想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 2005年1-6月計劃做人的準媽媽討論區

chickchick~~
咁佢要努力咁進修吓喇,
第日要教BB架嘛!!

大宅

[quote]
july25 寫道:
Tourmaline,

我想問如果我m唔準, 咁即係個個月

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Tourmaline,

我無量體溫架, 我只係用m day 計 average ja, 我通常30幾日先

大宅

我都係在其他姊妹0既留言睇到, Copy左...

利用宮頸粘液觀察法來測定排卵期

宮頸粘液由子宮頸管裡的特殊細胞所產生,隨著排卵和月經週期的變化,其
分泌量和性質也跟著發生變化。在1個月經週期中,先後出現不易受孕型、易受孕型和極易受孕型3種宮頸粘液。

不易受孕型宮頸粘液︰
為月經週期中的早期粘液,在月經乾淨後出現,持續3天左右。這時的宮頸粘液少而粘稠,外陰部呈乾燥狀而無濕潤感,內褲上不會
沾到粘液。

易受孕型宮頸粘液︰
這種粘液出現在月經週期中的第9-10天以後,隨著
卵巢中卵泡發育,雌激素水平升高,宮頸粘液逐漸增多,稀薄,呈乳白色。這時外陰部有濕潤感。

極易受孕型宮頸粘液︰
排卵前幾天,雌激素進一步增加,宮頸粘液含水量更
多,也更加清亮如蛋清狀,粘稠度最小,滑潤而富有彈性,用拇指和食指可把粘液拉成很長的絲狀(可達10厘米以上),這時外陰部感覺有明顯的濕潤感。一般認為分泌物清徹透明呈蛋清狀,拉絲度最長的一天很可能是排卵日,在這一天及其前後各3天為排卵期。

卵巢排卵後,黃體形成並產生孕激素,從而抑制子宮頸細胞分泌粘液,所以宮頸粘液又變少而粘稠,成為不易受孕型宮頸粘液,直到下次月經來潮。下個月經週期宮頸粘液又出現上述這種變化。

宮頸粘液法適用於月經正常的婦女避孕,也適用於月經不正常的婦女、更年期婦女和哺乳期婦女避孕。如果放節育環的婦女結合宮頸粘液法避孕,可以減少帶環和脫環懷孕,起到雙保險的作用。

怎樣觀察宮頸粘液的變化?

應用宮頸粘液觀察法測定排卵期,首先要對避孕對像進行培訓指導。觀察宮頸粘液每天需要數次,一般可利用起床後,洗澡前或小便前的機會用手指從陰道
口取粘液檢查,觀察手指上的粘液外觀、粘稠程度以及用手指做拉絲反應等幾方面檢查。這樣經過3個以上月經週期的觀察,就可以掌握自身的宮頸粘液分泌規律和排卵期。一旦發現外陰部有濕潤感及粘稠的粘液有變稀的趨勢,粘液能拉絲達數厘米時,就應認為處於受孕期(排卵期),直到稀薄、透明,能拉絲的粘液高峰日過後第4天,才能進入排卵後安全期。

陰道內宮頸粘液的變化受多種因素影響,如陰道內嚴重感洩,沖洗陰道,性興奮時的陰道分泌物及性交後粘液、使用陰道內殺精子藥物等。如對陰道內宮頸粘液的性質不能肯定,應一律視為是排卵期,不能抱僥倖心理。

採用宮頸粘液觀察法避孕,必須掌握了宮頸粘液的變化規律後才能使用。

複式洋房

我都開始學量體溫, 可否指教吓?
16-20/11 (M):
第一日無量
17/11: 36.20
18/11: 36.25
19/11: 36.24
20/11: 36.21
21/11: 36.17
22/11: 36.29
23/11: 35.97
24/11: 36.02
25/11: 36.06
26/11: 36.22
27/11: 36.19 (DO)
28/11: 35.99
29/11: 35.75 (排?)
30/11: 36.23
01/12: 36.18
02/12: 36.30
03/12: 36.63
04/12: 36.45
05/12: 36.57
06/12: 36.41
07/12: 36.64
08/12: 36.47 (DO)
09/12: 36.73
10/12: 36.72
11/12: 36.45
12/12: 36.63

13-17/12 (M)
13/12: 36.28 (M)
14/12: 36.43 (M)
15/12: 36.39 (M)
16/12: 36.18 (M)
17/12: 36.13 (M)
18/12: 36.22 (DO)
19/12: 36.14
20/12: 36.04
21/12: 36.11
22/12: 36.04 (DO)
23/12: 36.08
24/12: 35.94 (排)
25/12: 36.27 (DO)
26/12: 36.12
27/12: 36.39
28/12: 36.56
29/12: 36.60
30/12: 36.77
31/12: 36.63 (DO)
01/01: 36.67
週期約27-30天! 請各BK 姊妹幫幫手?! THX!!!

