論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

mackeung 發表於 23-11-4 23:34
你哋有無檢討下係咪對工人唔好?

我問心無愧,一向對姐姐好好,上一任姐姐做咗幾年,佢話好好彩,遇到這一份筍工,如果唔係佢屋企有事,佢都唔捨得走,宜家都保持聯絡。

新姐姐都承認係佢自己適應問題,唔關我哋事,就算佢辭咗職,我哋都對佢客客氣氣,唯有話我自己唔好彩!

大宅

ashleymhk 發表於 23-11-4 23:11
我個菲申請等佢黎三個月,做咗四個月就辭工,洗左$19000(emoji)

唉,真係損失慘重!
你會唔會再請海外菲?

洋房

mikinana 發表於 23-10-31 15:36
嚟咗一個月已經同agent講想走,做嘢好慢又甩漏,宜家做咗兩個月自己比通知我一個月後辭職,同埋自己通知咗 ...

我agent教有頭3個月辭職保險可以買,都可以幫補下

洋房

ashleymhk 發表於 23-11-4 23:11
我個菲申請等佢黎三個月,做咗四個月就辭工,洗左$19000(emoji)

咁貴?我個14800全包,仲教我好多tips

男爵府

回覆樓主:

複式洋房

姐姐黎咗半個月話唔同BB一齊訓,話合約裏面無講,跟住我話OK, 第二日問我有無幫佢買保險,我話有,第三日話唔食咁多肉,因為有胃炎,長期食緊兩種藥,跟住琴日話想唔做,第一次請姐姐,我都唔知點算好,請大家比下意見。

大宅

mimi810 發表於 23-11-10 20:13
姐姐黎咗半個月話唔同BB一齊訓,話合約裏面無講,跟住我話OK, 第二日問我有無幫佢買保險,我話有,第三日話 ...

你要搵agent傾

合約裏面應該要寫明佢同BB瞓,你interview佢嗰時有冇講清楚?

好多姐姐唔肯照顧初生B,所以要請海外

佢做嘢ok嗎?

男爵府

我同朋友 ,一齊請海外菲
都係做左3星期左右就走
朋友朋友都係唔夠一個月走左

baby_ju    發表於 24-3-12 17:40

大宅

lyf2409 發表於 23-11-13 12:02
我同朋友 ,一齊請海外菲
都係做左3星期左右就走
朋友朋友都係唔夠一個月走左

佢哋是否轉工?定係真係來香港旅遊?

我嗰個話自己有depression要返菲, 不是轉工

男爵府

mikinana 發表於 23-11-13 13:15
佢哋是否轉工?定係真係來香港旅遊?

我嗰個話自己有depression要返菲, 不是轉工

唔知 但同期3個都唔夠一個月

大宅

回覆 mikinana 的帖子

我屋企件海外菲極品黎左2個月,放假時自己寄信去入境處隔1星期先比信我唔做, 信既resign date 和 last working date錯哂自己鍾意寫邊日就填邊日嬲到我震, 帶佢去agent到傾, agent完全無幫過我仲要維護佢, 攪到我情緒好差, 個菲完全無common sense和無愛心

大宅

bonnie-mama 發表於 23-11-14 15:44

我屋企件海外菲極品黎左2個月,放假時自己寄信去入境處隔1星期先比信我唔做, 信既res ...

完全明白,我哋自從新姐姐嚟咗之後心情都好差,我小朋友亦成日發脾氣,好彩佢自己辭職,而且agent亦都冇幫過我,所以我今次再請姐姐轉咗agent

我老公安慰我話唔好為咗姐姐勞氣,當自己唔好彩,希望你都快啲搵到個好姐姐幫手!

大宅

係呀簡直貼錢買難受, 我都轉過另一間中介, 希望大家都盡快請到心水姐姐

伯爵府

我請有家庭負擔,要自己一個養仔女嘅工人,佢哋為咗仔女,會留港工作賺錢。

伯爵府

我而家個工人,離婚,要養父母同個11歲大嘅女,佢個女成日同佢講:
你唔使返嚟,賺多啲錢,
我有公公婆婆陪就得啦!(我替佢心淡)

大宅

honglong 發表於 23-11-15 21:26
我而家個工人,離婚,要養父母同個11歲大嘅女,佢個女成日同佢講:
你唔使返嚟,賺多啲錢,
我有公公婆婆陪 ...

Interview 嘅時候個個都會話自己需要養家同埋會做好耐,我見這個姐姐時佢話一定會長做,因為要養父母同弟妹,講到非常誠懇添。

我呢排搵姐姐見到好多未完約都已經想跳槽,又或者每兩年一個新僱主。

請姐姐真係緣份遊戲,請到個好嘅真係好彩!

伯爵府

畀面勳章

mikinana 發表於 23-10-31 15:36
嚟咗一個月已經同agent講想走,做嘢好慢又甩漏,宜家做咗兩個月自己比通知我一個月後辭職,同埋自己通知咗 ...

我個印又係嚟左6個月,今日講要走,佢之前僱主做左年半斷約,比左兩萬agent fee嚟玩半年,平時做嘢已經求求其其,香港政府真係要檢討下係咪真係可以比佢地咁樣玩法,損失永遠都係僱主。

大宅

joey1001_1001 發表於 23-11-18 11:35
我個印又係嚟左6個月,今日講要走,佢之前僱主做左年半斷約,比左兩萬agent fee嚟玩半年,平時做嘢已經求 ...

請印姐姐要兩萬咁多

香港僱主完全無保障,我聽agent講菲姐姐過嚟做嘢完全唔使出錢,所以唔需要有commitment

伯爵府

畀面勳章

mikinana 發表於 23-11-18 13:37
請印姐姐要兩萬咁多

香港僱主完全無保障,我聽agent講菲姐姐過嚟做嘢完全唔使出錢,所以唔需要 ...

要呀,一年前請,等左半年先嚟,$18xxx未計機票。

伯爵府

畀面勳章

mikinana 發表於 23-11-16 00:13
Interview 嘅時候個個都會話自己需要養家同埋會做好耐,我見這個姐姐時佢話一定會長做,因為要養父母同弟 ...

我嗰個又係,in佢時諗住香港做過年半,廣東話都應該識少少,不過斷約我都有D顧忌,佢話之前因為要返去攪離婚,又話要養個歲半小朋友,又話真係要搵錢一定唔會走,但嚟到廣東話唔掂,連廣東話數字都唔識,鐘都唔識睇,又成日坐喺度恰眼訓,叫佢做嘢買嘢好多都冇做話好忙冇時間,叫佢穿鞋帶居然say no, 話佢唔識,叫佢攞包米都話冇力攞唔到,但餐餐食兩碗飯都話冇力,其實都真係幫唔到手。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