樓市動向

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

為校網而搬

如果為左個仔搬

搬邊樹好呢???????? 九龍/香港????????

男爵府

Re: 為校網而搬

男仔首選西環那邊多好學校.

大宅

我以前也是住中西區,但選校時仍覺困難,因是第一年10和11網合併,多了人爭位,記得1st round 交表時見到好多家長是用回鄉証做身份証明的。

別墅

香港大坑

大宅

西區係幾多好既男仔學校,但有唔少已經轉左做直資�私立,所有亦都可以考慮灣仔區。

珍珠宮

心:

黎啦黎啦,搬過黎啦!

講番正經,我建議你去媽媽會所,中西區之"再續前綠...左隣右里"到,問問中西區有邊d好學校for男仔先決定搬唔搬過黎.

侯爵府

all and googoo,
我其實好唔熟香港區, 中西區d樓會唔會好貴? 有咩選擇?

九龍區又如何?

大宅

or you could consider 北角半山
the flat price which is acceptable at this moment
the flat almost has over 1000ft and cost around $4000 to 5000 per ft

大宅

kln就 41區啦,樓王係根德閣,左喇沙右瑪利絡!  
Msma

大宅

莎朗 寫道:
or you could consider 北角半山
the flat price which is acceptable at this moment
the flat almost has over 1000ft and cost around $4000 to 5000 per ft

The net at that place seems not as good as Central & Western and Wan Chai por...
My naughty Chezkel is 7 yrs old la !!

珍珠宮

心:

你要租幾大單位呢?幫你留意下.

西環舊樓又有,半新舊樓又有,新樓又有,價錢都有幾大差距嫁.

禁止訪問

大宅

心心,

香港區和九龍區都有好的校網同學校
不如你自己先選定心水學校才討論

心心 寫道:
如果為左個仔搬

搬邊樹好呢???????? 九龍/香港????????

別墅

如果可以,我想搬到41校網
我們會租樓,有介紹嗎?
因我們在大埔有未補地價的居屋,此屋不能出租,賣又不值錢
如由BB入k1開始搬,至入小一,租4年,假設租9千
$9000*12*4yrs = $432000?
你們話值得嗎?
如租了4年後,都入不到心水小學,你們有人試過嗎?
請分享!

民房

welove 寫道:
如果可以,我想搬到41校網
我們會租樓,有介紹嗎?
因我們在大埔有未補地價的居屋,此屋不能出租,賣又不值錢
如由BB入k1開始搬,至入小一,租4年,假設租9千
$9000*12*4yrs = $432000?
你們話值得嗎?
如租了4年後,都入不到心水小學,你們有人試過嗎?
請分享!

唔係好值得, 4年后如果教育政策又改點算.

大宅

如果淨係為左抽小一,咁不如到k3先轉學校同搬,慳番d錢,因為你話居屋唔會出租,賣又唔值錢。

大宅

第日有好多名校都會變直資,到時唔受地區影響,怕只係同學校遠,仔女要長途拔涉返學回家,辛苦d o者.

大宅

Is Wah Yan & St. Joseph both Gov't-aided or we need to paid school fee ?

wootaitai 寫道:
For boys - Wanchai is better - Wah Yan and St Joseph.

大宅

Both Wah Yan and St Joseph Primary Schools are subsidized by the Government. See this web:

http://embhsc.hkedcity.net/primary/
My naughty Chezkel is 7 yrs old la !!

大宅

如果想在41區租D比較便宜單位,有邊處好介紹?

Thanks!

首頁

尾頁

跳至