想生BB

跳至

首頁

尾頁

民房

Re: 剛小產, 又要重頭來過...

我去年十月小產, 休息了3個月
但至今仍未 bingo
很擔心自己是否不育

洋房

小B 11 week 走了, 非常傷心..
當小B是6-7 week 時, Dr 已說生長很慢, 不樂觀的. 一直擔心地等,等, 等... until Wed, heart beat stopped....昨天剛做完刮宮手術, 真的非常傷心.. :-(
已經第二次了.. 上次是1 年前...我試過多次IUI都失敗,這2次都是自然的, 但上天還是帶走他. 現在不知如何好,年紀不少了...
請問有沒有心理輔導?
I think I really need some help. :-( :-(

大宅

winwin628 寫道:
我去年十月小產, 休息了3個月
但至今仍未 bingo
很擔心自己是否不育

明白你的擔心,
我諗你放鬆心情, 等待多幾個月,
若仍然未有, 你可考慮再去睇下醫生吧。

另外, 你有無試下用排卵棒, 或check下體溫,
不過, 有時無呢d方法會令到自己重緊張,
會影響有bb。
囝囝的blog : http://lhc1128.blogspot.com/

大宅

jojobb23 寫道:
小B 11 week 走了, 非常傷心..
當小B是6-7 week 時, Dr 已說生長很慢, 不樂觀的. 一直擔心地等,等, 等... until Wed, heart beat stopped....昨天剛做完刮宮手術, 真的非常傷心.. :-(
已經第二次了.. 上次是1 年前...我試過多次IUI都失敗,這2次都是自然的, 但上天還是帶走他. 現在不知如何好,年紀不少了...
請問有沒有心理輔導?
I think I really need some help. :-( :-(

jojobb23,
胎兒自己無心跳, 應該係佢本身有問題, 這是天意, 唔關你事的, 希望你唔好怪責自己; 唔開心一定會有, 因為始終它是你胎兒, 請接受自己唔開心, 諗返一d正面既野, 希望在明天。我地呢d個個都有小產過, 大家都會明白, 你有唔開心請上多d黎同我地傾下, 我地個個都好正面, 好勇敢面對, 希望你都會。

至於你第二次小產, 醫生方面有無話會同你驗乜野? 或者有無講乜野原因? 同埋, 如果你真係想搵心理輔導, 醫院o個方面應該可以安排到, 你有無覆診架?! 有既話, 你可以要求心理輔導的。

我識得d朋友, 試過小產兩、三次, 之後都有自己既小朋友, 希望你唔好灰心, 養好自己身體為緊, 例如睇下中醫...

我地呢度個個都一齊努力, 你地係! 你唔係孤單一人架。

囝囝的blog : http://lhc1128.blogspot.com/

大宅

我近日出疹, 昨日終於睇左中醫, 佢話可能之前我作小產, 西藥影響, 再加上我荷爾蒙既變化, 影響我d皮膚... 昨日食左一劑中藥, 又好似好左d。

複式洋房

我亦係在10月尾時小產左....已經係第3次...開始有一點麻木了....真的麻木了, 或者...我真係同BB無緣啦.....

頭2次小產都係6WK 時自然流走的, 今次, 到6WK時有心跳, 仲鬆左一口氣.....點知...BB都係要走....而家仲要挖宮TIM~~~ :-(

醫生建議我同老公去CHECK下DNA.....等我休息夠...都會同老公去CHECK 一 CHECK 的

大宅

MUJIMUJI 寫道:
我亦係在10月尾時小產左....已經係第3次...開始有一點麻木了....真的麻木了, 或者...我真係同BB無緣啦.....

頭2次小產都係6WK 時自然流走的, 今次, 到6WK時有心跳, 仲鬆左一口氣.....點知...BB都係要走....而家仲要挖宮TIM~~~ :-(

醫生建議我同老公去CHECK下DNA.....等我休息夠...都會同老公去CHECK 一 CHECK 的

因為三次流產便可以叫做習慣性流產, 所以醫生通常都會驗清楚既... 希望你驗左無事~ 驗清楚之後, 繼續努力!!!
我11月中覆診, 上次醫生話驗凝血既機制有無問題, 因為我上次小產原因係胎盤後有個好似橙咁大既積血, 比較少有...希望我都無問題... 不過, 而家唔諗咁多, 自己身體最緊要!! 大家話係唔係?

