2017年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

別墅

各位而家有做運動嗎?孕婦瑜伽好似話要20wk先開始。
咁而家係咪普通瑜伽都做得呢?
回覆 tsoitsoitsoi 的帖子

Hello tsoitsoitsoi , 媽媽而家懷孕幾多週呀? 孕婦瑜伽為孕婦而設,比普通瑜伽更適合媽媽做,如果已經懷孕超過3個月,可以參加下孕婦瑜伽班,有導師指導就更加安全! 拉筋同散步都好適合懷孕早期嘅媽媽架!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 17-2-14 17:42

Hello tsoitsoitsoi , 媽媽而家懷孕幾多週呀? 孕婦瑜伽為孕婦而設,比普通瑜伽 ...

9week, 就黎10week. 咁自己做下啲輕度嘅拉筋同散步先?

係呀,呢D都係適合懷孕初期媽媽做嘅輕量運動黎架,可以幫助放鬆心情,媽媽心情好BB都感受到架!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

別墅

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 17-2-16 18:35

係呀,呢D都係適合懷孕初期媽媽做嘅輕量運動黎架,可以幫助放鬆心情,媽媽心情 ...

我呢排胃口太好,肥得太快比懷孕前,已經重咗3kg, 如果做少少sit up, 15-30下/day,或者1 month 嘅 pranking challenge,可以嗎?

懷孕3個月後先做呢種強度較大嘅運動會比較穩陣! 懷孕期間每個媽媽增加嘅重量都唔同,有多有少,媽媽做左產檢未呀? 醫生有冇話體重增長太快?

別墅

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 17-2-17 18:00

懷孕3個月後先做呢種強度較大嘅運動會比較穩陣! 懷孕期間每個媽媽增加嘅重量都 ...

我由懷孕前,到而家,一直好好胃口,已經重咗2kg+, 有時睇落好似人地5/6個月嘅肚咁。咁係咪太快呢?
產檢私家同政府各做咗一次,未有講咩呀!

懷孕前體重過輕嘅媽媽增重幅度可能會較多,一般整個懷孕期體重增加大概11.5-16kg,頭3個月就大約增重1-2kg,體重慢慢遞增先係最理想,下次產檢可以問下醫生會唔會增重太多。媽媽而家可以留意下食物方面盡量少甜、少鹽、少油,都有助維持適當體重架。

別墅

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 17-2-20 18:14

懷孕前體重過輕嘅媽媽增重幅度可能會較多,一般整個懷孕期體重增加大概11.5-16k ...

好呀!謝謝!

民房

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 17-2-17 18:00

懷孕3個月後先做呢種強度較大嘅運動會比較穩陣! 懷孕期間每個媽媽增加嘅重量都 ...

想問,玩太空慢步機或者單車機可以嗎? 我本身有做開運動,但有咗之後就好少走動,胃口又大咗,食完嘢無耐又肚餓,個肚大咗好多,好似四五個月咁,但我依家先第八周。仲有呢兩日個肚,腹股溝時不時會痛到行唔到,算正常嗎?(emoji)

男爵府

tsoitsoitsoi 發表於 17-2-17 14:19
我呢排胃口太好,肥得太快比懷孕前,已經重咗3kg, 如果做少少sit up, 15-30下/day,或者1 month 嘅 pranki ...

唔好做plank, 因為too much stress on the belly

首頁

尾頁

跳至