夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

anna59 發表於 23-8-23 14:16
你6299 可能有自閉症,傳左比個仔

應該係 62, 我好少聽到佢講嘢

侯爵府

YolandaTam 發表於 23-8-23 14:22
昨日阿保收到醫院電話,話大哥入咗 ICU.
佢十分之愕然點解會揾佢,院方話揾唔到大嫂(我估計阿保都係大哥 ...

我覺得好難理解,佢話到咗呢個階段都冇咩可以做(但我覺得:咁就更應該去啦,見得一次得一次,點解要留下遺憾)
後來我好說歹說,昨晚半夜阿保終於決定去,不過要等星期六喎,今個星期有同事病假入院,佢要頂埋同事嗰份(但我覺得:請假都要去探啦)
始終都係太遲:今朝99打嚟,大哥已經走咗

侯爵府

YolandaTam 發表於 23-8-23 14:28
我覺得好難理解,佢話到咗呢個階段都冇咩可以做(但我覺得:咁就更應該去啦,見得一次得一次,點解要留下 ...

接着99喺電話度抱怨大嫂竟然喺呢個時候唔喺香港(昨日二家姐揾到大嫂,大嫂買咗機票明日飛返嚟),又數落大嫂好多嘢,又話驚冇錢葬大哥叫我哋夾$,總之呢個91歲嘅老人家完全方寸大亂阿保真係冷靜得可怕,一直叫99唔好攬上身,一直強調喪事係大嫂責任。收咗線之後,阿保即刻如常工作,好似無事發生過。問返佢,佢話其實一路有諗返同大哥相處嘅點滴,不過又無乜感覺。
饒是我同咗佢咁多年,呢個位始終…真係有啲不近人情…不過叫阿保「近人情」都係緣木求魚㗎啦。

侯爵府

YolandaTam 發表於 23-8-23 14:37
接着99喺電話度抱怨大嫂竟然喺呢個時候唔喺香港(昨日二家姐揾到大嫂,大嫂買咗機票明日飛返嚟),又數落 ...

明晒!我預計我家阿保在呢個生離死別位都係同樣反應吧!

推嚟推去呢個位覺得好熟悉、我身邊的阿保就係咁、其實我真係好吾欣賞、尤其係男人....

侯爵府

anna59 發表於 23-8-23 13:32
趁未結婚, 疏遠佢啦! 唔好同佢講分手, 反正佢系唔會搵你
依D人, 累人累物, 10個有9個離婚收場

都係、完全同人連繫吾倒、長久好難一齊

複式洋房

回覆 gilgilgilgil 的帖子

我都有同感, 我男朋友表面社交俾人感無乜問題, 有人搵佢幫手佢都幫, 所以大部份人都覺得佢人好好, 形像營造完美
佢所有唔開心既事佢任何人都唔願意講, 佢亦有信任問題, 乜人都唔信, 所以佢願意來往既朋友得三兩個, 但內心世界都係唔會分享
所以我既處境係, 就算我同共同朋友傾, 係唔會有人信我, 所以我覺得一個人受咁

複式洋房

見到你地既分享,我開始會諗佢其實係咪只想有個人在身邊一齊生活,就係佢認知既愛情?但呢個身邊人既事佢唔會無感覺,關心,理解。但佢好關心佢家人,佢爺爺入醫院佢會緊張

而佢亦好要面子,邊個激親佢,佢會放响心
我開始有D 亂,究竟佢邊d 係特質,邊d 係為人問題

侯爵府

艾比 發表於 23-8-23 18:12

我都有同感, 我男朋友表面社交俾人感無乜問題, 有人搵佢幫手佢都幫, 所以大部份 ...

你哋一齊幾耐?你咁快可以感受到咁多?
唔知我身邊人掩飾得好、還是我遲鈍?我用咗好多年先清楚佢哋
我家裡哪個都係乜人都唔信、甚至父母、其實我好唔明有咩引致佢哋咁唔相信人?
至於內心世界、究竟佢係唔肯分享?還是根本唔明白自己感受?又可能係根本冇感受?所以同佢哋根本唔會有深層次溝通、同佢哋講自己感受、點講都唔明!

侯爵府

艾比 發表於 23-8-23 18:12

我都有同感, 我男朋友表面社交俾人感無乜問題, 有人搵佢幫手佢都幫, 所以大部份 ...

如果你同佢結婚生仔、你感受到嘅孤單可能會更多、之後因為冇人會明白你、繼而慢慢會變抑鬱....

