家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

我哋每逢週末好多時都出街食。通常都係揀啲餐廳見到個餐牌有半數選擇係幾十至一百元左右覺得可接受範圍咁咪入去食囉。
但最近好幾次我囝(高小)偏偏係揀餐牌入面最貴果個成二百元的餐。又或者揀啲飲品成六十元一杯(成碟飯都係90元)話比我知好想飲.
我話比佢知好貴所以唔叫啦。
但我只係一味話貴係咪唔妥?應該點解釋比佢知?想知大家點樣教?

大宅

回覆樓主:

我會教小朋友值唔值得
成本價?自己可以煮到? 其他餐廳幾錢?系未真系好想吃等等去分析要唔要點最貴個個餐
貴不是問題,最緊要值得

侯爵府

SpongeBoBo 發表於 23-2-7 12:02
我哋每逢週末好多時都出街食。通常都係揀啲餐廳見到個餐牌有半數選擇係幾十至一百元左右覺得可接受範圍咁咪 ...

有冇了解過背後原因?佢真係睇價錢揀(咁就要了解吓點解佢會咁做)一或純粹係真係想食嗰樣嘢(例如牛扒,牛扒一向偏貴,可能佢嗰日真係好想食牛扒) ?

如果佢真係想食嗰樣嘢,而我又覺得個性價比係值得嘅(要明白出街食嘢一定比自己煮貴好多),我會俾佢食,但如果我覺得性價比唔值得呢個價錢,我會解釋比佢聽,例如如果你真係想食牛扒,我下次帶你去扒房,但響茶餐廳用$200食牛扒,媽媽就覺得唔係好值啦

大宅

話俾佢知大人賺錢唔容易,教佢幫手做家務賺零用錢,每次俾一/兩蚊,佢就會明要食一餐二百蚊係要付出體力同時間既

maggie.tang    發表於 23-2-8 15:11

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

set a budget per person

伯爵府

要求佢比好好的理由,否則不可以,單單「想要」不是好理由。

我哋每逢週末好多時都出街食。通常都係揀啲餐廳見到個餐牌有半數選擇係幾十至一百元左右覺得可接受範圍咁咪 ...

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

jc10127 發表於 23-2-7 18:10
話俾佢知大人賺錢唔容易,教佢幫手做家務賺零用錢,每次俾一/兩蚊,佢就會明要食一餐二百蚊係要付出體力同 ...

X 1000

做到佢死死下、原來食餐貴價飯要付出咁多努力、以後佢一定會選擇便宜一些餐~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

大力理財篇 之 子女理財 19-08 Update #2 - [大力理財篇 之 子女理財 19-08 Update #2] http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

回覆 大力大力 的帖子

咁又唔使做到咁絕,小朋友三分鐘熱度,好快會投降

水晶宮

BK Milk勳章

咩原因要叫,
佢好鐘意食?

如果知係好like食,
我會間唔中俾食下既,

有時我會唔出聲帶仔食好少少,
係幾十蚊杯野飲我會俾佢飲,
2個人食800蚊下午都係咁食,

小朋友其實好直接,
你咪直接講搵錢不容易,

我通常會講定幾時再同你食咩咩,
但平日就唔好太花費,
可以食普通價錢既食物,

留番錢我(假設)復活節同你邊到玩邊到食嘢咁,
時間耐左,
會明白平時食普通嘢,
係大假期先盡情玩同食

依家反而我仔會睇價錢叫,
我有時食貴少少會講咁貴既,
唔叫咁貴啦

小朋友需要時間既

男爵府

到初中自己出去食,就分到洗自己錢同屋企錢既分別

自己食會唔會慳

都要傾定,到初中時,比幾多錢飯錢 ,從中了解下情況,如果每間要食到最貴,午餐錢要比幾多?

男爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

bongbongpatty 發表於 23-2-10 23:25
咩原因要叫,
佢好鐘意食?

800二人午餐,請問食什麼?好奇,參巧對照下。

子爵府

回覆 大力大力 的帖子

大力都係甘樣教小力囝既

侯爵府

CTPIG 發表於 23-2-11 07:57
是下午茶呀!

男爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

海之風 發表於 23-2-11 09:49
是下午茶呀!

好豪華。

海之風    發表於 23-2-11 10:06

水晶宮

BK Milk勳章

CTPIG 發表於 23-2-11 07:57

自助餐又有
去朋友日本餐廳食又有
想食咩咪去食

咁當然吾會個個星期
我要番工都無咁多時間
通常長假期咪開心食下

水晶宮

BK Milk勳章

海之風 發表於 23-2-11 09:49
是下午茶呀!

下午茶又誇咗D,
又未咁富貴

水晶宮

BK Milk勳章

hellohappy 發表於 23-2-11 00:21
到初中自己出去食,就分到洗自己錢同屋企錢既分別

自己食會唔會慳

咪係,我仔成日講無錢
至有錢係佢,
包食包住包玩包買仲有零用利事,

大個仔自己會識慳錢既

大宅

我覺得有d奇怪,一定要最貴,係咪自卑感 or 自大感作崇? 覺得要食最貴先係勁!?

有時小朋友無形會同其他人比較,自已都做過小朋友,覺得貴一定係勁野/ 好野

做左大人先懂價值。

如果無以上特徵,

BTW ,賺錢辛苦,我會入去餐廳前,OR 係睇 MEUN 前,我會同啊仔講定,今餐預計係幾錢。我唔會限佢,我會話大家今餐飯要幾錢。否則佢會覺得限住佢,又俾個FAMILY 責任佢。

公爵府

講真 成 60幾蚊杯野飲, 我個仔即使自己鐘意, 都唔敢講話想飲啦!想問下你們出去時的詳情:
你係俾個餐牌小朋友自己睇, 然後問小朋友想食什麼, 想飲什麼?
如果係的話, 佢地可能無睇價錢, 真係用自己喜好去選的.
如果你叫左佢選之後, 又唔俾佢叫, 就唔係太好了.

仲有係小朋友講先, 定大人講先?

首頁

尾頁

跳至