夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Babykd123 發表於 23-8-23 22:47
回覆 YolandaTam 的帖子

E! 甘睇來對付呢啲人既解決方法就係廢過佢就可以逼到佢似返個人 ...
我前夫就係廢過我
真係可以火燒後欄逼到我 (表面上)似返個正常人:結果我係一個人搵錢撐起一家三代加埋新移民嘅兩位哥哥與他們的家眷 20多年 。
我呢類阿保 係非常缺乏EQ 與那些 主觀上比自己廢嘅人 相處互動嘅。
YolandaTam 嘅聰明智慧 係食得住 她家的相公
同樣,我現任先生係食得住我 這才可以compatible我這阿保女。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

YolandaTam 發表於 23-8-23 23:48
其實如果我好似你哋咁認真去分析:
正如佢自己話,佢出發點唔係我哋諗嘅「關心體諒」,而係要kill 咗個 ta ...

我這阿保思維 評估
我與 妳家相公近似
我對前夫所生產的那些「恩義」之事蹟 使他們現在還是 選擇住在我家隔壁 (在生活方面 我是做齊人的崗位)
因為他和女兒們都有過去的數據點來have faith in me ,他們有起事來,我與現任先生必定有他們夠用的能力 提供資源 與他們 互相守望相助
在我有生之年 必不離不棄他們
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

複式洋房

回覆 858D 的帖子

咁你其實都識愛人,又清楚自己,會越來越好。早排一次同男友講信任,佢話佢有時連自己都唔信。而佢唔鍾意同叻過自己既人來往過密。佢願意來往的,都係比佢無咁積極性格既人。

珍珠宮

艾比 發表於 23-8-25 07:07
回覆 858D 的帖子

咁你其實都識愛人,又清楚自己,會越來越好。早排一次同男友講信任,佢話佢有時連自己都 ...
「佢話佢有時連自己都唔信」《=== 我都有同樣觀點取向。 信,唔係憑口UP,係憑過去做得出來嘅成績作為數據點 來評估。當在一些過去少有發生的事情方面,我無憑信自己啲乜嘢來達標。只能盡心、意、力而行。

男爵府

回覆樓主:

比著我唔會諗佢本身有無咩病症,你拍拖啫,只需要問自己:我有個男友係控制狂,要我人生圍住佢轉,無自己,我開唔開心先?我未來幾十年人生都想咁樣過?
你唔係佢父母,無必要陪佢過世,拍拖嘅嘢無包結婚生仔。
你同朋友食飯,佢要跟蹤咁坐隔離我覺得直頭係變態,你要分手最好計劃好,轉哂地址電話等佢搵唔到你會安全d。

複式洋房

回覆 KILW 的帖子

暫時佢話佢專注工作中,根本無理過我每日,所以呢段時間我都認真考慮緊係咪適合繼續。

侯爵府

858D 發表於 23-8-25 01:14
我這阿保思維 評估
我與 妳家相公近似
我對前夫所生產的那些「恩義」之事蹟 使他們現在還是 選擇住在我家 ...

Bingo!
正如今次大哥走咗,即使99平時唔係最錫阿保,亦明知阿保唔會明佢感受都搵阿保傾訴,就係因為阿保可靠,會教佢點樣處理啲事情(尤其應付大嫂)

珍珠宮

YolandaTam 發表於 23-8-25 11:21
Bingo!
正如今次大哥走咗,即使99平時唔係最錫阿保,亦明知阿保唔會明佢感受都搵阿保傾訴,就係因為阿保可 ...

