夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

其實除左期望隊友幫忙,仲可以教識小朋友自己做,當然教個段時間仲需要多d心力,不過,教識左就好輕鬆,我小朋友自食固體開始就自己食,我地都係睇住佢,自3歲起,每位小朋友都要分擔一下家務,而我地屋企係有外傭,但我都叫佢地做,教識佢地係家庭一份子

大宅

CCHINGC 發表於 24-3-12 10:27
其實除左期望隊友幫忙,仲可以教識小朋友自己做,當然教個段時間仲需要多d心力,不過,教識左就好輕鬆,我 ...
有冇啲開心教法分享下?
我個仔一日到黑淨係掛住玩lego

子爵府

回覆 鰻魚飯 的帖子

好多屋企生活用品可以製作玩具,例如用紙皮整跳飛機、彩虹擲銀仔,又可以放唔同質感嘅野落一個布袋,叫小朋友蒙眼抽物品,再估下係咩,又可以用一小盤水,放唔同物品測試咩物品可以浮,咩物品向下沉,有時用一個波都可以玩出唔同野,例如閃避球、人肉投藍機、傳波波
再多D心機可以教佢地做唔同家務,鬥快除衫夾、摺手巾、抹檯、拖地,當然你唔好預佢地一開始做得好好,志在參與,又可以練下手肌,有時放手俾佢地自己做,會有意外收獲,加油

複式洋房

小朋友大左的時間就唔需要咁多人照顧,教得好,將來你一個帶佢出街或者去旅行都得

不過你而家個問題係C6 唔湊細路
呢個問題大啲
因為將來讀書
點都要有個大人教做功課或者溫習
請補習老師都唔可能100 % 靠晒人地

而且仲會有管教的問題
大人要分工合作

你要同佢傾好分工
佢而家未必100% 做到或者做得好
但都要學習去學做人老豆
你要俾時間佢
當然,佢有心的話唔會學唔識
呢個就係睇佢份人了

逝去感情如何留得住?

公爵府

回覆樓主:

佢攤喺床玩手機時
你有需要幫忙
就直接叫佢出來幫手
唔好諗住佢會自動自覺
然後佢唔主動就自己嬲
你想佢點做
每次直接講出來比較好

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

鰻魚飯 發表於 24-3-11 22:07
幾個月前出完呢個post之後
我出左封警告信比佢(因為佢太愛狡辯,所以覺得寫信好啲,大家有得消化下)
過 ...
如果係咁就只能狂鬧, 一訓底就鬧, 收埋電話, 唔俾睇
做曬所有家務等小朋友訓左先比睇
每次叫佢做, 收衫, 收唔曬咩, 再叫佢收埋,
出街坐時2個輪流餵
唔好只係做免費工人搵自己笨
咩都自己做, 人地當你工人咋

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