整體發展遲緩,醫生建議我哋排咩位都可以,只要最快果個就可以,而且,佢話兼收係難排過O, 我地幼稚園亦是兼收學校,醫生係叫我地要交比註校社工然後遞上社處,個程序就係咁!可能你個社工廢先吾幫你交,我個社工好helpful,全程跟得好貼,吾明點解你話有乜理由讀n先排?做評估都2歲,做完評估都差不多是兩歲半,咪剛剛是n班囉。

子爵府

Hahahagirl 發表於 21-11-24 15:09
我自己經驗,我個仔都係整體發展遲緩,醫生建議我哋排咩位都可以,只要最快果個就可以,而且,佢話兼收係 ...
你建議個私人夠快係好建議,
但你提及要等讀N 班先經駐校社工去交, 我唔認同.

而家係11月, 正常N 班已經係下年8/9月, 唔計插班啦.
你只係剛剛好配合你小朋友入N 班時間, 其他人跟你程序, 會誤以為同N 班有關.

細B 就兩歲讀N, 如果人地個係大B 讀N 已經兩歲幾, 又唔見半年時間

無論幾時評估做好, 應盡快交去社署. 可以入學前評估到就盡快交.

見過網友分享, 佢地小朋友幾嚴重下,一歲, 歲半已經診斷到有問題. 唔會慢慢等入N 班. 因為S 位閒閒地輪一年以上.

子爵府

Hahahagirl 發表於 21-11-24 15:00
我問過協康個期,佢話大約半年,咁係你咁岩有個快期姐

協康要揀晒所有地點, 有網友提過薄扶林比較快, 好多人嫌遠就無剔.

講真, 當時係貪快至去協康. 如果有其他更快地方我都會去. 協康服務態度我覺得無耀能咁幫忙.

大宅

fasola 發表於 21-11-24 19:04
協康要揀晒所有地點, 有網友提過薄扶林比較快, 好多人嫌遠就無剔.

講真, 當時係貪快至去協康. 如果有其 ...

姑娘話醫生只寫咗肌力遲緩,冇寫到自閉傾向,所以唔會幫佢喺呢方面評估,但我對嘅佢行為係擔心,想問係唔係可以打去問返醫生?其實我當時有同佢講,但就冇留意佢原來冇寫

子爵府

Fish@yu 發表於 21-11-25 19:34
姑娘話醫生只寫咗肌力遲緩,冇寫到自閉傾向,所以唔會幫佢喺呢方面評估,但我對嘅佢行為係擔心,想問係唔 ...
健康院姑娘係有啲hea, 唔想做咁多. 歲半時已經睇漏我個講野慢. 因為我私人評左, 疫情放緩先至再去健康院掛號, 姑娘真係想唔理. 就算佢私人評過, 升K3/小一前其實都要再評.

後來有醫生朋友提我, 其實出面普通醫生亦可以寫紙轉介去CAC. 不過我已經去左健康院.

大宅

fasola 發表於 21-11-26 07:50
健康院姑娘係有啲hea, 唔想做咁多. 歲半時已經睇漏我個講野慢. 因為我私人評左, 疫情放緩先至再去健康院掛 ...

我就唔係健康院轉介,1歲打針時都有講過佢好似比較慢,但姑娘又話佢唔算,不過因為其他問題就轉介返兒科,見醫生果時講,醫生有講而家評未必準確,我就答排得嚟都夠歲數喎,點知佢只寫肌力低

首頁

尾頁

跳至