複式洋房

oiluen,

無錯呀....而家最緊要係自己身體....我已無流血, 開始睇中醫了......中醫話起碼要幫我調補3個月~~~

各位失敗過既姊妹, 唔好氣餒....我地一齊加油吧

大宅

MUJIMUJI 寫道:
oiluen,

無錯呀....而家最緊要係自己身體....我已無流血, 開始睇中醫了......中醫話起碼要幫我調補3個月~~~

各位失敗過既姊妹, 唔好氣餒....我地一齊加油吧

我地過多三個月就可以開始計劃有bb架啦, 到時又可以再研究~~
大家真係唔好灰心, 要努力!!

洋房

多謝各位的鼓勵! 看到又哭了. 我要一些時間平靜下來.
其實我已經積極面對, book 了中醫和不育覆診. 問醫生refer心理醫生. 但一想起bb又哭了.

先生打電話给老闆說我在醫院, 要放假兩星期, 他竟要我打電話交下手上工作, 壓力很大, 現在更加不想說工作...有時心裡會怪他給我的壓力太大才會小產, 不知道怎面對他, 所以不想返工. 可能我把憤怒轉賈給他. 但他也太不近人情了吧.

其實真正原因不知道, bb tissue 已拿到lab check DNA. 但醫生說今次沒有事, 不代表下次沒事. 今次有事, 又不代表下次有事. 夫婦驗DNA又好像不會有什麼答案 ...似乎一切都是天意. 有待時間醫治心靈愴傷

大宅

jojobb23 寫道:
多謝各位的鼓勵! 看到又哭了. 我要一些時間平靜下來.
其實我已經積極面對, book 了中醫和不育覆診. 問醫生refer心理醫生. 但一想起bb又哭了.

先生打電話给老闆說我在醫院, 要放假兩星期, 他竟要我打電話交下手上工作, 壓力很大, 現在更加不想說工作...有時心裡會怪他給我的壓力太大才會小產, 不知道怎面對他, 所以不想返工. 可能我把憤怒轉賈給他. 但他也太不近人情了吧.

其實真正原因不知道, bb tissue 已拿到lab check DNA. 但醫生說今次沒有事, 不代表下次沒事. 今次有事, 又不代表下次有事. 夫婦驗DNA又好像不會有什麼答案 ...似乎一切都是天意. 有待時間醫治心靈愴傷

你要做的已經做了, 你做得很好, 知道嗎?
想起失去bb而哭是很正常的, 有不開心便哭吧, 不要壓抑住這種心情。
是否醫生已refer你睇心理醫生呢? 有需要便去看吧, 不怕的, 有別人聽你傾訴是很重要的, 或者那心理醫生可以給你多些治療性既提議呢! 努力吧!

大宅

jojobb23
其實我好明白您...我自己8月尾既時....bb岩岩12weeks....我冇唔舒服,一切正常,冇流血冇肚痛....但係到12weeks諗住去check下男仔定女仔既時....e生同我講........原來bb係9weeks果時已經停左心跳.......果一刻我呆左都唔識有任何反應~我一路冇出聲....e生比左封信我老公,叫我去e院做手術........我足足一日冇出聲,連喊都喊唔出,我老公好驚我會自殺,佢攬住我話唔緊要~佢會同我一齊努力過~到佢攬住我果一刻我先識得喊...一喊就喊到失控.....個人好似顛左咁........諗起又喊諗起又喊....到最後...我要睇精神科....因為呢件事令我個心成日會冇啦啦好驚,跳得好快~快到我訓唔到,手心成日出晒汗..........結果e生話我有驚恐症同抑鬱症....眼見自己老公同朋友都好擔心自己,我明白我自己要堅強~~
您試下搵其他野記託下~好似學下您想學既野呀~整下蛋糕呀~多d搵朋友老公出去食飯呀~唔好成日諗住,心情就自然慢慢會好d.....我知...而家您最需要既係時間~~
我出院之後我去左睇中e調理身體~~食左2個月中藥....
到而家~岩岩又bingo喇....所以您唔使唔開心~~如果上天知道個bb係唔健康既,佢都唔想bb生出黎捱苦~~所以其實您同bb唔係分開左架~佢永遠係天堂守護住您同您第2時既bb~
您自己好好take care ,食多d營養野調理返身體~好返~又會有好消息架喇~~放心~~
add oil呀~~~~~~!!!

