嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 今日食乜粥 (Part 2)

我個囝都唔知咩叫魚腥,可能我從來都冇特別整到唔腥
,魚味就係咁,腥唔腥佢都係咁食:lol:

superlover_mak 寫道:
[quote]
zzzlam 寫道:
我試過煲魚粥,係銀雪魚,但勁鯹,究竟係唔新鮮定係呢隻魚唔啱用黎煲粥?跟住我就冇再煲過魚粥,我自己聞到都覺得難頂呀

我煲魚粥會落小小薑去腥味~
你有冇落ar??[/quote]

大宅

我個仔好衰ga~
d 魚凍左有腥味就唔食ga la~
我尋日煲菠菜雞蛋瘦肉粥~
今日會煲雞潤菠菜~

男爵府

-今日午餐食-
節瓜雞腳粥
提子10粒
益力多

大宅

今日晚餐~
牛奶芝士雞蛋西蘭花粥~

男爵府

-午餐-
節瓜雞腳粥
什菜汁

-晚餐-
炒肥豬肉碎爛飯粥
益力多

水晶宮

想請教一下,,你地放邊隻芝士落粥到煲呢~
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

大宅

我今晚整節瓜瘦肉粥~

大宅

kcpak 寫道:

笑牛牌

男爵府

kcpak 寫道:

[/quote]

Kiri

男爵府

-午餐-
炒肥豬肉碎爛飯粥
什菜汁

-晚餐-
無糖豆腐花

大宅

野蠻仔 寫道:
-午餐-
炒肥豬肉碎爛飯粥
什菜汁

-晚餐-
無糖豆腐花
豆腐花做晚餐飽ga la???
凍定熱ga???
係咪用百福o個d ar?

男爵府

superlover_mak 寫道:
豆腐花做晚餐飽ga la???
凍定熱ga???
係咪用百福o個d ar?

夠啦食豆腐花前佢飲左支益力多食左半包細薯條,
係豆腐檔熱果D呀$4碗,有時買來做下午茶比佢食既,
不過今日我唔煮飯食麥噹勞推晏左所以碗豆腐花作晚
餐,頭先6點先食,依家食緊apple,一陣飲支奶佢差不多
訓架啦.

我鐘意買豆腐檔果d新鮮,真豆同可以走甜,如果唔得
閒去買新鮮百福果d間中都有入定貨做下午茶,飽架
唔係淨係食豆腐花,又食下生果又食下糕餅,有時佢食
一個"長型"個肚脹晒就食唔落小食,豆腐檔就食一碗咯.

男爵府

superlover_mak:
話口未完岩岩飲完奶訓左lu :-P
佢今日都好攰,有時睇情況,如果見佢攰知會好早訓,
正餐都唔會勉強一定要食粥同飯,因為佢訓前一定要
飲奶,食粥同飯後太早訓食道會有殘餘食物未落格,訓
訓下好易哽喉嚨造成危險.
你囝囝有冇食下午茶習慣架?通常食d乜?
我除左豆腐花,通常比餅干,紙包蛋糕,蕉,中西湯,乳酪等等

男爵府

-午餐-
蕃茄碎牛粥配什菜汁一杯

大宅

等我一陣又試下買碗俾我個仔食先~
但我怕佢食左唔使食飯.........
我個仔尋晚食完支奶奶就訓左啦~
maybe佢玩得太勁啦~

仔仔晚餐:

紅蘿蔔粟米蜜早水--->粥底 + 瘦肉 + 菜
但我到now都未諗到用咩野菜~

洋房

各位,你好!
我女21個月大,5月開始胃口差咗好多,每日兩次粥,每次都是吃半碗都冇,每日飲5次奶,每次飲4安士左右,有時飲小過4安
我知道家婆,每日都是放廋肉煲,唔知是咪我女吃壓,請問各位mama介紹下一些我可以煲嘢粥. :

大宅

牛奶芝士蛋粥∼∼1歲食唔食得呀∼
最後加蛋撩混就得呀??
我係用電飯煲煲粥∼
1小時係咪得架啦∼
牛奶用邊隻??

男爵府

WING86 hello
我用"蒙牛"架,1歲可以食啦.

大宅

牛奶煲滾會燥架....

水晶宮

今晚節瓜瘦肉粥

野蠻仔:
我都好有興趣煲牛奶芝士粥,可唔可以詳細d講點煲呢~
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

首頁

尾頁

跳至