你試下search“卡珊拉德症候群”、有更多資料!

男爵府

wingyaumama 發表於 23-8-21 12:15
婚前佢會特別用心,比較在意你的, 和其他人沒有分別!

婚後如果沒有壓力之下,勉強都可以接受佢嘅行為! ...

你呢啲真係經驗之談
過來人先真正了解明白

啲人問婚前婚後唔發現咩
就係發現唔到
直到生咗小朋友

咁你哋而家關係如何呢?

複式洋房

我地係一個學習既地方認識,認識頭半年後先一齊,最初我已經發現佢會鍾意借D 依過來同我講兩句,因為平均一個月都會因出席定期活動而每月見最少兩次或以上,從而見面次數累積,亦開始熟落,積左幾個共同朋友,而一直佢俾所有人既印象都係友善,肯幫人,可靠,同好口密。同朋話佢份人好口密,連自己既野都唔會講,肯講既都係有限量同普通野。當然,我依家清楚所謂口密,唔係優點,係特質。
慢慢,佢就開始約我地幾個朋友一齊食飯,在於我已經留意緊佢係咪對我有意思,我就留意到佢係唔敢同我坐一齊食飯,坐的士會叫我坐入面,然後叫另一朋友坐中間,其實佢唔知仲礙眼佢唔敢同我近距離。漸漸佢約大家出來食飯次數高達一週三次,好多時係佢請,但我自己就夾返自己個份俾佢。

然後一次食飯講開買衫,佢就話你揀野幾好,不如幫下眼,點之事後真係約大家出來,我話我要去睇套戲先再join 大家,點之佢話大家一齊睇囉。佢就係在戲院拖我隻手,我地就認定左大家既心意。佢亦即時坦白自己係亞保。

一齊頭一個多月,佢都好痴身,又check 住晒,又唔俾我同異性朋友來往。仲要已經講到將來結婚生小朋友,但佢既真面目,亦同時開始出現,所有野都要我就佢,要求我任何事做主動個方,話將來要照顧屋企做家務,朝早煮早餐。上個月,我話想睇套戲,佢竟然話佢唔鍾意睇戲,有時間先同我睇。基本上集中力都係圍繞自己係9成。

我地先一齊4 個月未夠,覺得佢唔理我唔關心我,提出分手,佢唔接受,即刻點鬧交,手係唔會分。

我明你地既分享,好多謝你地既資料,不過我情緒都已經有被影響,心情處於好亂既情況

複式洋房

講長篇大論關心同理心,佢一D 都係唔明,最叻個次係覆我佢會反思下 Sorry, 但我唔覺佢事後有反思囉

侯爵府

艾比 發表於 23-8-23 18:35
見到你地既分享,我開始會諗佢其實係咪只想有個人在身邊一齊生活,就係佢認知既愛情?但呢個身邊人既事佢唔 ...

“究竟佢邊d 係特質,邊d 係為人問題”.....我都覺得好亂、分唔清;不過分得到又如何?最緊要係了解自己是否接受到

以我了解、阿保只需要一個保姆(照顧佢日常、瑣碎如清潔、大致理財)、仲有一個sp.....當然未必個個係咁!

侯爵府

gilgilgilgil 發表於 23-8-23 20:24
“究竟佢邊d 係特質,邊d 係為人問題”.....我都覺得好亂、分唔清;不過分得到又如何?最緊要係了解自己是 ...

同意,褓姆 sp 報到。
我女 K1 嗰年我入院三日,屋企變成垃圾崗

複式洋房

為左專注工作,佢依家連床事都不用

侯爵府

YolandaTam 發表於 23-8-23 21:48
同意,褓姆 sp 報到。
我女 K1 嗰年我入院三日,屋企變成垃圾崗

我身邊嘅阿保、对屋企嘅衛生、整潔程度可以冇底線;所以佢哋可以趕走身邊所有人、冇乜人可以頂得順

別墅

回覆 YolandaTam 的帖子

E! 甘睇來對付呢啲人既解決方法就係廢過佢就可以逼到佢似返個人

侯爵府

艾比 發表於 23-8-23 22:05

為左專注工作,佢依家連床事都不用

佢哋係咁㗎!當專注一樣嘢時、其他可以乜都唔記得

別墅

回覆 YolandaTam 的帖子

真係羨慕你可以有第二個,你會離婚嗎

複式洋房

我剛剛講分手,佢又係話唔好講呢d
你地真係高EQ

首頁