夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

我是女性, 另一伴是男性亞氏保加症患者, 在相處上我覺得好疲累, 我既感受佢永遠都被忽視, 我唔識點樣可以好好同佢溝通, 想請教有沒有類似經驗既人可以分享一下, 謝謝

男爵府

艾比 發表於 23-8-21 10:56
我是女性, 另一伴是男性亞氏保加症患者, 在相處上我覺得好疲累, 我既感受佢永遠都被忽視, 我唔識點樣可以好 ...

除左見輔導, 我諗唔到有咩解決方法, 你要明佢哩個病係先天, 可能一世都係咁,亦可能見輔導會好左, 睇你接唔接受到?

反而好奇拍拖個時, 你哋點相處?

複式洋房

謝謝你, 因為搵唔到合適群組, 就在此版留言, 我們是男女朋友, 但我無經驗過這樣, 所以希望搵到一些意見參考

子爵府

我是女性, 另一伴是男性亞氏保加症患者, 在相處上我覺得好疲累, 我既感受佢永遠都被忽視, 我唔識點樣可以好 ...

婚前佢會特別用心,比較在意你的, 和其他人沒有分別!

婚後如果沒有壓力之下,勉強都可以接受佢嘅行為!

生小朋友之後,你就會好清楚明白嗰種佢未能體會你嘅感受,同自我嘅行為!

所以我都同個女講,唔介意婚前同居!因為有好多真實嘅情況,係要一齊住先知!

子爵府

另外呢度之前有858D個post, 係for亞氏保加

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23103807

複式洋房

回覆 wingyaumama 的帖子

謝謝, 係, 做朋友時係遮掩左, 一齊後, 佢自我同對我既感受毫無感覺, 亦唔會分享唔開心既事, 然後就會話我唔理解, 對來說我願意包容, 但亦唔知點做先可以攞到平衡

大宅

你結婚時知唔知? 知既就諗下點搵專業人仕幫你,結左先知既 就諗下佢係咪啱自己!成世架

珍珠宮

艾比 發表於 23-8-21 12:02
謝謝你, 因為搵唔到合適群組, 就在此版留言, 我們是男女朋友, 但我無經驗過這樣, 所以希望搵到一些意見參考 ...
分手啦
佢呢d 人, 簡直遺害人間

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

如果未結婚,跳船吧啦!

侯爵府

同亞氏保加症患者相處係極之考驗 EQ 嘅事情。
佢哋嘅價值觀同優先次序都同我哋一般人好唔同:上個月屋企樓下火燭,要上天台逃生;之後其實我已經好攰(後來發現小便茶色, 應該係有啲溶血), 不過因為阿保堅持, 之後佢陪我落咗街諗住買餸煮晚餐.

一出大厦門口, 大厦已經封鎖調查, 俾出唔俾入.我打電話叫埋阿女落嚟,打算出街食晚餐。一家三口行去附近商場, 途中撞到個街坊, 阿保竟然仲同人講我哋去買餸街坊都

侯爵府

回覆樓主:

我心諗:大佬, 你用吓腦得嗎? 而家咩情況啊?仲買餸?

街坊行開咗之後阿女即刻同阿保講: 而家又唔知幾時先至返得屋企, 買到餸都拎唔到返屋企, 就算大家肯傻傻咁攞住啲餸通街走, 可能啲餸臭晒都未返得屋企.

阿保極抗拒出街食飯,但終於都要屈服, 不過食飯全程黑面.

侯爵府

如果你做唔到我咁「化」,真係要三思同唔同到你男友行落去。
(我就冇啦,相處咗三十年,結婚都廿五年啦,正所謂走就一世唔走都大半世,隻眼開隻眼閉碌埋佢都算數喇

珍珠宮

wingyaumama 發表於 23-8-21 12:16
另外呢度之前有858D個post, 係for亞氏保加

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid= ...

