6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

可唔可以分享一下有啲乜係要特別注意?

大宅

第一日飲一餐新奶粉,之後其餘個幾餐要飲翻舊奶粉,要觀察下啲poo poo,之後慢慢加第二餐,我BB飲開金裝美素,就算加固之後日日都有靚poo

大宅

ritaho_hello 發表於 24-6-27 18:16
可唔可以分享一下有啲乜係要特別注意?

你係指轉二段還是轉牌子?不過無論轉乜都係要逐d轉,先轉其中一餐裡面的一勺,bb無乜問題再繼續加,如果問題無乜可以加快進程,如果有唔同表現就要留意係奶粉唔夾,還是bb腸胃比較敏感,需要慢慢適應

複式洋房

回覆 ritaho_hello 的帖子

揀隻適合B B腸胃又容易吸收嘅奶粉最重要。
記得跟返指引,第一日只轉一餐,可以揀早上嗰餐,BB肚餓就唔覺得奶粉唔同咗,第二日轉兩餐,如此類推,等BB慢慢適應,大約一個星期轉晒另一種奶粉。

別墅

我初初轉奶粉嗰陣係第一日中午果餐用新奶粉,跟住嗰三四日觀察吓BB 有冇咩問題, 跟住先至慢慢轉一日兩餐,佢腸胃適應晒先至轉晒奶粉

大宅

轉奶粉最緊要同BB 夾 , 因為我試過轉左隻唔岩bb 飲 , 搞到佢仲便秘左幾日(emoji) , 之後轉飲美素金裝先冇事 , 之後每日都有靚便便 , 吸收仲好好 , 直頭好似痾屎神器咁 (emoji) 而轉奶過程就第一日搵一餐轉 , 第二日兩餐 ..... 直至轉哂新奶粉為止

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

轉奶粉最緊要循序漸進,唔可以一下子轉晒,第一日每日轉一餐,第二日每日轉兩餐等等如此類推,咁樣BB會容易啲適應

複式洋房

fc1102 發表於 24-6-27 21:31

轉奶粉最緊要循序漸進,唔可以一下子轉晒,第一日每日轉一餐,第二日每日轉兩餐 ...
要循序漸進

別墅

回覆樓主:

首先第一次飲新奶粉後留意小朋友的反應, 包括
1.便便及小便次數,份量及情況.
2.肚仔會不會容易有肚痛肚風等.
3.飲奶反應是否良好或喜愛.
如果沒有特別反應或有良好的表現, 可以每天一餐改為每天二餐或以上.
盡快讓家中的前一個號碼的奶粉存貨食完.

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

如果bb飲奶一直都冇乜問題,而佢又已經ready加固,即係見到大人食嘢佢都會嘴郁郁流口水,想食埋一份嘅樣,建議可以幫佢加固先,ok先再遲啲轉2號奶,以免轉奶同加固同時進行,怕bb腸胃一時間適應唔到咁多轉變。

大宅

如果轉奶,係咪轉飲開既牌子既奶會易適應多d?

洋房

要循序漸進

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