想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2005年<1月-6月-12月>計劃做人準媽媽討論區(List. p.1388)

不如我地開個topic講下計劃做人的預備工夫啦...
有咩唔明都可以互相交流下!

1. 量temp
2. 用clean-plan(計排卵)
3. 容易受孕的飲食
4. 選擇生男定生女的要點
5. 受孕前的健康問題

大宅

Re: 2005年1-6月計劃做人的準媽媽討論區

我黎報到先...
我的計劃如下...
1. 17/12開始量體溫
2. 等11/1家計會見醫生, 要打乙形肝炎預防針 (最擔心係我是地貧 ,現在要睇老公個報告)
3. 2月中去北海道, 我要生BB前去多一次旅行

如果個report無問題, 便會在旅行後開始努力 :mrgreen:

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我打算農曆新年後努力, 因為11月尾小產, 依家睇中醫調理緊,下個月再睇西醫, 問下佢

男爵府

我呢...
我的計畫:
2005的6月開始做人仔

不過我7-8月已開始學量temp喇...9月正式量...量了6個月的record了, 而家學用clear-plan (arm arm今日第一次用,一用就有一深一淺的線..好開心)

我打算5月尾去旅行...旅行中進行"放人仔"的活動呀!希望到時一擊即中呀!

係呢? july25...你到時睇西醫記得問佢咁快要有bb會唔會好難"著床"呀同唔穩定呀? 我有個friend都係好似你咁...佢12月小產...再有(bb係2005的二月會出世了)...佢arm arm再有個時...又作小產,訓了成個week醫院先stable d咋!

男爵府

多謝Tourmaline用july25率先加入呀!

我show我個temp出來先...做個reference (我日日量,好有恆心)
一般cycle 係30日, m來5日,亦有check分泌量變化
8月 : m-day 16號, min.temp-day16,
9月 : m-day 15號, min.temp-day12(我day11病了)
10月: m-day 16號, min.temp-day無量(因為我大病要食藥,量都唔會準)
11月: m-day18號, min.temp-day15,
12月: m-day18號, min.temp-day 12(今日), 我估我係排卵,再用clean-plan,第一次用就有一深一淺線,應該準的

我的min.temp around係36.23, max-temp係 around 37.1-37.2
你地量temp可以做個reference啦!
:-P :-P :-P

男爵府

chickchick 寫道:

係呢? july25...你到時睇西醫記得問佢咁快要有bb會唔會好難"著床"呀同唔穩定呀? 我有個friend都係好似你咁...佢12月小產...再有(bb係2005的二月會出世了)...佢arm arm再有個時...又作小產,訓了成個week醫院先stable d咋!

多謝你

男爵府

係呀...july25

我個friend本來係有來孖胎的..但3個月多dd就無了...
等了3個月又有...佢話係一個bb仔...仲有4week就係預產期了....

其實如果我來m正常又準...我洗唔洗去睇下中醫...打好個底??? 會唔會攪亂我而家的m期架? 好似 30日變28日....
但我由11月開始就隔日食"維他補孕"打下底...腍住到過年個時就日日食....

男爵府

chickchick 寫道:
係呀...july25

我個friend本來係有來孖胎的..但3個月多dd就無了...
等了3個月又有...佢話係一個bb仔...仲有4week就係預產期了....

其實如果我來m正常又準...我洗唔洗去睇下中醫...打好個底??? 會唔會攪亂我而家的m期架? 好似 30日變28日....
但我由11月開始就隔日食"維他補孕"打下底...腍住到過年個時就日日食....

我都唔想咁心急 ga, 因為2006年係狗年,同我

男爵府

Tourmaline,

不如你去北海道個時,順便放人仔啦.....人地話relex d..人仔都易仲d呀...如果時間夾的話!

你就好啦..有得去北海道....我無得請假呀..新年..因為我係做大型補習社的會考和AL tutor...好多course要開...
好羨慕呀!

