家庭理財

跳至

首頁

尾頁

洋房

我熱心研究完坊間6間BB儲蓄保,搵左4間同大家做比較,
為求咁多位唔好行咁多冤枉路,大家用D腦根諗下邊間打邊間喇

圖片上面數字 截至8月18號,你接唔接受到你既回報比保險公司吞左??

珍珠宮

ericsze13 發表於 22-8-18 17:40
為求咁多位唔好行咁多冤枉路,大家用D腦根諗下邊間打邊 ...

18年保證回報只得大約2萬,咁5年供幾多?
我個『BB』 今年19歲 ,當年儲蓄保都係供5年,而家回報 1.7倍,應該好過而家嘅plan。

禁止訪問

子爵府

真係鹹魚青菜,各有所好,有人寧願要回報有限嘅保險而捨棄潛在回報較高嘅其他投資工具。到底係唔係唔明唔肯冒風險就好難有高回報呢?唔係話愈後生愈可以冒險咩,BB 應該有大把時間本錢,最有資格冒險㗎,點解要保險呢?

洋房

回覆 choyki 的帖子

exactly,所以為左避左到小朋友讀大學果時
投資未如意既其中一個手段黎

別墅

為求咁多位唔好行咁多冤枉路,大家用D腦根諗下邊間打邊 ...

保險公司賣嘅唔係回報,要高回報肯定係自己抄股。高回報就高風險,可能蝕到一個仙都無。

保險公司另一好處係鎖定年期,即係唔會儲3幾年就攞左d錢去日本/買手袋

分散投資先係皇道

大宅

最慘是我買了本地銀行的十年保單, 差不多供完才賣左比其他保險公司, 間中又傳財困

別墅

mrsir 發表於 22-9-2 20:25
最慘是我買了本地銀行的十年保單, 差不多供完才賣左比其他保險公司, 間中又傳財困
...

如果係保證回報就唔洗擔心,非保證就任佢up....

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

agent.......

.
attach0/tmp/phpMoVOzo
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

大力大力 發表於 22-9-3 06:41
agent.......

不要從別人的嘴裡去認識我

禁止訪問

子爵府

thchanpro 發表於 22-9-2 17:55
保險公司賣嘅唔係回報,要高回報肯定係自己抄股。高回報就高風險,可能蝕到一個仙都無。

保險公司另一好 ...

都係睇人啫,唔一定要被鎖定年期先至唔會儲 3 幾年就攞咗啲錢去日本 / 買手袋。

我喺基金公司供咗基金廿幾年,無被鎖定年期,但一直都無停供過,亦唔會隨時攞啲錢出嚟亂花。但當然回報就唔穩定,無保證,唔似保險回報唔一定好高,但一定有保證回報。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

choyki 發表於 22-9-18 15:10
都係睇人啫,唔一定要被鎖定年期先至唔會儲 3 幾年就攞咗啲錢去日本 / 買手袋。

我喺基金公司供咗基金廿 ...

小心~

買基金真係好傷 http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843

投資天書----買基金者是豬兜 (作者周顯) http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=15864911

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

小朋友六歲

想買一份有儲蓄成份嘅危疾保障:

如果供10年,每年比 $19000
或一次過俾16萬 (87折)

40年後保證攞返100萬

呢個plan算唔算 jetso?

Adrio77    發表於 23-6-10 21:31

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

BO_NG 發表於 22-9-20 21:49
小朋友六歲

想買一份有儲蓄成份嘅危疾保障:

如果用平均年利率4%、16萬......40年後總數是4.8倍、即約76.8萬~

但不要忘記、這是40年定期。

買基金真係好傷

男爵府

大力大力 發表於 22-9-20 22:10
如果用平均年利率4%、16萬......40年後總數是4.8倍、即約76.8萬~

但不要忘記、這是40年定期。 ...

照你咁講,個plan年利率多過4%

除左40年後可以攞得返 $100萬
其實一路唔攞錢,個保障好似越來越多

我貪佢:
頭10年有$150萬人壽同危疾保障
10年之後,就得返$100萬人壽同危疾保障

一筆過比十年保費,大概87折,約$16萬
保障小朋友至少40年
(當然唔希望保險公司賠俾我啦!)

但其實小朋友已經買咗B保險公司既人壽同危疾, 呢個plan 個agent話危疾同人壽,唔似醫保實報實銷,買幾多份危疾,就賠幾多份危疾 (應該係?)

由於40年後,真係唔知乜嘢環境 ,所以我揀用美金比錢…

唯一 concern 係:
我身邊冇乜朋友買呢間保險公司d plan,所以都唔知好唔好?

attach1/tmp/phpCSciTJ

子爵府

BO_NG 發表於 22-9-21 00:04

如果你有$, 這個plan我覺得一般. 40年後的事太長. 如果係20年可以攞$, 還可以. 不過20年的本金都只係打和, 沒有賺$. 根本沒有什用途.

還有要留意有沒有什麼魔鬼條件?小心agent講天下無敌, claim錢就有心無力.

珍珠宮

就係唔知乜環境,先唔應該揀美金比錢

珍珠宮

保證息率係4%?應該不可能吧。睇份proposal總覺有問題,以前我買的保單,都會分左右兩邊,列出「保證」和「非保證」兩個部分。如果你所指的4%係非保證,就完全冇參考價值。

伯爵府

大力大力 發表於 22-9-20 22:10

但不要忘記、這是40年定期。 ...

銀紙貶值,40年後100萬等如而家20萬
至多做到保值,絕無增值,個人壽保額亦聊勝於無,我就唔會買
(40年前1000+呎何文田樓先300+萬一層)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