自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

mcheungm 發表於 24-5-17 20:02
有啲人做完手術,例如睇眼鏡鏡片真係會帶黃.....有啲就唔會.
中肯講一句,如果只係就這一點,我覺得問題唔大, ...

我就系用下要呢個牌子嘅晶片,當時医生話看遠好清同中距離都係ok. 但我睇遠系睇吾清囉,睇電腦就最ok 而睇近都應該好過遠,我諗佢幫我做錯左。你都知有啲晶片睇眼鏡片会黃啲,如果咁系正常我當然吾会去做手術換晶片但最奇怪就系有啲人用我呢个牌嘅晶片但冇我呢个情況,呢樣就系我最担心的一个問題
attach0/tmp/phpFLVFsB
要忘記傷痛,係時候要重新振作起來,可以嗎?  

大宅

畀面勳章

ymw9090 發表於 24-5-17 16:33
你有深近視嗎?
我有小小白內障,無影響視力,但有7百度近視,想做白內障,矯正近視,但眼科醫生說因此做白 ...

我只係睇眼鏡玻璃片變黃色咋其他顏色冇乜影響不過夜晚睇啲燈光比較散同有弦光。

公爵府

ymw9090 發表於 24-5-17 16:33
你有深近視嗎?
我有小小白內障,無影響視力,但有7百度近視,想做白內障,矯正近視,但眼科醫生說因此做白 ...

點解深近視做白內障手術睇嘢會偏黃?

大宅

畀面勳章

天貓 發表於 24-5-17 16:37
而家唯有睇多幾個醫生,攞多幾個comment,會有咩情況導致咁樣…再睇下一步點搞
...

会呀,睇左陳医生先聽左佢意見然後可能会睇多過。應該会睇做我牌子个姐妹嘅眼科医生。

珍珠宮

jjhwong 發表於 24-5-17 22:19
会呀,睇左陳医生先聽左佢意見然後可能会睇多過。應該会睇做我牌子个姐妹嘅眼科医生。
...

聽多啲意見先穩陣啲呀,再決定點做,希望你快啲可以搞掂

大宅

alau2021 發表於 24-5-17 22:18
點解深近視做白內障手術睇嘢會偏黃?

是白內障小小,即是看東西仲凊楚光亮,但為除去近視,换個晶體,即常說早做早享受,換後看東西比前偏黃。

公爵府

baby-bath 發表於 24-5-17 19:05
唔係喎,我最近右眼做咗黃班手術同時換埋晶體,睇野係白啲。
請問你可唔可以介紹你個醫生俾我啊?
因為我都做過黃斑手術,又有深近視!

子爵府

littlehoneymum 發表於 24-5-17 23:24
請問你可唔可以介紹你個醫生俾我啊?
因為我都做過黃斑手術,又有深近視!
...

你做黃班時冇換埋晶體?可能我有少少白內障,所以醫生一次過換埋

子爵府

jjhwong 發表於 24-5-17 12:49
点樣check 都放左入眼,我系Johnson, 吾通打去Johnson 問?真系覺得好煩,如果有增生物可以点呀 ?乜野嚟 ...
上次同屋企長老做白內障,医生都冇問我地揀甚麼牌子晶片嘅

大宅

畀面勳章

KOKOMAN 發表於 24-5-17 23:29
上次同屋企長老做白內障,医生都冇問我地揀甚麼牌子晶片嘅

我都冇得揀系个衰医生叫我用呢個牌子,佢話系最好。有啲医生有好多牌子選擇,例如單焦,多焦同全功能。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

jjhwong 發表於 24-5-17 12:18
遠近都吾清楚只系睇中距離比較好,而最大問題系睇其他人的眼睛玻璃變左黃色鏡片但有啲又系正常,我舊年有 ...

正常做完白內障手術,會立刻有深老花,所以會留少少近視去抵銷,令你睇到近嘢如手機,但再近嘅就要戴老花眼鏡先會清,另外因為有近視,所以睇遠嘢係冇咁清的,要戴眼鏡矯正。

另外,你話睇到別人的眼鏡有黃色,我以為是正常的,因為現在很多人都配全視線,鏡片是有coating,我在夜晚室內睇我朋友的眼鏡都係有少少黃色的,除咗我老公,因為佢冇配全視線,不過見你咁講,我下次問吓我老公,佢覺唔覺得其他人啲鏡片黃色先。我換嘅晶體係博士倫。

大宅

畀面勳章

connietai 發表於 24-5-18 00:43
正常做完白內障手術,會立刻有深老花,所以會留少少近視去抵銷,令你睇到近嘢如手機,但再近嘅就要戴老花 ...

