0-6個月

跳至

首頁

尾頁

民房

好感恩唔係咩大病, 不過由出世到而家3個幾月都成日傷風咳, 好返唔到幾日又黎過, 已經買左空氣清新機, 好似都冇咩幫助, 點算好?

大宅

kulapika994 發表於 24-5-28 23:24
好感恩唔係咩大病, 不過由出世到而家3個幾月都成日傷風咳, 好返唔到幾日又黎過, 已經買左空氣清新機, 好似 ...

有冇睇兒科醫生?醫生點講?

複式洋房

回覆 kulapika994 的帖子

個個BB體質都唔同, 屋企做好清潔最緊要, 記得開窗保持空氣流通, 如果咳到有痰就幫佢掃下風咳返啲痰出黎! 如果餵開人奶就等BB啜多啲快啲好, 餵奶粉就揀有益生菌同無蔗糖個啲, 無咁易惹痰

大宅

虎到金來勳章 減齡達人勳章

你可以試下出去行下公園,曬下太陽,同揀隻營養好啲嘅奶粉,我BB飲緊皇家美素好少病, 佢有好豐富既乳脂成份幫到BB 增強免疫力, 同埋飲咗呢隻奶粉又訓得好, 自然少病d啦。

大宅

咁可能免疫力唔係咁好先會常日病,小朋友飲奶粉定人奶?如果飲奶粉我覺得隻啱嘅奶粉俾佢都好重要,我阿B飲皇家美素,又覺得幾好喎,有豐富既乳脂,令阿B訓得好又好少病。

複式洋房

我女女早排中過covid,但幸好症狀都好微,最後得翻少少咳
佢由細到大都係飲皇家美素,我research過原來佢有好rich 好豐富既乳脂,令小朋友訓得好d 同埋會少病d架

大宅

BJK320 發表於 24-5-29 19:24
我女女早排中過covid,但幸好症狀都好微,最後得翻少少咳
佢由細到大都係飲皇家美素,我research過原來佢有 ...
我哋都係食呢隻,BB 病得少,訓得幾好又長肉,真係幾好

男爵府

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

kulapika994 發表於 24-5-28 23:24
好感恩唔係咩大病, 不過由出世到而家3個幾月都成日傷風咳, 好返唔到幾日又黎過, 已經買左空氣清新機, 好似 ...
呢排真係多左人病,可能而家系流感高峰期la,,但好彩我家细b仲OK,,可能有補開皇家美素,有乳脂令小朋友訓得好又少病d,佢之前試過病,但touchwood好快好返!

複式洋房

可以開空氣清新機,定期清洗冷氣,帶BB曬下太陽增強抵抗力。同埋我B飲開皇家美素,有乳脂成份,可以令小朋友訓得好d 同埋少病d,所以我會keep住俾佢飲。

子爵府

唔好介意,想問佢經常去人多地方,定有大B帶病毒返屋企傳染佢?

男爵府

BB太細,氣管仲未發育得好。要靠奶粉補充營養增強抵抗力….奶粉我係餵皇家美素,睇返佢有有豐富嘅乳脂成份,同埋唔甜唔會易惹痰,一直飲佢都好少病痛。或者又可以煲下川貝雪梨瘦肉湯比bb試下幾啖…睇吓有無改善….

大宅

仔仔飲緊呢隻,有豐富既乳脂成份,佢肉地結實左,訓得好左,病都少埋,我都好安心👏

民房

信彩虹 發表於 24-5-29 18:24

個個BB體質都唔同, 屋企做好清潔最緊要, 記得開窗保持空氣流通, 如果咳到有痰就 ...
謝謝jm, 我試下幫佢拍痰睇下有冇用, 不過奶粉會惹痰嗎? 佢已經飲緊好貴個隻

民房

HOPEFORBB 發表於 24-5-30 12:24

唔好介意,想問佢經常去人多地方,定有大B帶病毒返屋企傳染佢?
其實唔多出街所以應該唔會係去人多嘅地方, 但周不時都會有啲朋友上黎食飯探下BB, 唔知關唔關事

子爵府

你如果無帶佢出去,咁係其他人帶病毒感染到佢

複式洋房

貴唔一定好㗎!如果bb本身身子弱係要時間慢慢打病菌,要諗方法幫佢加強免疫力!我餵緊出名對免疫力好個隻雅培心美力,益生菌hmo同nts佢都有齊晒,養好bb個腸道免疫力,真係冇咁易中招

複式洋房

Heyinfly 發表於 24-5-30 23:56

貴唔一定好㗎!如果bb本身身子弱係要時間慢慢打病菌,要諗方法幫佢加強免疫力! ...
認同呀~我B一出世已經飲雅培,揀奶粉個陣上網做左好多功課,呢隻真係幫免疫發展,會冇咁易病!而且佢有NTS可以幫BB增加抗體數量,好似多個兵團幫手打仗咁,我見阿B都好健康好少病

複式洋房

有無考慮過試下飲羊奶?我BB本身係因為皮膚濕疹轉飲Kabrita羊奶,了解過其實羊奶有天然嘅成份可以保護到上呼吸道,我個B轉左之後除左皮膚改善番,大吉利是又真係無咩點病過

複式洋房

虎到金來勳章

其實會唔會係抵抗力唔夠? 我個b飲hipp, 感恩又幾健康~ 呢隻有hmp益生菌同其他hmo個啲唔一樣, bb會好啲吸收, 日日都有靚便便~ 益生菌揀得好唔止幫到腸胃, 仲可以令到bb抵抗力好啲

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