別墅

jojobb:
我都好明白你既心情。你係需要一啲時間接受人既開解同安慰。我前年都係7w小產,要刮宮。首先,真係要同自己講,呢個情況好多、好多人試過。唔係你特別不幸。第二,你兩次都能自然懷孕,已比好多判斷左一定要人工既人好好多。欠既只係如何保住個胎。路仍然係有唔少既。第三,我個時小產睇過一個女醫生,本來以為佢會安慰下你,但係佢太cool,反而令自己更傷心。所以我建議你如想要心理輔導,不如試下睇男醫生,我會介紹呢個婦科醫生:
鄭競偉
佢真係好有耐性、好有同理心。我第一次去佢診,話想做人工,然後喊到死講小產經歷,佢會安慰你,好有耐性咁同你分析你下一步要點做.....
我後來自然有左bb,同好多姊妹一樣,想跟你講,一次唔得,可能第2次ok。又或者好似一個明星叫鍾慧冰,第5次先得個女。
願主賜你平安、早日達成心願!

大宅

多謝大家的分享!
令我這班剛小產的姊妹都充滿希望!

Cheer up!
我地要努力!
等待下次bb的來臨!

男爵府

sisters,

想問下你地小產完果個月有冇check自己有冇排卵?
我10月19日小產,流左10多日血後就開始乾淨,而家已經係小產後第17日,早兩3日開始有d黃黃地分泌,今日d分泌就開始清d,有d透明,小腹有小小痛,唔知會唔會係排卵,定係發炎,有d驚tim!你地有冇甘情況?

洋房

oiluen, KITTYbbb, nikitaki
感謝你們的留言, 現在心情平靜了一點, 我為自己訂下心靈治療大計.
現在我還是把自己收起來, 跟husband靜靜的過, 這裡是個好地方跟你們分享.
因為小產過及胎兒生長慢的關係, 這一次懐孕都只跟幾個好朋友說, 打算跟3個不同的好朋友說我的事, 說一次, 會大哭, 說第二次, 哭少一點, 說第三次, 應該可以堅強一點吧...
同事門都已經有BB, 每天都說bb的趣事, 也不想人家以後太介意au起我的痛苦.
痛苦總有一天會過去的, 希望有天我和各位姐妹也可以一起說說自己bb的趣事.

MUJIMUJI,
是的, 真的有一點麻木了, 我們找出原因再努力吧!

複式洋房

Hi sisters,

I lost my baby on wk 16 too in late Oct. I am not even 32 years old with no family history of down syndrome but don't know why my baby has confirmed for down syndrome.

I could feel the pain of all the sisters here .... thanks oiluen for starting this topic! We should all support each other here to recover!!

I am also watching out on my diet and hopefully can try for baby again after 3 months.

When do you normally start to see chinese doctor? I am now 3 wks after pregnancy termination (induced abortion) and my doctor asked me not to take chinese medicine yet.

大宅

Sanmama 寫道:
Hi sisters,

I lost my baby on wk 16 too in late Oct. I am not even 32 years old with no family history of down syndrome but don't know why my baby has confirmed for down syndrome.

I could feel the pain of all the sisters here .... thanks oiluen for starting this topic! We should all support each other here to recover!!

I am also watching out on my diet and hopefully can try for baby again after 3 months.

When do you normally start to see chinese doctor? I am now 3 wks after pregnancy termination (induced abortion) and my doctor asked me not to take chinese medicine yet.

大家都明白你的心情, 我最近也有朋友懷疑她的BB是有唐氏綜合症, 下星期要再做進一步的檢查, 如果肯定的話, 她與先生便要作決定...

你小產三個星期了, 有沒有好好調理? 有沒有食燉品? 其實, 我自己覺得如果坐月之後, 你沒有特別唔妥, 如重有出冷汗、頭暈等, 係可以唔使睇中醫... 當然, 大家都想比中醫把下脈先會安心, 比中醫調理身體... 我諗你而家都可以去睇下中醫架啦, 比佢睇下你既身體狀況都好, 睇下佢有無乜野建議...

我上個星期因為身痕、腮有少少痛, 都睇左中醫兩次, 但係我覺得佢開既藥太涼, 食左之後個身體又好似差左少少, 可能佢真係太重手... 所以, 大家睇中醫時, 試一劑覺得唔多妥都唔好再睇, 或者試過第二個。

複式洋房

Hi oiluen,

Yes, initially 雞汁 and soup and the rest .... now I start to take reference of the recipe posted by another BK sister as bleeding has just stopped so think can 補 D:

http://janet781010.sinababy.com/myhome.htm

BTW, maybe you should stop the chinese medicine then!

I went to your blog too .... it's very good & touching!!

大宅

Sanmama,
謝謝你來我的blog及提供的坐月食譜!
我小產近一個月, 這幾天又無啦啦有小量血, 可能真係未清得晒!! 希望快d清晒吧! ^^

首頁

尾頁

跳至