1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

原本同(10月細B)仔仔報了三間幼稚園N班,得一間收,想住近屋企,都方便,就準備今年11月入讀。

5月初學校已經通知交校服費,給了$1500幾同書薄雜費4千幾,6月頭就有校服書包拿,還叫影相,簽通告,6月底前交返去學校。

點知道,上星期就收到通知,昨天8號去學校話同校監開會,原來係通知幼稚園將會在這個學期完,之後就停辦讓我大失預算,昨天只能退回書薄雜費,校服費($1500幾同之前$970)註冊費都沒一律沒得退回。

覺得自己好像有點受騙的感覺,學校如果經營有問題應該不會這個月先知道,就不好叫人買校服住現在還要為仔仔再找N班而煩惱,雖然係細B都想距可以入讀N班,適應下幼稚園生活。

複式洋房

其實幼稚園停辦,有沒一個規定通知期?有沒人知道

水晶宮

回覆樓主:

即係N 班都無,定無K ?

我女讀緊N班嗰度,嚟緊都會停K, 只做N 同playgroup. 我見其他家長講,都係五月左右先通知,原本報咗會直上 K的就要轉去其他分校。 如果想轉校,其他學校K 又已收生要排waiting. 我唔知佢地最後點決定了。

複式洋房

Nbs 發表於 24-7-9 18:04

我女讀緊N班嗰度,嚟緊都會停K, 只做N 同playgroup. 我見其他家長講,都係五月左右 ...

係成間幼稚園停辦,N同K都沒有。話做到7月10幾號。沙田廣場~好時光

複式洋房

Nbs 發表於 24-7-9 18:04

我女讀緊N班嗰度,嚟緊都會停K, 只做N 同playgroup. 我見其他家長講,都係五月左右 ...

我仔雖然11月先夠年齡讀N,不過宜家好多學校基本都收齊學生,想入應該都好難,唯有打電話去問下,因為近自己屋企附近嘅N班幼稚園唔多,又唔想距這麽細又坐校車番N

所以都好煩惱,有想過,細B不如乾脆唔給距番N班,下年直接番K算,再自己報下playgroup 嘅學前班這樣

水晶宮

綠茶走甜 發表於 24-7-9 23:55
我仔雖然11月先夠年齡讀N,不過宜家好多學校基本都收齊學生,想入應該都好難,唯有打電話去問下,因為近自 ...

N 班好多插班,不防繼續問下,反正11 月先讀。N 班都仲好過K, 唔係一定要讀。不過收晒錢先話關門真係幾衰。其實我報名前都有諗,唔太出名嘅幼稚園會唔會執 (唔識你嗰間出唔出名,我唔熟你嗰區), 畢竟每月幾千蚊,有無咁多人報。我女N 班嗰間,其實幾好聲譽,都有廿幾年歷史的,不過都係執。。。

複式洋房

Nbs 發表於 24-7-10 00:08
N 班好多插班,不防繼續問下,反正11 月先讀。N 班都仲好過K, 唔係一定要讀。不過收晒錢先話關門真係幾衰 ...

都唔算好出名,不過價錢屬中上,每個月都5千幾,想住近屋企,貴少少,都沒所謂,因為距都有幾個外籍老師,想住距語境應該不錯。

大宅

2024勳章

佢地有冇分校可以轉過去?註冊費都唔退回咁都得

子爵府

回覆 綠茶走甜 的帖子

如果平日有大人睇住佢,係唔需要讀N,反而返下playgroup,家長親自教下佢自理能力、生活知識就可以,我兩位小朋友都無讀N,只係返下華德福親子班,然後直接返k1,基本上都無問題,只係家長育兒參與度要夠高,例如教佢自己食飯、去廁所、換衫等,始終教育責任係家長,不在老師

複式洋房

百厭小魔怪 發表於 24-7-10 14:12
佢地有冇分校可以轉過去?註冊費都唔退回咁都得

距沒分校,得一間唔止註冊費,校服費都買咗千$5都冇得退,校服連洗都未洗過,沒分校,出讓都沒人要

複式洋房

CCHINGC 發表於 24-7-10 15:41
回覆 綠茶走甜 的帖子

如果平日有大人睇住佢,係唔需要讀N,反而返下playgroup,家長親自教下佢自理能力、 ...

明白,我都考慮緊,不過宜家陀緊二胎,下年1月出世,我怕自己應付唔嚟所以佢突然間停辦我真係覺得有好徬徨,最壞嘅打算如果搵唔到N,唯有自己湊

大宅

綠茶走甜 發表於 24-7-10 10:27
都唔算好出名,不過價錢屬中上,每個月都5千幾,想住近屋企,貴少少,都沒所謂,因為距都有幾個外籍老師, ...

好時光係我個年代都出名嫁我以前小學同學有d讀好時光

咁多年既幼稚園都做唔落去,好可惜。

別墅

大圍有間新開幼稚園,光愛樂,有N班,可以考慮吓

複式洋房

cyncynbb 發表於 24-8-5 18:07
大圍有間新開幼稚園,光愛樂,有N班,可以考慮吓

唔該你❤️不過我住近沙田這邊,唔想N班坐車這麽遠。宜家考慮最後都沒offer,就唔讀N,自己出去報班上課,下年直接番K

複式洋房

而家好多幼兒圓老師都無責任心嘅

大宅

回覆樓主:

你會唔會考慮屋邨N 班? 最近穗禾苑個間打比我話有offer 不過我已經註冊左另一間

別墅

綠茶走甜 發表於 24-7-10 16:45
距沒分校,得一間唔止註冊費,校服費都買咗千$5都冇得退,校服連洗都未洗過,沒分校,出讓都沒人要 ...
好離譜喎

複式洋房

philofung 發表於 24-8-18 11:04
你會唔會考慮屋邨N 班? 最近穗禾苑個間打比我話有offer 不過我已經註冊左另一間
...

我唔近果邊,暫時唔考慮❤️

複式洋房

朱包包 發表於 24-8-26 12:01
好離譜喎

係,覺得距有心,這麽遲通知,騙左你個校服書包費先,可能係學校倉底貨

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