我哋呢類阿保 在死人塌樓 呢啲事情上 係能夠做到 唔用情緒來做選擇嘅
想起家母突然在睡午覺中 心臟停止 在幾秒間 去世
家父致電給我 向我描述了情況 並求救
雖然我看到家父那時拒絕接受愛人已經被神接走
但我心中有數就得,慢條斯理地思想 要處理家母的後事 需要帶備些什麼東西、資料 去到現場(家父母的家居),例如:我的電腦,需要快速上網找回 幾年前 收我女兒遺體 的殯儀館 資料,我是家母意願的執行人法律有效文件,家母的家庭醫生資料 等等
我先簡略複述家父的「口供」給二哥知 (二哥一家剛巧與我同住一屋簷下)
給他時間準備 與我同往現場 (我選擇我來開車,因為 我絲毫沒有情緒 或擔心什麼的,適宜開車)
走進家父母的 睡房,看到情形,心裏雖知道
知道若我不做些什麼搶救的工作,事後家父必追究我,
於是我選擇 整色整水 把我所學的 搶救技術 應用出來 做場戲
我平靜的語氣叫二哥把家母頭後的枕頭移開
我打電話叫救護車來
在電話中依照對方指示 先自行搶救 邊等救護隊來到
二哥和家父都在旁措手無策 他們的思維還在混亂中
只看著我一個人在家母的遺體上做搶救
救護隊來了
應用了自動泵心臟機
後問我 家母有沒有 「不搶救意願」
我才遞出法律文件證明 家母的確已立了 「不搶救意願」
隊長立即下令 全隊停止搶救 收工
通知警方、驗屍官、家母的家庭醫生等等
問我有沒有收屍服務公司 in mind,
這些我早有備而應
我這才致電去通知 不在現場的 家人們。
我安排車接送他們來到現場
在電話裡 聽到二嫂 哭著告訴 兒子 (我侄子)“Grandma is dead.”
這個過程 我一滴眼淚都沒有留過 心如止水 思維清晰
我現任先生收到消息立即收工來到我身邊 支持我 要辦的後事
外交的事宜 完全我與我現任先生 包辦 對警方,對醫生,聯絡殯儀館 等等

我看到家父的無法接受事實的在「傻佬演講」幾個小時
便知道 不宜留家父獨自在家
便以理性分析做選擇 安排大哥把家父接回他家先住著 (雖然我知道家父情緒上應該想住我家,但我家已經收容了二哥一家,我家資源實在有限,而且大哥的家也只是在我家的隔壁,家父在隔壁睡,日間可以隨時過來我家,並無問題)。
邀請大家 晚餐在我家相聚
大家都不用想吃的
我與我先生負責 買外賣

後事還有很長的故事,不說了,我想我已講到點了。

別墅

回覆 858D 的帖子

即係廢過你迫到你養家,但反而食食吾住你係因為你吾鐘意?咁最後因為你覺得佢廢所以離婚?
但你現任丈夫可以包容到你?

侯爵府

858D 發表於 23-8-25 12:12
我哋呢類阿保 在死人塌樓 呢啲事情上 係能夠做到 唔用情緒來做選擇嘅
想起家母突然在睡午覺中 心臟停止 在 ...

於我哋呢啲容易感情用事,因私害公嘅 NF (MBTI 心理學 模型裏 iNtiuitive Feeling)人,阿保絕對係好好嘅幫手。
Update: 最近變咗 INTJ

珍珠宮

Babykd123 發表於 23-8-25 12:21
回覆 858D 的帖子

即係廢過你迫到你養家,但反而食食吾住你係因為你吾鐘意?咁最後因為你覺得佢廢所以離婚 ...

我自幼擇偶條件就係要 畀我食軟飯 我先會與他結婚的
誰知原來我閱人能力奇差 前夫話會畀我食佢軟飯 但二十年婚姻生活結果證明佢力有不遞 反而食返我軟飯。
唔係我要離婚,反而係前夫要離婚 因為佢頂唔順我啲阿保思維
但因為我啲阿保思維 我選擇養前夫過世 從來不離不棄照顧 供應 他和子女們
我現任先生 是個閱人能力超強 嘅人
跟他一起已十年,他從來沒有後悔過,而且包容到我,和我一起,他連憂鬱症都好轉。
we are good for each other.
我前夫都看出 我先生能給我幸福
我先生能與我前夫成為好友
我先生幫我前夫解決好多家居問題
修車,修洗衣機,等等、、、
我們的子女都好接受我現任先生

珍珠宮

YolandaTam 發表於 23-8-25 12:23
對於我哋呢啲容易感情用事,因私害公嘅 NF (MBTI 心理學 模型裏 iNtiuitive Feeling)人,阿保絕對 ...
要好似妳咁懂欣賞家有阿保的好處「利益」才能包容到我們阿保 「隻眼開 隻眼閉」

大宅

艾比 發表於 23-8-25 08:38
回覆 KILW 的帖子

暫時佢話佢專注工作中,根本無理過我每日,所以呢段時間我都認真考慮緊係咪適合繼續。 ...

