自由報料

跳至

首頁
45678...71

尾頁

大宅

Re: 各式騙案

轉貼

[size=medium]廣告公司(10/05)

上兩個星期一,我係銅鑼灣地鐵站等人時, 突然有條友過黎同我講話自己係煉星堂廣告公司, 跟著又話自己公司同過咩公司合作過, 又話我個樣幾靚, 好有資格做model,又話公司有好多model job 等住人用, 我當時一聽之下就知呃人啦, 種星堂我就聽過, 咩煉星堂都唔知係咪假冒啊! 不過我覺得上去看看亦無妨啊!~之後我係再上個星期試鏡, 試完鏡之後走左, 個日佢地個經理陳劍雄同我講左好多廢話, 我呢d咁o既女仔咪唯有扮聽話, 睇佢有咩古惑啦, 各位小心啊! 佢地公司開左唔係好耐咋! 雖然佢間房貼左好多同tvb合照o既相, 不過呢d咁o既相是但走去錄影廠度搵d明星影都得啦! 扮鬼哂野, 而且個日佢地仲話會俾人看, 睇睇我上唔上鏡咁話bor!

都唔駛兩日,有個叫阿joe的男人就打黎話有客人睇中妳啊!叫我上黎同佢傾傾啦, 不過我呢個女仔真係未驚過啊! 佢攪親我的話, 後果佢自負啊! 不過最樣衰就係俾佢地影左上鏡, 不過依然未驚過啊, 上去睇睇攪乜名堂先, 上到去之後, 又係見番個經理陳劍雄, 成個想食左人咁o既樣, 又唔知自己樣衰bor, 好心就咪對住我淫笑咁多啦! 跟著佢又懶係有自信話好多公司同佢地合作架, 例如: tvb啦!我心諗(又如何!)仲有乜Q野雜誌啦! (咁又點啊!大把騙人公司都可以搵到好多雜誌, 報紙影相啦!有幾勁啊!)扮鬼哂野咁! 之後佢開始入正題喇! 個正題就係叫我俾兩萬幾佢,又話可以即時簽卡啊! 仲要簽埋唔知乜野合約, 又暗示話將來可以搵得番, 又話有好多大明星未成名前都係要俾錢啊! 佢都short架!我黎搵野做, 仲要俾兩萬幾, 俾條毛佢就得, 又話妳好上鏡...好...(我心諗:你都白痴架) 你都係想說服我拎兩萬幾姐, 佢都傻架! 大明星做野要俾錢, 無錯, 佢係俾左例證我睇啊! 不過唔好拎住雞毛當令箭先得架! 如果佢真係覺得我咁又潛質的話, 就唔好叫我俾錢, 資助哂我就最有遁理啊! 後來我話拎份野去看看, 佢就話得今日呢個機會咋! 又話已經send左試鏡俾客人看, 又話客人想我做model, 睇中我啊, 心諗佢都白痴架! 而且又話等住人用, 好需要我bor!又...煩到爆! 後來我梗係冇簽啦, 亦都冇俾錢啦就走左, 而佢講到我走左係我損失咁! 而佢地之後亦冇搵我啊! 如果真係咁需要我的話, 就唔駛咁心急叫我簽約啦! 講乜野兩萬幾, 都傻傻地,只憎人地拎住雞毛當令箭啊! 各位小心d呀!又多一間騙人公司, 如果我冇估錯的話, 佢地可能係假冒種星堂個名進行行騙啊!
公司名:煉星堂廣告推廣及策劃公司
英文名:Star'z advert promote and confederate Co.
經理:陳劍雄
地址:銅鑼灣軒尼詩道505號,電業城17樓 tel:28367629
請各位小心:我估佢地有可能假冒種星堂(starzpeople)個名啊!兩個名好相似架!而且都係叫starz發音一樣

以上便是本人的經歷喇! 雖然我沒有被騙, 不過對話令我感到討厭,講到公司係好正當咁! 叫得人拎錢黎做野就已經係騙人喇, 各位, 我唔想日後有人真的被騙啊!所以我會每日post自己的經過給各位看, 而且搵野做唔應該要俾錢的啊! 就算這些公司講到天花龍鳳, 都千祈唔好相信啊! 因為佢地都只不過想說服你把錢拿出來啊!