[

珍珠宮

Tourmaline, Thanks ! 我知道啦 !

即刻去買咗盒clearplan, 萬寧 - $239.40, 係咪算平?

pigpig129, 我估你26/12果日先係排卵日, 因果日后体温才不斷上升.

大家点睇?

大宅

我在網上睇到, 原來黃體素好重要, 如果黃體期不足,會影響到受精卵的著床,即早期小產機會率較高, 一般如果在基礎體溫表上高溫期小於11天,就要懷疑有黃體期不足的現象!

真的嗎?

複式洋房

THANKS, HAPPY 小米... 我都估係o個日, 你話今個月我會唔會成功呢?
[

珍珠宮

啲書寫高低温分界線為36.7度, 係咪实际都係咁呢?

不過, 我之前兩个cycle (几个月前) 都係咁..

有冇媽咪低过36.7都成功怀孕呢? ?-(

複式洋房

我每次cycle都係得兩至三日高溫, 那是否正常呢?
[

男爵府

好凍呀...arm arm去完奶奶處食dinner..
係時候消化下你地的message先..

大宅

我都係剛開始學量體溫, 可否指教吓?

8/12 (m)

18/12 - 36.37
19/12 - 36.72
20/12 - 36.36
21/12 - 36.28
22/12 - 36.17
23/12 - 36.33
24/12 - 36.33
25/12 - 36.56 ( 有少量白帶)
26/12 - 36.29 ( 白帶多, 奶白色)
27/12 - 36.34 (白帶多, 奶白色)
28/12 - 36.02 (白帶多, 清. 透明)
29/12 - 36.31 (沒有白帶, 胸有些 脹痛)
30/12 - 36.63
31/12 - 36.78
1/1 - 36.78

我估28/12是排卵日, 現在進入了黃體期, 如果黃體素足夠, 咁下次M便會在8/1 or 9/1.

希望大家指正下,俾下意見!

男爵府

Tourmaline,
我唔係要提早..都係6月先開始....
你copy出來的試分泌..我都有試過呀..好鬼準..我係睇個分泌睇了5個cycle,今個cycle先開始用clear plan..我一用(見分泌由濁到清..清的第二日用clear-plan)就出來2條一樣的線..再check多日,就一深一淺...
如果你地check到一深一淺...你地不妨留意下自己來m痛的小肚位置有無d 赤赤痛(超輕微), 係就恭喜喇...有卵排啦....

小米,
係呀...$266再打個9折...最低價來的了...我今日又買了一合....做stock!

我睇過你的temp record了....都ok的。
不過呢...點解你的高溫期幹咁短?
正常的高溫係 36.7或以上 keep住起碼7-10日,到來m前的3-4日先會回落的呀!

我係一到低溫(min.)36.2x 下日就係 36.5x, 再一日就係36.8x-37.0x.....一路keep住到來m前3日架...

lckyw,
嘩!!! 每2日do一次...半年內一定的得? 唉~~我老公實死了半條人命啊~~ 哈哈...

男爵府

Tourmaline,

我睇了你的temp record了...

arm啦...係個日喇...有少少胸漲...條腰有dd唔"聚財"咁...

努力keep住個高溫.......到4號....

複式洋房

chickchick, 點解我d高溫會o錦短?
[

大宅

咁想生仔係咪排卵日開工呀? :mrgreen:

男爵府

pigpig129,

你得2-3日高溫....太少了...

不過呢...你量temp的習慣係點先?
如果你係未訓醒 (但要keep住定時量), 就迫自己量temp...係會低dd的架....
所以..量temp的技巧..係
1.定時醒定時量 - 上品
2.等自己醒(係晨早自己第一次醒,無懶床個隻),雖然唔定時 - 中品
3. 定時量迫自己"醒" (其實未訓醒) - 下品
4. 唔定時,加懶床先醒去量 - 無用的.....

男爵府

Tourmaline,
係呀...排卵日呀.....
不過我仲係揣摩緊個exact排卵日...
因為...用clear-plan去做data collection係可以將我地個個都識背個句:
"那..check到一深一淺就會在24-36小時內排卵" 和
"那..一見超低溫好做喇...排那卵喇...24-36hr內"

唉~~ 咁即係exactly 24, 定36? 定係30? 定係我地量個時已經係頭24hr的中段 12hr呢?

你地等我一陣...我打我的plan出來...去點計..

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

chickchick,

你好pro喎, 簡直係量體溫專家

大宅

好難估喎

首頁

尾頁

跳至