个医生系幫我整到遠近都吾清,只系睇電腦比較清都吾緊要最多我再配分眼鏡戴但而我最concern 系点解我睇某啲人嘅近視鏡片系黃色但其他人睇系正常玻璃色,个到先恐怖 不過所以我吾知系呢个晶片發生什麼事,而同我做同一个牌子嘅人佢地冇呢个情況出現而个衰医生都話佢啲病人都冇,咁佢又吾幫我搵原因 所以我想問下有冇姐妹有換過晶片嘅經驗,想知道个風險同个過程系点?但好似冇人換過咁。

珍珠宮

回覆樓主:

做完白內障度數未必包睇遠中近都清
有需要咪配眼鏡
出面應該無醫生會因為咁而幫你換晶體架

大宅

畀面勳章

namnamnamlolo 發表於 24-5-18 09:25
做完白內障度數未必包睇遠中近都清
有需要咪配眼鏡
出面應該無醫生會因為咁而幫你換晶體架

我都覺得睇吾清系冇所謂最多咪配副近視鏡,我唯一問題系点解我睇近視鏡片会黃但其他用我呢个牌子嘅晶片睇吾会黃,所以我系惊我眼有問題定系我副晶片有問題?如果要再換晶片過程系点樣?

大宅

jjhwong 發表於 24-5-17 22:02
我就系用下要呢個牌子嘅晶片,當時医生話看遠好清同中距離都係ok. 但我睇遠系睇吾清囉,睇電腦就最ok 而睇 ...

我係2019年換咗多焦.
首先講睇鏡片會黃嘅問題,我主要係睇到有部分人戴眼鏡嘅鏡片係黃色,睇其他嘢係冇問題嘅,所以我都冇理了.坦白講,每個人身體都唔同,你朋友冇問題唔等於你有問題
我睇中和遠距離非常好
近睇就一般(要較光)
我記得當時醫生有問過我,日後想睇到近,中,遠,邊樣多啲....我答佢想睇遠多啲,因為我成日去旅行好鍾意睇風景.
我記得做完手術,醫生畀咗一張卡片仔,內裏記錄你換乜嘢晶片嘅資料.你到時帶埋去比其他醫生,在覆診时確認下,睇下有冇搞錯
我做完手術九個月之後覆診,眼細胞都有增生咗,睇嘢冇咁清,後尾立即做咗激光治療
以上資料希望可以幫到你少少

大宅

畀面勳章

mcheungm 發表於 24-5-18 10:54
首先講睇鏡片會黃嘅問題,我主要係睇到有部分人戴眼鏡嘅鏡片係黃色,睇其他嘢係冇問題 ...

原來你都会睇眼鏡片会黃架,咁我都冇咁惊,我就系怕我个晶片有問題,你医生都好好喎配合到你嘅要求,我都聽過乜乜後囊会混濁需要做多次laser 但我一開始做完个陣都覺得吾清所以我吾知有冇呢个嗰問題,我都有个張咭仔,到時会帶埋比医生睇下,多謝提醒,你都幫到我解決到我嘅問題架喇。其實如果比医生驗過睇到黃色玻璃系冇問題,我緊係吾会換對晶片啦貪得意咩此終都系大手術。多謝你分享!

伯爵府

mcheungm 發表於 24-5-18 10:54
首先講睇鏡片會黃嘅問題,我主要係睇到有部分人戴眼鏡嘅鏡片係黃色,睇其他嘢係冇問題 ...

九個月咁快有問題,以為做完手術應該冇乜大問題,除咗近視老花日後增深令視力差咗之外。之前見啲人常講到做完手術好正咁

翡翠宮

畀面勳章

之前做白內障手術時,我個醫生話基本只可以做一次,如果再換晶片,對眼會好傷。如果驗過確定冇其他問題,只係有時睇野黃色,我會由得佢
日日是好日

大宅

LoveCorgi2 發表於 24-5-18 11:28
九個月咁快有問題,以為做完手術應該冇乜大問題,除咗近視老花日後增深令視力差咗之外。之前見啲人常講到 ...

越後生做越容易有細胞增生,其實呢個只係小問題唔需要特別擔心
做激光手術,兩隻眼夾埋都唔使十分鐘,加上我本身又有保險
坦白講,做完手術真係正.我係19年做,之後幾年都要戴口罩,我啲朋友又戴眼鏡又戴口罩,夏天睇到都辛苦,我剛剛好唔需要帶....加上唔使戴眼鏡,影相,化妝都靚啲
問心我覺得做咗真係方便好多,我見我啲阿姨姨丈,佢哋要帶老花眼鏡睇嘢,我覺得好顯老

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

有否分辨出你見到有黃色的 與沒有黃色的鏡片是一致吗
即係某副眼鏡的鏡片是黃色 幾時看都是黃色 而不是一時黃一時不黃?

如果是一致,那麼 就要研究會看到黃的鏡片 是否配有藍光 或 變色鏡

希望你抽絲剝繭 就更能幫助眼科醫生找出原因 對症下藥

祝你找到好醫生解決問題

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