一間公司真的想提拔你的話, 便應該自己出錢啊! 叫你俾錢說什麼行政用途, 拎去花天酒地就有, 如果你真的拍完一個廣告,或者幫公司影過相, 個時公司都搵到錢啦!, 仲駛乜要閣下拎錢出黎啊! 說什麼行政用途! 某程度, 只不過係走緊法律空隙, 掛羊頭食人肉咋!
打擊黑店click

大宅

Re: 投訴案例

轉戴

[size=medium]艾灸灼傷病人 中醫涉失職(15/11/05)

有 女 士 因 腸 胃 不 適 接 受 中 醫 的 艾 灸 治 療 , 惟 肚 腹 施 灸 之 處 被 灼 傷 , 留 下 永 久 疤 痕 , 她 不 滿 中 醫 事 前 未 有 說 明 治 療 程 序 及 風 險 , 令 儀 容 受 損 。 有 資 深 中 醫 指 出 , 病 人 接 受 直 接 艾 灸 , 患 處 定 會 起 水 泡 及 留 疤 , 中 醫 施 灸 前 有 責 任 告 訴 病 人 有 關 風 險 。 病 人 權 益 會 認 為 , 中 醫 業 界 對 病 人 權 益 意 識 有 待 改 善 , 建 議 倣 效 西 醫 做 法 , 安 排 病 人 在 接 受 存 在 風 險 的 治 療 前 簽 署 同 意 書 , 並 促 請 政 府 檢 討 政 策 , 加 強 監 管 中 醫 操 守 。

讀 者 梁 小 姐 經 常 感 到 筋 肌 疲 勞 , 於 九 月 中 經 友 人 介 紹 到 大 埔 一 間 中 醫 針 灸 診 所 求 診 , 她 向 應 診 的 中 醫 表 示 腸 胃 不 適 , 進 食 後 經 常 嘔 吐 , 該 中 醫 遂 建 議 她 使 用 「 艾 灸 」 治 療 , 調 理 腸 胃 。 她 表 示 , 該 中 醫 她 躺 下 , 利 用 腰 帶 將 器 皿 固 定 於 其 肚 臍 正 中 、 對 上 及 對 下 一 吋 位 置 後 , 燃 燒 盛 載 器 皿 內 的 中 藥 「 艾 」 , 她 初 時 感 到 暖 和 , 惟 數 分 鐘 後 患 處 感 到 灼 熱 及 疼 痛 , 中 醫 指 是 正 常 反 應 , 未 有 停 止 治 療 。

三 個 一 元 大 小 水 泡
梁 小 姐 表 示 , 她 強 忍 痛 楚 接 受 治 療 , 十 五 分 鐘 後 , 中 醫 替 她 轉 換 施 艾 位 置 , 助 手 拿 香 燭 , 在 其 肚 臍 下 方 三 吋 位 置 再 燒 艾 , 她 同 樣 感 到 疼 痛 , 十 五 分 鐘 後 , 療 程 完 畢 , 她 發 現 其 中 三 處 施 艾 部 位 起 了 約 一 元 大 小 的 水 泡 , 大 感 吃 驚 , 但 中 醫 稱 屬 正 常 , 開 出 藥 粉 給 她 服 食 , 她 三 日 後 覆 診 。

她 稱 , 兩 日 後 三 個 水 泡 穿 破 , 她 擔 心 受 細 菌 感 染 , 到 大 埔 那 打 素 醫 院 急 症 室 求 診 , 醫 生 替 她 檢 查 後 , 指 其 皮 膚 被 燒 傷 , 安 排 她 定 期 清 洗 傷 口 , 現 其 肚 皮 上 留 下 幾 處 灼 傷 疤 痕 , 十 分 難 看 。 她 不 滿 有 關 中 醫 治 療 前 , 未 有 向 她 解 釋 艾 針 皮 膚 會 受 灼 傷 , 打 算 向 中 醫 藥 管 理 委 員 會 投 訴 。

有 關 中 醫 表 示 , 已 將 梁 小 姐 的 投 訴 交 由 香 港 註 冊 中 醫 學 會 跟 進 , 不 會 回 應 。

資 深 醫 師 稱 會 留 疤
中 醫 藥 管 理 委 員 會 秘 書 處 表 示 , 根 據 中 醫 專 業 守 則 , 中 醫 師 須 對 病 人 負 起 專 業 責 任 , 向 病 人 解 釋 病 情 及 診 治 方 法 , 不 可 敷 衍 塞 責 。 該 會 並 規 管 中 醫 執 業 及 行 醫 方 式 , 包 括 針 灸 治 療 、 預 防 或 紓 緩 任 何 疾 病 的 治 療 方 法 。 一 般 情 況 , 該 會 中 醫 組 及 轄 下 紀 律 小 組 接 獲 市 民 對 中 醫 師 的 投 訴 , 會 按 《 中 醫 ( 紀 律 ) 規 例 》 及 中 醫 專 業 守 則 訂 定 的 程 序 跟 進 處 理 。 惟 該 會 沒 有 上 述 相 類 投 訴 的 統 計 數 字 。

