0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

已經差唔多24小時開冷氣,bb都係又紅又起粒粒,見佢想抓,好怕佢抓損,應該點處理

大宅

熱痱通常生喺啲衫包住嘅地方,背脊同心口個d,濕疹就通常面、頸同手腳摺位,通常一撻撻紅,嚴重嘅全身都可以冇忽好肉

大宅

回覆樓主:

如果係熱痱,著棉質通爽嘅衫仔,唔好俾汗醃住皮膚,有開住冷氣既話,幾日就會好好多

大宅

sosochun 發表於 24-7-23 19:38
熱痱通常生喺啲衫包住嘅地方,背脊同心口個d,濕疹就通常面、頸同手腳摺位,通常一撻撻紅,嚴重嘅全身都可 ...

我見佢大髀罅都有紅同粒粒,咁可能係濕疹?

大宅

2_february 發表於 24-7-24 10:21
我見佢大髀罅都有紅同粒粒,咁可能係濕疹?

似係,注意bb有冇接觸過啲咩容易敏感,勤換床單,用bb溫和洗衣液,唔好用太熱嘅水沖涼,記得密啲幫bb搽cream保濕

大宅

sosochun 發表於 24-7-24 11:32
似係,注意bb有冇接觸過啲咩容易敏感,勤換床單,用bb溫和洗衣液,唔好用太熱嘅水沖涼,記得密啲幫bb搽cre ...

其實你講個d一直都有做我見有d人話bb加固有機會觸發濕疹,但我bb都仲飲緊奶

大宅

bb飲母乳/奶粉?可能係飲奶令佢敏感都唔定

大宅

greensock 發表於 24-7-24 12:49
bb飲母乳/奶粉?可能係飲奶令佢敏感都唔定

奶粉,不過一直都冇轉過

男爵府

如果你開住冷氣都有紅嘅,應該就係濕疹,而家好多BB都有濕疹,我女嗰陣時都係咁,又唔想同佢搽咁多類固醇,唯有喺飲食入手,我轉咗皇家美素有機奶粉之後真係好返好多,皮膚滑返晒。

複式洋房

長開冷氣的話,又較少機會係熱痱,除非再著好多衫焗住。濕疹有時係後期少少發出黎,我仔個時就係2個月左右,初時以為奶癬/肚毒,但久久不去,好完又會出返不停loop。睇醫生都係例牌俾類固醇和叮囑勤保濕。唯有自己密密清潔床鋪、濕綿清潔保濕、開冷氣。之後好後期先發現奶粉都會有影響,再試轉不同奶粉,有啲食完去唔到poo,低水解蛋白味道不同,仔仔唔肯飲,最後轉左皇牌有機奶粉,仔仔肯飲之餘,皮膚改善咗靚返晒。

複式洋房

近排天氣咁熱,熱痱唔出奇,如果係熱痱,著啲通爽啲嘅衫,啲汗醃著bb會唔舒服

不過都要留意,如果無改善,都要睇係咪敏感、濕疹,找出根源對症下藥

男爵府

依家天氣咁熱佢哋好易出熱痱,最好沖完涼搽桃子水,D衫一濕左就要換,保持皮膚乾爽,如果係熱痱好快退。但如果係濕疹揀奶粉方面覺得皇牌機奶粉對BB皮膚都好D,無咁易出濕疹

大宅

回覆 2_february 的帖子

如果勤換床單、勤保濕呢d外在嘅野你都試過晒,唯有都係試吓轉奶粉。我都係聽醫生推介,轉皇牌有機,轉咗一排,濕疹情況的確係改善咗好多。

男爵府

虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

如果你一直長開冷氣,又幫BB用唔太熱水沖涼後搽保濕CREAM, 又做足清潔的話,不如試下轉下奶粉,BB腸胃好幼嫩,飲左同佢唔夾的奶粉好易敏感出濕疹,便秘
我個女都試過,睇好多次醫生都唔斷尾,類固醇又唔可以長期搽,之後轉左飲皇牌有機,慢慢見到佢濕疹退晒,依個奶粉同我個女腸胃夾,連便便去得輕鬆左

男爵府

2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK猜猜猜慶中秋

2_february 發表於 24-7-24 12:00
其實你講個d一直都有做我見有d人話bb加固有機會觸發濕疹,但我bb都仲飲緊奶
...

就算冇轉奶,都可以無端端發濕疹,我小朋友bb時好早就全奶粉,一直飲同一隻奶粉,佢4個月左右開始出濕疹,最嚴重時塊面又紅又出水,要餵藥水同搽類固醇控制,之後到半歲轉咗三隻奶粉,到差唔多9個月先控制到

別墅

天氣咁熱,似係熱痱

複式洋房

去問醫生最清楚

別墅

ainie 發表於 24-7-31 10:31
去問醫生最清楚

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