基督家庭

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

最近每晚大哭大叫

大宅

求主讓BB可安睡,在主內得到平安和飽足,阿們!

侯爵府

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&action=printable&tid=4210990
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

男爵府

熱血勳章 睛靈勳章

比心機,

有D小朋友在3歲前係比較難湊..

我個仔都係湊到2歲9個月左右先好湊左..

http://7W2D - 7cm, 16W5D - 性別係 .......仔

別墅

回覆:hkgalcarrie 的帖子

她4歳了 次次都睡到2、3點 大吵大叫 要著裙(很多條) 札頭髮 很可怕 成日比人投訴

男爵府

熱血勳章 睛靈勳章

回覆:囡囡每晚大哭大叫 好無幫

如果咁大個就要

http://7W2D - 7cm, 16W5D - 性別係 .......仔

別墅

回覆:hkgalcarrie 的帖子

大哭大叫我都唔知點好

男爵府

熱血勳章 睛靈勳章

吾好意思,頭先按錯掣。

咁大個就要ignore佢。
N班老師同我分享左一個方法,
當佢大哭大鬧時,淨係講"訓覺先",其他時間係吾出聲望住佢
當佢起身,你就禁番佢落床
佢有咩要求都無回應,亦吾好理。

佢有咁大個,要花好多時間,狠心&耐力。

我個仔教左個幾月先好d,而家都重久吾久試我㡳線,咁又重覆再做。

ndw  好意見。我都系0錦教女。“狠心&耐力” 同成日被人試我㡳線  發表於 12-6-7 06:24

洋房

帶耳塞訓!扮聽唔到佢哭(我都明幾煩下)千其唔好就佢,如果就得一次以後你冇覺好訓,最緊要心平氣和:)因為越鬧佢都冇用。你都可以嚇佢再哭有怪獸在出邊等佢或叫佢出去!!哈哈!

男爵府

回覆 貓之姬 的帖子

係未日頭玩得太巔? 如果日頭玩得太開心, 夜晚瞓覺會扭計架. 不過已經4歲返學未? 如果已返學, 可以試吓同學校老師傾吓, 佢地可能幫到你.

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

別墅

回覆:estw 的帖子

K1 了 大吵大哭打自己好似儍了一樣 我罵也罵過了 我身心都很累

男爵府

囡囡每晚大哭大叫 好無幫

煲番啲清心火寧神安眠糖水飲吓。

My little Son

侯爵府

有以下情況嗎?

入睡1~3小時內
- 突然大叫
- 很難安撫他
- 像完全不清醒
- 抗拒身體接觸
- 盜汗/心跳加快
- 很難叫醒他
- 維持長達20-30分鐘
- 第二天不記得

ndw  提議樓主真系 evaluate 下有無以上症狀,或其他的。可會是自閉症的一種。  發表於 12-6-7 06:28
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

子爵府

回覆 alexnana 的帖子

"你都可以嚇佢再哭有怪獸在出邊等佢或叫佢出去!!"哈哈! 我媽媽都話,我以前細個個陣,距有對我用過LEE 招。我即刻唔喊。
媽媽話:有個鴉污婆住享對面,逢聽到小朋友喊就來捉走小朋友。

不過,若樓主是基督徒,我就唔見意用LEE招厄自己孩子的方法。到時同距講主耶穌復活的事咪又以為我厄距。

別墅

引用:有以下情況嗎?入睡1~3小時內-+突然大叫-+很

原帖由 pyjess 於 12-06-06 發表
有以下情況嗎?

入睡1~3小時內
有丫

別墅

引用:煲番啲清心火寧神安眠糖水飲吓。 +

原帖由 k-k-mummy 於 12-06-06 發表
煲番啲清心火寧神安眠糖水飲吓。
邊隻糖水好丫

男爵府

引用:Quote:原帖由 k-k-mummy 於 12-06-06 發表

原帖由 貓之姬 於 12-06-07 發表
邊隻糖水好丫
你去藥材鋪問,告訴他們小朋友睡得不好,可以煲什麼糖水,大多數的都會賜教,我最近都要煲,我記得藥材鋪幫我執的其中包括燈芯草、淡竹葉、通心草、角絲、糖冬瓜…
點煲,點配搭,份量多少全部都可以向他們請教

My little Son

大宅

好媽媽勳章

alexnana 發表於 12-6-6 22:27
帶耳塞訓!扮聽唔到佢哭(我都明幾煩下)千其唔好就佢,如果就得一次以後你冇覺好訓,最緊要心平氣和:)因 ...
唔就佢扮聽唔到佢喊係可以,但係用怪獸嚇細路會唔會攪到佢更加驚架?就算佢真係因為驚唔再嘈,會唔會又因此洐生其他問題?

洋房

回覆:gpb 的帖子

令到佢乖d都要有代價,好像樓主小時候媽媽嚇他才會乖,我都一樣:)不過就真係與基督冇衝突,因為我地基督相信係有鬼神之類的,或者你只好祈禱吧!

別墅

回覆:alexnana 的帖子

已經有幫她祈禱

首頁
12345...6

尾頁

跳至