一 名 資 深 中 醫 師 指 出 , 艾 灸 是 利 用 香 火 燒 熱 搗 爛 的 祁 艾 ( 艾 葉 一 種 ) , 透 過 穴 位 將 驅 風 散 寒 藥 效 傳 至 病 者 體 內 , 治 療 方 法 分 直 接 灸 及 間 接 灸 兩 大 類 , 前 者 將 祁 艾 直 接 放 在 相 關 穴 位 上 , 用 香 火 燃 點 艾 , 將 熱 力 及 藥 效 傳 入 患 者 體 內 , 後 者 再 細 分 兩 類 , 一 類 用 器 皿 盛 載 燃 燒 的 艾 , 再 將 器 皿 燙 在 肌 肉 上 , 另 一 類 則 將 艾 放 在 薑 片 或 蒜 頭 上 , 透 過 該 媒 體 將 藥 效 傳 到 患 者 體 內 , 而 後 者 因 艾 沒 有 直 接 接 觸 皮 膚 , 功 效 相 對 減 低 。

他 續 稱 , 中 醫 會 根 據 病 者 個 別 情 況 , 決 定 使 用 哪 種 艾 灸 治 療 , 如 使 用 直 接 灸 , 施 灸 部 分 定 會 起 水 泡 , 並 留 下 疤 痕 , 故 大 部 分 中 醫 均 採 用 間 接 艾 灸 治 療 。 梁 小 姐 接 受 間 接 灸 仍 遭 灼 傷 , 他 估 計 可 能 是 盛 載 艾 的 器 皿 有 洞 , 致 部 分 祁 艾 跌 落 她 身 上 。 他 認 為 中 醫 為 病 人 施 灸 前 , 必 須 向 病 人 詳 細 解 釋 治 療 方 法 及 風 險 , 以 免 惹 起 爭 拗 。
打擊黑店click

大宅

轉貼

[size=medium]0個間咁0既The Group真係一間謀人寺~ (10/05)

我差d俾佢呃左,街上有girl拍我,問我話有無聽過李妮間model公司,佢間野攪過cover girl選舉....then又話有個hair show出,好等人用,哄左你俾個電話no.,佢,一共用左唔使3分鐘就講完,好似一早背熟晒,我又傻下傻下俾左contact no佢...隔左一日,個girl搵我上去佢公司casting, 佢後尾brought me to一個十分簡陋0既排練室casting, 包括自我介紹同問我一d好行0既問題...佢同我講,段野俾客睇,但諗番我講野勁疾,又唔望鏡頭都照單全收?

又過幾日,佢話有個咩萬聖節party影硬照,再之後又有拍食店介紹可以推薦我....話就好似有好多job,但.....一個week後終於到戲肉,有個other自稱The Group0既女人打呢(佢連自己個名都無講清楚), 內容係個食店job confirm左我,好趕,weekend拍,要再上去傾下,~ 點知再上到去,個故仔又唔同左~ Ask me money la,估唔到依家真係咁多掠水0既人渣,Don't trust The Group!!!!
打擊黑店click

大宅

Re: 全港無良&黑店大搜查(請大家報料)

worry 寫道:
小白兔,
我正想去翡翠籐器換過一批傢具, 見了呢到有人咁講, 真係有d驚, 請問你覺得d質素點, 噤唔噤呀?

我七、八年前係翡翠滕器訂做過一個衣櫃, 我覺得好好喎, 好實淨, 好襟, 而家個櫃仲係度, 無穿無爛

大宅

轉貼

[size=medium]投訴尖沙咀的綺麗婚妙攝影(10/05)

本人曾於尖沙咀的綺麗婚妙攝影拍攝婚妙相, 希望大家要認清這間黑店的手法

1. 在安排拍攝日期,該店經常表示沒有期,令拍攝時間一拖再拖,本人原訂於3 月拍攝, 結果要拖至6 月尾才正式拍攝.

2. 拍攝當天,該公司化妝師技術十分差, 其中一個很明顯的例子是新娘的眼部化妝變成大細眼,攝影師拍攝時又出奇地沒有發現,結果出來的照片很明顯大細眼,該公司員工表示可以執相, 結果是沒有做任何改變

3. 取相時間經常拖延,原訂的三星期在沒有通知的情況下又再延遲

4. 綺麗婚妙攝影的運作十分混亂. 該結婚店的套餐是包括3大3小相簿,

5. 第一次取相時, 問題包括:

大相簿, 有很多黑色膠在相上, 估計是膠水做成的. 有一本有一口釘書機釘在相片上.令人難以致信, 四邊有飛起的情況. 有2本分別有一張相上有黑點,抺不去的, 不是膠水漬. 是和釘書釘一樣在那層coating內

小相簿(娘家冊), 用了一種不能180度打平打開的相薄封面. 因為打開約150度封面和內頁便會分離, 其中一本便當場分離. 他們還說有常識的朋友不會打平打開….該相簿不是原來我們訂的相簿, 他們要求加錢才更換,我們堅持不取貨,要他們再改, 花了一星期,

6. 第二次去時, 有了上次的教訓, 我們變得很小心, 上次黑色膠的情況仍有,問他們有否檢查清楚才叫客人來取, 他們說有.但我們發現有相仍有黑點, 他們辯稱是拍攝時鏡頭做成. 我要求看相底(數碼相可即看), 根本就沒有該黑點.

