0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

見其他同月BB都好白滑(飲人奶),但我BB就好似好易有粒粒,頸同手腳摺位好易紅同出粒粒,已經差唔多24小時開冷氣,有留意清潔,又有搽lotion

大宅

回覆 duckduckswim 的帖子

本身BB嘅皮膚就比較易敏感,就算屋企消毒曬日日搽得幾乾淨都好,始終大人都會出街!餵人奶可以考慮下媽媽要戒口,如果奶粉B 既話好似我B咁,就飲緊皇牌有機,再搽啲乾爽嘅Lotion/cream,皮膚都幾好幾滑淨。

大宅

我囝之前飲雅培,都係出晒粒粒,之後轉咗皇牌有機,皮膚好好,滑淨返晒,所以我覺得都唔關人奶定奶粉事,都要睇返阿b夾唔夾。

男爵府

虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

duckduckswim 發表於 24-7-10 15:20
見其他同月BB都好白滑(飲人奶),但我BB就好似好易有粒粒,頸同手腳摺位好易紅同出粒粒,已經差唔多24小時開 ...

可能你BB飲緊既奶粉同佢腸胃唔夾,引起敏感,所以你點努力清潔,開冷氣同搽CREAM, BB都會有敏感易紅同出粒粒,我個女都試過皮膚紅同濕疹,做左好多清潔,睇極醫生都唔斷尾,之後轉飲皇家美素有機奶粉,同我女腸胃夾左,改善左濕疹問題,現在D皮膚都唔錯

複式洋房

唔一定嘅
有好多因素,食物、天氣、環境等都有影響架
當然,如果BB有粒粒,盡量奶粉都食啲天然有機嘅會好啲

複式洋房

我見好多奶粉bb皮膚都好滑滑,所以應該唔關人奶定奶粉問題,最重要係同bb夾到。餵人奶有啲又話媽媽要介口,眾說紛紜,媽媽仲大壓力。揀奶粉,都要試,試過有啲食完好難poo, 有啲又太甜。我最後揀左有機奶粉。

男爵府

皮膚唔好可能個底弱,奶粉唔係好夾BB,之前我個女因為濕疹所以轉咗皇家美素有機嗰款,而家已經好返好多,仲白滑返晒。

男爵府

我B有濕疹問題
由人奶轉左皇牌有機奶粉皮膚好咗,靚咗。

大宅

BB防敏心得分享勳章 認識瑞士牛牛第一回

會唔會係隻奶粉唔啱你bb

我都試過食人奶個bb會起一點點,懷疑自己嗰次冇戒口食左某啲嘢搞到噉

另一方面,我亦都試過bb食某一種奶粉,食到皮膚生咗好多紅色一粒粒,我阿媽即刻叫我轉其他奶粉

之後轉左Friso嗰隻奶粉之後,bb皮膚好左好多

所以我覺得食奶粉未必會令到皮膚差咗,反而最緊要係揀啱奶粉

別墅

點會呀

複式洋房

又唔一定呀,我BB好細個已經開始全奶粉,但皮膚一樣都白白滑滑。不過我個陣都擔心佢會似我同C6咁敏感底,補奶粉就揀咗低敏既佳貝羊奶,同埋羊奶都易d消化嘛,好彩同佢都夾到,一路飲到依家~

洋房

奶粉比較熱氣,bb飲完應該都有小小影響

子爵府

回覆樓主:

唔關事,我女出世就係飲奶粉,依家6歲皮膚一直白滑,未試過濕疹同敏感。

民房

唔關事, 係睇人奶媽媽有冇戒口, 同埋奶粉咩成份有冇化學野之類咁, 我比人奶, 有時為食會破戒, bb都係間中會有粒粒, 大嫂比hipp, 佢講過係有機同埋冇化學野, 佢女皮膚好滑溜, 所以我遲d返全職都會補呢隻比bb

複式洋房

唔關事

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