男爵府

chickchick,

小產之後我至知原來有bb唔係想像中咁難, 反而bb健康咁

男爵府

july25,
講都唔信呀...我老公連可樂都唔比我飲...(我成日偷偷飲..哈哈)

我由7月開始一個WEEK就燉花膠褒雞...(用燉盅個隻) X 2次
加一向有食燕窩...

你試下食多D花膠(一定要褒雞,雞係藥引)...好多中醫書都話會暖宮(子宮)
保持宮暖係比較容易有BB的...連M來都唔多痛呀!

我屋企大把書...睇了好多...
食療..育嬰...胎教...孕婦...開發右腦...BB story book...
bb玩具... 我一見拿上手睇..我老公就話買啦...睇定都好...準備足d...

男爵府

july25,
係呀....
其實我arm arm結婚個時....2003年11月...就無做安全措施...因為我老公同我都想要...(我而家先26歲)
我到04的1月都試過小產....唉~~自怪我自己成日顧住做野.....無了...

所以..我同你的想法一樣....好care點keep個bb日日成長...
所以我睇了好多....
大家得閒分享下心得...
我祝你早日bingo...(記住..食花膠...花膠能暖宮仲好長胎的....陀都陀得穩d呀!)

男爵府

chickchick,

原來你同我都有咁

男爵府

july25...

我係好想生個仔...

我老公就無所謂...
但我貪靚..我驚個女似老公就死...咁醜樣...哈哈..
所以點解我咁努力去trace個egg day出來.....

男爵府

chickchick,

我老公就想生女, 佢話有個女好似我咁會好得意喎
我反而覺得仔唔駛咁

男爵府

july25..

係啦...仔唔洗咁nervous....
我地打算到佢讀小學就send佢返加拿大讀書... 如果係女..我實唔放心....(我奶奶係加拿大..等佢湊..)

我6月唔再做野..專心養胎和湊b了...一到讀書就甩身..

男爵府

chickchick,
平安夜

男爵府

july25...
唉~~我都係....
我真係成日都望快d生bb....但要等.......6月...仲有5次m...

所以..我由9月開始...我就得閒無事..就去買下bb野...而家成屋都係
bb story book(for 胎教的)...
bb 玩具架 (bb訓響到...個隻..)...仲有好多玩具...
今日無野做..出去shopping...係永安..買了尿褲和布尿布.同藍企鵝尿墊.我學定..到時熟手d...加上消磨下時間...
無野做..手痕...得閒就去買下得意的口水肩....

望梅止渴....我老公話...買下買下..好快到6月....到時先買d大大件的

男爵府

有用的暖宮(子宮)飲食:

第一類: (簡單易褒湯水-- 調理和營養..令經期準d)

1. 花膠褒雞--夠潤

用燉盅(褒埋3小碗) - 出了水的花膠5件(壽司咁上下大小), 雞肉連骨一份(一隻雞,分7份,雞腳都要), 江遙柱(3個),紀子(2茶匙份量)。再求其加d南北杏和惟山... - 全部放入盅,加水到盅的3/4...燉...燉2個鐘or up.....

2. 虫草褒雞--夠補氣,做"人"都有氣有力
用燉盅(褒埋3小碗) - 虫草(6條), 雞肉連骨一份(一隻雞,分7份,雞腳都要), 紅棗(2個)唔好落多(好難飲的),紀子(2茶匙份量)。再求其加d南北杏和惟山... - 全部放入盅,加水到盅的3/4...燉...燉2個鐘or up.....

3. 紀子褒水 -- 平時飲下..好過飲紅棗水
用普通煮麵的"bo"去褒-- 紀子(5茶匙), 人參片(4片),蜜棗(6個).....褒半個鐘。入落暖壺得閒平時飲。

m來有規則...暖宮先會個個月排卵的! 粒卵先夠大夠健康去受孕的....
大家留心下! :lol:

男爵府

chickchick,

我早幾個預備有bb

首頁

尾頁

跳至