7. 第三次去, 我們發現娘家冊內的相和大相簿的次序完全不同. 這個也不算是大問題. 問題是我們要了61張相, 但只出現60張. 其中有2張重覆, 一張在同一本相簿內, 一張在不同的相簿., 真是什麼可錯的事他們也做盡….我們只好再等. 同場, 我發現很多客人也在投訴.

8. 第四次去, 我們已沒有抱什麼期望, 只求快點可取相簿…同樣的錯, 同一張相出現在不同的相簿….我們決定不再接受了. 我相信任何正當的商舖也不會這樣做, 根本這間公司是在欺騙顧客.

9. 當天我們離開不久後, 他們說是拿取舊版本才出現這個問題, 他們找到新的, 現在馬上補給我們. 我當時在尖沙咀吃飯, 他們答應15分鐘內送到該餐廳, 結果沒有到. 我離開後, 他們又來電說在趕來, 我相信全世界也沒有人會再信吧. 我告訴他們我正向火車站走, 他們真的有相簿便來吧. 結果我自此沒有收到該店電話.

10. 補充: 他們絕不會是拿錯舊相簿, 因為他們每次只是需要把錯的相片撕去再貼上另一張便可, 所以這個是另一個謊言.

本人是選用該店的最高價錢計劃, 亦沒有要求減價等, 只求結婚相出來美觀, 但結果換來一肚子氣, 可見該公司的手法是可等低劣
打擊黑店click

大宅

轉貼

試衣騙局的兩間公司名及地址(11/05)

想分享下d試衣騙局
尋日我差d中招
希望大家留意一下

尋晚我自己一個行銅鑼灣駱克道附近
先後遇到兩個叫我去佢公司試衫的人
唔同公司的
第一個我推左 (攞左卡片)
第二個我開始信以為真係有d咁o既part time job
膽粗粗真係跟左佢上去

開頭果個人講得似層層
又話幾錢一個鐘之類
叫我唔好放飛機呀咁
跟住就話:不過你要自己花妝set頭喎,要pro架喎
我話我唔識
佢就話佢地公司附近有間美容院
join左佢地個facial package就可以免費化妝set 頭
3800蚊做10次facial
仲要即時落去果度做皮膚測試(之後我估都要俾埋錢果隻)

好彩我個人本身都幾孤寒的
好多sales都sell唔郁我,我已經刀槍不入架喇
咁我就話唔濟
佢開始施壓,例如讚下你又靚又叻女,「不過就騰雞左d囉」(說時有少少輕視眼色)
而期間我個friend打左俾我兩次
(因為約左一齊食飯,佢已到左附近)
我開始feel到好似好難走得甩咁,就做出樣俾佢睇我好趕時間
最後仲好直接話:「咁算啦,你搵過第二個啦,唔好意思阻左你咁耐。」

好彩都見我冇心做就俾我走
我當時只係擔心佢會唔會黑口黑面咒罵我 (好似D冇品sales咁)
但而家先知
應該慶幸係我冇金錢上的損失

落左樓下會合返我個FRIEND
我講返佢知
佢猛鬧我傻,話網上面大把呢d case (...但我真係唔知嘛...)
仲話我好好彩走得甩
於是我今日真係打「騙案」兩字search
原來真係有...

以下係兩間野的名同地址
各位留意

(第一間我冇上去的)
裕泰發展公司
銅鑼灣駱克道496-498號合亞大厦20樓全層
電話:3106 0622

(第二間我上左去,佢俾我走之前攞返張卡片,所以冇電話)
龍豐XX公司
銅鑼灣百德新街對出有條電車路的麥當勞隔離棟大廈
我睇返地圖應該叫「怡華」
22樓全層
打擊黑店click

大宅

轉貼

[size=medium]黑店-大通旅運有限公司(19/11/05)

本人昨天到大通旅運有限公司(旺角荷里活商場分行)購買套票, 本人要求住Holiday Inn及午去晚返, 職員Edmond Yeung扮打電話然後話我揀的酒店無位, 再試第二間都話冇, 然後就話介紹另一間4星級酒店給我, 最後借冇位為由催我比錢, 為怕去唔成旅行所以本人就立刻付錢; 誰知回家後查明該酒店實屬3星, 行為卑鄙!!!