謝謝你!那樓名為:「夫妻中一或兩位都有 Asperger或其他自閉症,如何相處?」

還有 這 BK內的群組:「阿保一族情緒支援公社」 https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&;fid=11750

又或者試下呢條link: https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&action=list&fid=11750#groupnav

歡迎樓主申請加入我們群組

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

YolandaTam 發表於 23-8-21 21:51
如果你做唔到我咁「化」,真係要三思同唔同到你男友行落去。
(我就冇啦,相處咗三十年,結婚都廿五年啦, ...

你先生有你 同 阿女 好幸福
有時 阿保人 好似我,係會 生在福中不懂享福
我有點兒覺得 自己像隻牛,人們在對牛彈琴
最近我有緣看到一則生活篇有心理學家 來講解:
1. 「自我中心」不等於「自私」

2. 「做自己」與「白目」,兩者只有一線之隔!心理師:只差在你對這3種狀態的自覺

3. 常把「抱歉,我這個人講話比較直」掛在嘴上的人,真誠嗎?他打臉:才怪,你只是自私又無能

我從閱讀理解過程中 學習了許多 待人接物 的模式 分辨出 我這阿保腦 不是 自私 只需要在 三種狀態中不斷學習磨練 提升自覺能力。
阿保腦 雖然 比普通人 輸在起跑點上,但不代表 不需要 跑。若放棄不學習磨練人際關係的話,很容易 讓 「自我中心」被誤會為 「自私」。

我的 讀後感 詳情,留待 在群組中繼續吧!

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

複式洋房

回覆 YolandaTam 的帖子

謝謝, 你講對晒呢D 反應, 昨天佢仲話 "我唔識關心人, 亦從未關心過人" , 真係好HURT
你講得好啱, EQ考驗, 因為佢唔同人分享想法, 就變左將自己既想法套在我身上, 認定我係咁, 食好多死貓
睇左大家咁多意見, 好有用

複式洋房

回覆 858D 的帖子

已按申請入群, 麻煩晒

複式洋房

回覆 858D 的帖子

請問呢篇文章可以係邊度睇?

子爵府

艾比 發表於 23-8-22 09:26
回覆 YolandaTam 的帖子

謝謝, 你講對晒呢D 反應, 昨天佢仲話 "我唔識關心人, 亦從未關心過人" , 真係好HU ...

外人聽到都戥你難受
我反而好奇,唔關心人但又愛人?其實有冇矛盾?愛人不等於也關心人嗎?愛又不關心,那即是怎樣?靠什麼來愛?

複式洋房

回覆 cupid0627 的帖子

大家一班人做朋友時, 察覺唔到有異樣, 始終唔係個種親密度, 佢地特質會個期佢專注D咩野, 就會投入晒入去, 個期佢專注追我, 就日日無時無刻要見, 係咁WTS, 一齊左後佢同我講有呢個症, 而近距離接觸多D後, 我開始發現佢會經常重做一D 小動作, 個人係坐唔定, 會咬我搖我, 嚴重呷醋, 我同前老闆食飯, 佢可以約個朋友跟埋去同一間餐廳坐另一張枱監視, 乜都check 住
到最近一個月前, 呢期佢係工作量多, 但佢既處理手法係同我唔聯系/出街去專注工作, 只有我搵佢, 佢就覆我, 話要等佢忙完先再聯絡, 要我體諒, 但誰人體諒我, 講分手佢又話唔好, 依家心情比較亂, 會諗係我唔夠包容, 我要求太多, 定大家真係唔夾

子爵府

艾比 發表於 23-8-22 10:03
回覆 cupid0627 的帖子

大家一班人做朋友時, 察覺唔到有異樣, 始終唔係個種親密度, 佢地特質會個期佢專注D ...

坐另一張枱呢樣好恐怖
建議你快快找專業人士傾傾
自己想清楚是否繼續下去
我至怕有日你真決定分開,但甩不到,有危險

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