既然只有4個月貨仔, 我建議及早斬纜好d喎, 除非佢有d咩過人之處啦

侯爵府

艾比 發表於 23-8-24 16:14
回覆 根媽媽 的帖子

有認真考慮緊呢個問題, 自己都蠢, 做朋友時唔察覺到

其實你已經好叻、好多結咗婚生埋仔先至察覺到㗎

侯爵府

858D 發表於 23-8-25 12:34
我自幼擇偶條件就係要 畀我食軟飯 我先會與他結婚的
誰知原來我閱人能力奇差 前夫話會畀我食佢軟飯 但二十 ...

所以有時真係人夾人緣、有時我都知我同阿保係唔夾

大宅

艾比 發表於 23-8-21 10:56
我是女性, 另一伴是男性亞氏保加症患者, 在相處上我覺得好疲累, 我既感受佢永遠都被忽視, 我唔識點樣可以好 ...

仲溝乜鬼通,早走早着啦。亞氏保加係死症,無得醫。
你唔好主動搵佢,佢message你就遲一遲先覆,打俾你就話去廁所要入電梯阿媽同你講緊嘢總之而家唔方便傾,搵你出街就十次有九次都唔得閒。分手唔需要用口講到明,用實際行動做就得㗎啦。

伯爵府

YolandaTam 發表於 23-8-23 23:48
其實如果我好似你哋咁認真去分析:
正如佢自己話,佢出發點唔係我哋諗嘅「關心體諒」,而係要kill 咗個 ta ...

多謝你嘅解釋,比我一個新角度去理解我老公(疑似阿保)。

我明白你嘅思維,講到尾,婚姻要面對的是生活,佢做嘢嘢無論出發點係乜,都算係個有責任感的伴侶。

大宅

YolandaTam 發表於 23-8-22 11:05
我相公都係 Mr I’m always right , 佢話佢自己堅持得嘅通常都係一啲原則或者「原理上」啱嘅嘢喎 ...

想生

大宅

YolandaTam 發表於 23-8-23 23:32
其實佢好盡責好顧家:
1)由拍拖開始已經次次食飯都係佢俾錢
2)我好鍾意讀書,個 MPhil 係結咗婚之後先至 ...

係囉。他也有很多優点。我也會留底。

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

YolandaTam 發表於 23-8-23 14:37
接着99喺電話度抱怨大嫂竟然喺呢個時候唔喺香港(昨日二家姐揾到大嫂,大嫂買咗機票明日飛返嚟),又數落 ...

嘩, 你老公咁似我老公的....

話說前两年, 老公的舅父未期CANCER了, 沒法子, 正值過年, 老公的媽媽(99) 叫佢去探吓舅父 (因為好親), 住同一幢大廈, 對上一層, 細時老公同他的表哥(舅父的兒子) 一起玩大....

奶奶(99)又話舅父沒見過我們的女兒(我個女當時有12歲), 當時我們的車泊在99樓下, 我就叫我老公上去探吓舅父啦, 你想同個女上去見吓老人家最後幾面啦! 老公答: 今日唔想去, 唔得閒! (我話在樓下, 上去坐15分鐘), 佢答唔需要....

之後再見舅父已經在棺材中了, 佢又無咩覺得唔對路, 或者傷心之類.....(真係奇人奇事)

最神奇, 我老公話佢婆婆好愛他竉他, 但係我問佢: 你婆婆幾時死? 我老公話:唔記得! 我問老公: 你都有去"大酒店" 掛? 老公又答我: 太耐, 唔記得, 無印象了.....

我當時有諗: 呢個人的心去了哪兒?

以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