所以今天打電話找該名職員理論, 該職員辯稱該酒店確是4星, 但評級為3星(咁即係3星啦), 並一早已通知本人, 但本人從沒聴到3星字眼, 然後說不到幾句就發爛渣, 大大聲話張單冇註明酒店4星, 大家跟單做野, 唔會賠償。 本人已就有關事件向旅遊業議會及消費者委員會投訴, 但因為單據沒註明, 所以難以追討!
在此警戒各位, 以後不要上當及買套票時要註明酒店級數!!!!! 荷里活商業中心大部份旅行社都係黑店, 小心小心!!
打擊黑店click

大宅

Re: 全港無良&黑店&各類騙案大搜查(請大家支持,來報料)

轉載

[size=medium]無良傢俬店, 發霉傢俬大公開
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=416963&forum=19&start=45&58

[size=medium]無良改衣店 (荃灣區)換來一肚氣,不吐不快!
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=420228&forum=19&start=15&15

[size=medium]做o左女孩公主型傢俬x#@真係彿都有火x#@%$
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?mode=viewtopic&topic_id=355273&forum=19&start=30&viewmode=flat&order=1

[size=medium]百x匯暗號, 買野請小心呀!!!

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=421385&forum=19&14

[size=medium]千萬不要去綠楊商場2樓果間眼鏡舖.....
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=420896&forum=19&10

[size=medium]荷李活中心二樓有間食店係黑店
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=416406&forum=19&start=15&17

[size=medium]千萬不要在"永明眼鏡"配眼鏡
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=388202&forum=19&3

[size=medium]小心黑店!!
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=415247&forum=19&2

[size=medium]小心呢幾間旺角寵物店 (對小狗好殘忍)
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=390413&forum=19&1

[size=medium]<<< 小心 >>>.(纖盈堂)...關寶慧 做代言人果間纖體公司
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=398461&forum=19&10

[size=medium]駛唔駛咁串呀?(花園街)
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?mode=viewtopic&topic_id=423333&forum=162&start=20&viewmode=flat&order=1

[size=medium]元朗壽司黑店
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=426525&post_id=6687978&order=1&viewmode=flat&pid=6687575&forum=162#6687978

[size=medium]賤到爆的花園街窗廉黑店,千祈唔好幫襯(6/05)
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?mode=viewtopic&topic_id=336091&forum=19&start=90&viewmode=flat&order=1

[size=medium]「鑽石能量水」大踢爆
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?mode=viewtopic&topic_id=437393&forum=162&start=40&viewmode=flat&order=1

[size=medium]<< 加拿大航空公司 種族歧視 !!!!!!!!>>
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=438207&forum=162&start=40&44

[size=medium]無良agent --- 尚x 僱傭 (Asia-Onx)
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=424706&forum=16&5

[size=medium]蓮園 ~ 不知所謂的老闆娘!
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=441908&forum=47&4

[size=medium]好嬲呀 ! JX9329個衰的士司機話抵我呀媽坐輪椅 !!
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?mode=viewtopic&topic_id=441238&forum=162&start=0&viewmode=flat&order=0

[size=medium]百年X司-海外菲傭- 不實和欺騙的手法
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=441323&forum=16#6990672

[size=medium]不吐不怏 – 投訴PARENTS 親子便利 – 醒目仔Fans Club
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=442888&forum=19&start=15&17

[size=medium]雪肌蘭正黑店!!小心!(來自朋友的轉發e-mail)
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=455690&forum=162&9

[size=medium]美容院大騙案...小心
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?mode=viewtopic&topic_id=473755&forum=8&start=0&viewmode=flat&order=0

[size=medium]好唔開心成肚氣 比無良《貴X纖形》呃左辛辛苦苦儲起來的錢,有冇人可以同我傾下呀!
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?mode=viewtopic&topic_id=466626&forum=8&start=0&viewmode=flat&order=0

[size=medium]騙案 (我細妹的經歷)
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=478753&forum=19&14

[size=medium]淘大商場黑店
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=479617&forum=19&5

[size=medium]旺角$160 bbq "自助餐" 黑店水瓶座 ....小心小心 (好景商場樓上)
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=480001&forum=19&6

[size=medium]黃埔家俬黑店
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=488628&forum=162&2

[size=medium]請各BK姊妹們,小心呢間髮型屋,係{黑店}
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=488635&forum=162&9
打擊黑店click

大宅

轉貼

[size=medium]千萬不要幫襯雅緻室內設計公司(Unique),以下便有三個不幸的個案 (11/05)

個案一:主角susan
本人剛完成18萬元的裝修工程,惟在簽署合約時沒有聲明以上各項,(因設計公司負責人在未收訂金時,表現出超水準的殷勤及耐性,亦經常提及合約中無需訂定所有細節,公司10多年來是靠信譽做生意,經我們多次接洽後,並未有堅持附上以上各點於合約中),結果2個月的裝修時間,對方曾3次提出終止工程,當第3 次款項繳付後,甚至想拉隊離場,放棄最後的萬多元尾數,說話中還不斷辱罵我們,罵我們「屎忽鬼」我曾試過在電話中聽他罵足30分鐘,無辦法啦,工程尚餘少部分,為免延誤入伙,為免打官司費時失事,結果受盡委屈最終工程完成了,幸好效果良好,故我以劣等服務,優質手工來形容此公司------雅X室內設計工程公司 (UNIQXX)位於灣仔駱克道,於雜誌中亦經常刊登廣告。

第一次提出終止工程
當第一次訂金繳付後,我們發現合約上未有列明傢俬材料,只有口頭承諾全屋傢俬用夾板,於是便要求公司在修訂合約中加回材料資料,為最終被拒。(曾諮詢法律意見,若此階段終止合約,公司有權不退訂金,甚至追討更多賠償,因解說已購買所有材料再加上設計費等)。

第二次提出終止工程
由於工程進展緩慢,負責人承諾於年初五立即趕工,第3次訂金8萬元,我們希望見到初五開工時才繳付,結果亦遭拒絕,並要求立即付款才可繼續工程。

第三次提出終止工程
4歲小朋友的2呎半床設計上沒有床圍,而床頭貼近書檯位置只得3吋高,小朋友睡覺時隨時可跌下或移至書檯上,於是請負責人加回床圍及床頭板,結果要另加費用,費用為1600元,我們認為不合理,沒有一張床是要分開3部份收費(床身、床頭及床圍),而4歲小朋友的2呎半床竟在設計上沒有床圍,惟不付款負責人便不跟進餘下工作,甚至認為我們態度惡劣,提出終止工程不收尾數,還說我們喜歡的話可找公証行安排賠償。(全數裝修費用已收了16萬元,他當然想終止工程免得麻煩。)

完工後尾數如期繳付,惟付款後我們發現書檯裝電線的孔,位置錯誤,電工師傅曾承諾與木工師傅協調,最終遺忘了,負責人竟責罵我們沒有向他說電線位的位置,電工沒有責任協調工程,他還說上到法庭亦無任何証據証明電工的承諾。
(我只是要求他們在適當位置再加開電線洞,結果被責罵一頓)。以他這樣的回應,我也可說是未得我們同意於書檯上開孔,與圖則不乎要求退款。試問我們若沒有知會負責人,負責人為何不詢問我們的位置,靠估?
這算是甚麼質數的設計公司?還於「有x電視」做宣傳,簡直誤導市民。

個案二:主角jerry
這間公司正黑店,我個朋友比佢呃晒D訂金,重比果個患有燥狂症Elephant Hon罵,各位千萬要小心此人的做生意技倆!

個案三:主角sadman
Totally agree with Susan, I just completed my renovation work with this company. Before you sign the contract is nice man. After you sign a contract, they change immediately. You want to put a clause in the contract, they said is not necessary and now they delayed the completion by more than 3 weeks and nothing I can do !

They may be cheaper than the rest but if I were to choose again I will choose another company definitely.

They have VERY VERY VERY bad manner !!!!

They make everything wrong. You have to check almost everyday to point them out. The floor is up and down not flat. And they said is normal ! The doors they make cannot close very smoothly.
打擊黑店click

大宅

畀面勳章

Thanks for all the useful info.
如果可以把呢個主題固定係頂端就更好,更方便喇 ! 版主不如諗諗佢啦..........
要忘記傷痛,係時候要重新振作起來,可以嗎?  

大宅

轉貼
[size=medium]消委會點名批評「食家會」(21/12/05)

近年以折扣形式招攬會員的飲食及醫療集團愈見流行,然其經營手法常被質疑,消委會昨點名批評出售折扣餐飲會籍的「食家會」,指其擅自利用消費者信用卡收取三年會費、誇大參與食肆優惠等,要求該公司立即停止誤導消費者的經營手法。曾參與該會的食肆指,怕被影響聲譽,已於今年初退會。

消委會今年至今共收到約四十宗有關「食家會」的投訴,主要指安天集團有限公司經營的「食家會」先以月費十七至二十元吸引市民入會,但當他們成為會員後,便擅自以他們的信用卡號碼,一次過收取六百至七百元的三年會費﹔「食家會」又聲稱大部分參與食肆會提供半價優惠予會員,其實食肆普遍只有八五折至九折優惠﹔另外,「食家會」初時保證可退回會籍,但會員要求退會時卻被拒。

消委會商營手法研究小組主席盧志強表示,向「食家會」發口頭警告後,仍於三個月內收到十三宗、涉及九千四百多元的投訴,其誤導市民的經營手法嚴重損害消費者利益,「合約簡單,沒說明有多少優惠、會費、年費、退會情況,很多只是口頭承諾。」盧志強續指,「食家會」擅自以消費者信用卡收取會費,或會觸犯法例。

