醫護健康

跳至

首頁

尾頁

男爵府

333s  其實好多中老年/老年都是. 我媽, 大姐 也是!  我明白你難受, 左耳入, 右耳出  發表於 11-11-15 12:06

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

如果佢有病,你都唔好太介懷,因為佢都唔想。試下搵老人中心既社工傾下,可能佢地識介紹合適既服務比你地...

珊瑚宮

邊個唔記得交先?係佢自己唔記得就真係唔應該鬧你,但如果係交俾你做嘅,你唔記得,就要睇你平日係咪都係咁大頭蝦。

老人家好緊張呢類交費要準時,包括水電媒氣差晌管理費,10個有11個半都緊張㗎,所以千萬唔遲得,俾著我呀媽一定剷到上天,但唔係情緒問題喎,係佢地價值觀問題,冇得交錢俾人cut線對佢地係誠信credit問題,冇面兼失禮。

如果樓主你真係太忙唔方便,可以俾返佢地自己去交,佢地反而會體諒你忙,其實711ok郵局屈氐萬靈地鐵都得㗎,咪佢散步去運動囉,無謂應承又甩底,無喇喇嚟嬲。

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

你媽是否獨居? 似乎她有抑壓住的情緒, 借鎖碎小事借題發揮. 請你不要掉以輕心或用逃避方法應付. 你可否騰出些少時間獨對媽媽, 俾機會佢慢慢道出心中感受呢?

生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

男爵府

回覆:我懷疑阿媽有情緒病

當然唔係我唔記得交電話費 如果係我唔記得交 錯在我 我比佢鬧都抵 其實已經搞咗自動轉賬 只係銀行出咗問題
我阿媽係獨居 有工人 我住附近 每日都會湊個女去比佢睇住

大宅

畀面勳章

回覆:irisw 的帖子

如果佢自己住就真係會悶出病架!我都係長期係外國工作,好少時間陪到媽咪,近2年佢覺得自己老怕見你時間唔多,就開始有情緒病想引人注意,因為我都係過來人,我係外國冇辦法,你係香港有時間多點陪佢打俾佢,情況會改善既。。

禁止訪問

大宅

回覆:Babypigpy 的帖子

絕對認同!獨居老人嘅情緒真係好唔穩定,好似我亞嬤,我已經晚晚返去食飯,但佢都唔滿意,成曰借題發揮,想我地一家三口搬番去住,但我老公又唔想,因為層樓始終屬於我屋企人,我夾喺中間好辛苦,返工已經要受氣,放工食餐飯都唔開心,究竟我做錯乜野?

複式洋房

俾佢運動下, 曬下太陽, 人都開心d

禁止訪問

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

會唔會有腦退化症?

龍馬精神.......

大宅

畀面勳章

mingemna 發表於 11-10-21 23:20
絕對認同!獨居老人嘅情緒真係好唔穩定,好似我亞嬤,我已經晚晚返去食飯,但佢都唔滿意,成曰借題發揮,想 ...

我十分明白, 因為我係外國讀書, 媽咪一直都想我拿到當地居留權咁樣對日後都好, 點知等了又等, 我C6都為我放棄左好多野, 等到我地都有居留權, 係外國長期工作同生活, 我媽咪又開始發脾話要我返去, 話我由得佢死..又話早上開到眼過得一日得一日就算托賴呢D話...有時聽到真係好心酸...因為想當年我大學畢業都是青春少艾想返香港發展, 但媽咪叫我拿到先返去, 要拿居留權又要再讀, 又要等, 我C6一直幫我俾學費..生活費其實我媽咪後來已經咩都冇俾過, 都係我C6一個人供我讀書, 奶奶俾生活費, 2個人好努力拿到, 都已經25,6歲, 我C6都28了, 咁多年係度, 朋友同長輩, 幫到我地既人都係度, 而家叫我返香港, 我都唔知條路點行, 好似BB仔重新來過咁...又冇朋友又冇人幫冇人脈..所以我有時好唔明, 但一想到佢可能真係好悶, 我又算了, 但係我又唔想返去, 所以次次講電話佢都同我講野講到好偏激..次次我都喊...真係覺得好陰公...細個佢為左自己既面, 唔理我想唔想一腳伸我去一個唔識既地方自生自滅, 咁多年佢都冇陪係我身邊只係傾電話, 都係我自己爬起身, 自己學自己做..以前係香港時佢咩都唔俾我做...出到國我就咩都要做...唔學就食屎...佢想我讀大學, 我又大學畢業俾佢睇...到今時今日, 我自己都有發展有人脈..佢一句覺得悶就要我返去...我真係唔想囉..

象牙宮

女性 四五十 身體的 hormonce 大上大落, 搞到 失調
更年期 前后 維持几年至几十年.
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆 Babypigpy 的帖子

你俾綫買機票等媽過去你處. 讓她親身了解一下妳現況, 包括你工作和住所, 朋友等等.我覺得這是唯一可幫到妳解決你和媽之間的鴻溝, 你可想一想再告訴你先生好讓他配合一下.
相信行動愈早開始愈好.
祝你倆得到快樂.

禁止訪問

大宅

畀面勳章

sfll 發表於 11-11-9 19:33

你俾綫買機票等媽過去你處. 讓她親身了解一下妳現況, 包括你工作和住所, 朋友等等 ...

多謝你先...不過好煩架...我媽咪有來過...錢都係我俾既...佢果時都好開心架...
返到香港仲考慮等我一有bb就來陪我幫我湊b, 點知隔左幾星期同佢班八婆姐妹見得多..
成日講到我唔要佢咁...之後佢就又成日發脾氣又話唔會來...又話我同佢係陌生人...
唉..真係好難做囉...

版主

似乎佢對大家失去了安全感和信心, 至會用這般的負面態度來應對你. 你倆都分隔兩地咁耐, 怎能單靠那一兩星期時間便可修補雙方的縫隙呢! 相信時間和關心可幫助你和你媽, 希望她可從你處得到快樂.

大宅

畀面勳章

sfll 發表於 11-11-17 01:31

似乎佢對大家失去了安全感和信心, 至會用這般的負面態度來應對你. 你倆都分隔兩 ...

係呀..我真係好頭痛, 因為我係準備明天底結婚係澳洲結婚, 但係媽咪就好似成日都唔祝福我咁, 有時佢又好開心, 周圍講人知, 叫人地去澳洲一齊睇...有時又一發脾氣就話你唔使指意我會來睇你出嫁...仲要唔止2,3次, 聽得多都hurt啦..邊有媽咪會咁樣同個女講....直頭好似真係好唔想我嫁得出咁....唉..

首頁

尾頁

跳至