「食家會」發言人表示,要先了解消委會的批評,「如果入了會,明天不喜歡就退會易出問題,公司要了解後才決定可否准退會。」他又否認未得客戶同意,便用其信用卡過數。

著名食肆「粗菜館」去年加入「食家會」,簽約一年,但於今年四月退會,負責人張先生指為免公司聲譽受損,「我們向食家會會員提供八五折優惠,但不少客人來到問是否有半價,我們覺得很奇怪。直至有次我被推銷員游說入會,向他查詢粗菜館有多少優惠時,他竟答我有半價。」

黃珍珍泰國菜館亦是「食家會」會員,負責人指向該會提供九折優惠,只是合作性質,「沒有錢銀轇轕」。他指不是太多客人使用該會會員卡,亦沒人投訴,因此會繼續向該會會員提供優惠。

消委會提醒市民,以提供優惠招收會員的經營手法趨普遍,市民應加倍小心,「現在太多網上、電話購物等,市民不要隨便透露信用卡號碼,亦不應輕易相信口頭承諾,宜先仔細閱讀合約內容。」盧志強表示,若市民入稟小額錢債處索償,消委會將予協助。

打擊黑店click

大宅

轉貼

[size=medium]名位千其咪幫襯紅磡新柳街一間名為家X店(11/05)

呢一間既傢俬公司正黑店,收左錢D傢俬尺吋唔岩,裝修又不負責任,整壤D野又唔負責,仲惡個你,傢俬例遲裝修水準差又拖工程,各位請小心都切勿幫襯.
打擊黑店click

大宅

轉貼

[size=medium]O記搗街市啤牌黨拘18人 全港擺檔 專呃師奶 有人日輸2萬(5/1/06))

警方「有組織罪案及三合會調查科」(俗稱O記),昨日破獲一個在各區街市用撲克玩「估啤牌」出千行騙的集團,探員跟蹤一輛接載集團成員的紅色公共小巴「專車」,在
打擊黑店click

大宅

轉貼

[size=medium]不要幫襯Bxx design in 土瓜灣

In Oct 05, I paid 60k for tailar made the funriture to Bxx Design. After installed at the end of Oct, the size and qualify had very big problem - not fit, big gap, one wrong drilled hole, doors can't open fully due to lamps and design problem .....etc . They said u were at the home for all measurement so that even wrong, they will not responsible. I said "all measurement was done by Bxx design staff and it is not me (I am not professional). After two months to push them, still no reply or correction action... I was too foolish to pay all fee (60K) after installation so that they did nothing........ too poor... Everyone be careful !

some defect photos
1. wrong drilled hole when installation
photo

2. more than 4 inch
photo

3. 3 inch gap between walls
photo

4. 4 inch gap and not fit
photo
打擊黑店click

大宅

尖沙咀源記茶餐廳
文中描述的和我之前經歷的完全一樣!!!

大宅

轉貼

[size=medium]寬頻上網客要小心

早一陣子,有一個自稱X記環球電訊(寬頻上網既職員)(事後亦經我證實,佢的確係以X記職員身份到保安崗位登記。)
不過我就懷疑呢個人係"食兩家茶禮"既人(即係又係X記員工,亦係新電視職員。)點解我咁諗?因為我係用緊X記寬頻上網,佢地間公司早一排都有同新電視合作,如果上網客戶申請新電視就有上網月費優惠俾返的舊客戶既,不過我無申請,因為唔需要睇咁多頻道電視。

咁個條自稱X記職員既人上門就同我講,話佢地間公司(X記)唔會再同電訊盈科公司租線俾客戶上網,因為佢地自己公司以經舖左獨立X記上網專線俾客戶上網啦,所以要盡快係家中加裝一部叫"Adapter"(接收器),咁以後上網就直接可以以X記上網專線上網。

當我聽到係"接收器"三個字就知條友有問題,肯係騙局。因為我以前都有睇過有線,後來搬屋唔再睇啦,就cut左。所以,
佢所講既接收器,就一定係個解碼器。(只係講法唔同)後來我講我話唔到事,要問過屋企人先得喎,佢就留低電話同名,話叫我通知家人後聯絡佢。話好緊要架。點知當晚差唔多十一點(目訓覺時間)又走上門,同一日,兩個時段都走上門(八點幾同十一點)離譜到乜咁,最大問題就係,我等條友走左之後立即致電X記問清楚熱線部職員都肯定話我知,無收到公司有特別通知話唔再同電盈租線俾客上網,亦無話有大型網絡舖線(所謂X記既上網專線)工程進行,所以肯定唔需要加裝任何接收器。之後我就打電話去新電視,問佢地係咪以X記寬頻上網客戶申請新電視就有優惠俾返我地的X記客戶,個個熱線職員即刻好熱衷話,係呀係呀,,仲想猛介紹其他野俾我,我當然冇俾佢講完就繼續問:[咁你地係咪只要係我屋企裝個"Adapter"呢個接收器,我就可以睇哂你地新電視既所有頻道既電視台架啦?佢話,係呀係呀,我再問多一次,即係一個"Adapter"呢個接收器就可以接收哂所有頻道,仲好清楚唔會有問題架呵?佢仲以為有生意,猛下係係係,又想推介的野,我就'入正題,將之前發生既事同佢講,我仲話,我知道大部分既公司都會將客戶既一的資料提供俾附屬(子公司)或有合作的機構作為推廣或宣傳某公司的服務或商品,當你用個間公司服務就証明你同意有關合約條款。而家我懷疑你地公司有職員以X記名義以誤導同含有欺騙手法去誘騙我地X記上網客戶去申請 貴公司收費電視呢個服務,而家我想問一下,你地公司係咪因為同X記有合作關係,所以會向X記收集有關客戶資料黎推廣你地既服務? 點知個職員即刻話(當然知道我唔係幫襯,語氣都轉左啦,但唔係好離譜)我地公司雖然有同X記合作推廣呢個服務,但就不會向X記收集或以任何形成拿取客戶資料的,我地只有自已客戶資料咋。]

好! 告一段落,之後我即刻打電話,同我細佬講,因為佢都係用X記寬頻上網,就係因為見佢用得好,我先申請。所以我就將呢件事同佢講,叫佢唔好上當呀,佢居然諗都唔諗就話, 係都唔奇喎, 如果唔係人地就唔會特登上門通知你啦。仲講到咁緊急,我咪同佢講,我已經打去X記確認左,冇呢回事。新電視就話唔會問和記拎客戶資料既。但就承認係要裝一個”Adapter"接收器就可以睇到佢地公 司既頻道啦。我細佬先至信我咋,仲唔該我忝。所以大家如果遇到上述所講既人同你講裝乜裝物要小心查証啊!

打擊黑店click

別墅

[img align=right]http://www.imagestation.com/members/doreme04[/img]

大宅

轉貼

[size=medium]踢爆騙徒8招

估紙牌」街頭行騙集團活躍多時,騙人無數,綜合警方資料拆解他們的伎倆,可歸納成以下數招﹕

(1)選址講究

集團在全港物色人流多、巡警少的街市犯案,擺檔位置必須是人流必經之地﹕

港島區﹕筲箕灣、柴灣、灣仔修頓球場﹔

九龍區﹕黃大仙牛池灣、旺角快富街、深水
打擊黑店click

大宅

轉貼
[size=medium]黑店! 尖沙咀Nap Hair Make ( Dior對面)(10/05)

係雜誌見到尖沙咀 Nap Hair Make 有個"負離子全包組合"$388, ( Highlight, color, treatment, 負離子直/曲, 洗剪吹) 於是上去問下係咪真係$388,個女店員答係.於是等都唔使等佢就帶左我去洗頭 . 佢用左一分鐘左右洗濕左我個頭,
我就問多佢一次係咪 $388 包晒Highlight, color, treatment, 負離子直, 洗剪吹, 佢又答多一次係.坐低之後, 佢拔左我 3 條頭髮出黎, 我問做咩, 佢話我d頭髮好傷, 要$588,我就話咁貴我唔做, 佢就話咁一係幫我用隻好d藥水, 但就冇左color 同highlight,我話唔得啦, 話明$388 , 佢就話用$388 d 藥水做, 我d頭髮會爛 (其實我一年先整 1-2 次負離子, d頭髮好健康, 佢咁都話我d頭髮差). 我見佢講到咁, 我話如果覺得我d頭髮做唔到負離子,咁我唔做啦. 佢就話要收返$68做髮質檢查 + 洗頭錢. 我就話係你一開始話$388,
之後用水淋濕我個頭髮, 再拔斸我3 條頭髮, 就要我比 $68, 好離譜! 之後就有多3個男店員走過黎, 話係比 $68 髮質檢查 + 洗頭錢, 一係比 $ 588 做負離子, $388都可以做, 不過做到你頭爛就唔好怪我地.咁我就話報警啦, 佢地就話佢地好熟行規, 就算報警或者去消費者委員會, 個頭濕左, 洗頭錢 ($68) 係一定要比. 因為我唔甘心入左去1 分鐘就要比 $68, 又有3 男1 女圍住我, 我就被迫比成500去整.

黑店地址: 尖沙咀廣東道2號 (Dior對面)
打擊黑店click

大宅

轉貼

[size=medium]小心選擇Designer(12/05)

大家小心土瓜灣有一間叫斯爾家居的室內設計公司, 裡面有一個Designer叫Tony Yim (嚴介恩), 請不要找他, 因本人找過他設計間屋, 但每次打電話比他問間屋如何進度, 他都會不好脾氣鬧你,他只會同你開單的時候友善, 之後是完全不負責的.
打擊黑店click

首頁
45678...71

尾頁

跳至