心聲留言

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我囝囝的"缺憾美"

我一向都是一個順其自然的人, 因為我覺得自己會開心一點. 我囝囝出世之後, 每天我都很快樂, 但直至我開始抱他外出, 我漸漸感到有壓力. 為何呢? 因為每次都有陌生的阿婆, 阿伯走過來話我個囝囝的頭睡至扁了, 責備我為何不抱他多一點, 或幫他轉一轉個頭. 我當然有做, 但每次我轉他的頭, 他會立刻醒或是自己轉回喜歡的睡姿. 我可以如何做呢? 他們輕易說一句話, 郤令我感到苦惱. 我可以如何做呢?

大宅

Re: 我囝囝的"缺憾美"

鄭太
你仔仔有幾大呀?
我仔仔幾個月時都係訓到個頭扁晒,用側枕同 "初" 頭仔都無用,但醫生話唔使擔心,到大的佢地識周圍碌,個頭仔就會圓返,我個仔而家13個月,已經圓返無扁啦。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我個仔個頭後面都好扁的,都有時有D人會同我講佢個頭做咩咁扁?咁我咪話亞仔成日訓,仲轉都唔轉下身,3個星期大已唔飲夜奶情願一路訓!我仲問番轉頭點好?通常D人會改口讚話BB咁乖,咪好易湊?仲話男仔唔緊要,又唔使札頭髮之類....

大宅

十個九個bb都係咁啦,唔駛介意喎,大大o下就圓番o架啦!傻o既!

男爵府

我都成日遇到這些所謂湊仔expert, 批評你這樣, 批評你那樣. 但這些expert只不過是密生人, 多事幹! 所以唔需理會人地講咩, 返正未必再會見到.

如果你擔心個囝個頭扁了, 你可以買一個有個"鍋"的枕頭比囝囝訓, 平時"初"下個後尾枕, 咁就會圓返. 我個囡囡都係咁, 會好返的, 不用擔心.

複式洋房

NamNamMaMa, 麟媽媽,sweetheart,yuenwa :

我囝囝現在四個半月大. 我任何方法都試過, 但他總是喜歡仰臥. 本來我打算算了吧. 但今天當我帶囝囝去打針時, 醫生都話要我用側睡枕等等的方法, 反而我告訴他:"由得他吧, 長了頭髮後便不覺得了." 他居然教訓我:"你錯了, 大個仔之後, 個頭型會很難看的"!!!!!!

男爵府

有個人版比你睇﹐O個個就係我自己﹗亞媽話我係細個ZZZZ成咁﹗﹗:-P
我個後尾枕扁tat tat ga...摸落去真係冇骨突起﹐都成29年la...頭髮都遮住左睇唔倒﹐無端端唔會有人摸你後尾枕卦﹖﹖係扁左d O者﹐又冇任何生理/心理問題喎﹗我仔都生埋﹐有乜要擔心﹗﹗(最大原因都係~~貪靚~~)

複式洋房

鄭太
it's true that it's very common for baby to have favourite position in sleeping. exp for bb who likes to sleep a lot, they tend to sleep on one side and result in a flat head on that side. in most cases, changing positions and rubbing the head will help solve the problem. however, in more severe cases that the flattened of the head shape will eventually result in strange facial structure, that means u can tell by just looking at the face. in this scenerio, the dr will prescribe special treatment. i know this because my friends' baby went through it. so if the dr did advise about the shape of the head, you may be should take it a bit more seriously to advoid futher treatment.

the treament is actually require the baby to wear a helmet 23 hours a day for several months. it doesn't really bothers the baby but it's really a hassel.

take a look at this article

FLAT HEAD

大宅

好媽媽勳章

吾洗理其他人啦 最緊要自己仔仔健康 而且男仔無乜所謂 我老公到而家都係頭好 甘又點 但我反覺得你仔仔好乖 一定係成日訓覺 好易湊

複式洋房

我囝囝的確很喜歡睡覺. 我其實都有朋友的兒子帶helmet, 而且她更叫我去聯絡那醫生. 但我後來想一想, 我囝囝會很辛苦, 尤其是夏天時, 個頭一定很"焗". 而且當她幫他囝囝脫下那helmet時, 他囝囝立刻去挖頭, 因為他覺得很癢. 其實我只是很不開心周圍的人經常話我, 而且有個婆婆曾經話我一定對個囝不好, 不肯抱他才弄至如此!

別墅

媽媽話我細個果時不肯訓成日坐, 個後尾"怎"好"突". :-P :-P
平淡是福, 開心每一天 :-D 心已滿足, 皆因身邊有庝愛自己的人~~

男爵府

我返而試過有一次係地鐵, 有個婆婆話我個女梗係好乖, 因為個頭訓到偏左. 其實唔需要介懷其他人點睇, 抱得多或少根本冇得計, 大家標準唔一樣, 點解要根據一個密生人的標準來衡量?

鄭太 寫道:
我囝囝的確很喜歡睡覺. 我其實都有朋友的兒子帶helmet, 而且她更叫我去聯絡那醫生. 但我後來想一想, 我囝囝會很辛苦, 尤其是夏天時, 個頭一定很"焗". 而且當她幫他囝囝脫下那helmet時, 他囝囝立刻去挖頭, 因為他覺得很癢. 其實我只是很不開心周圍的人經常話我, 而且有個婆婆曾經話我一定對個囝不好, 不肯抱他才弄至如此!

大宅

鄭太 寫道:
我囝囝現在四個半月大. 我任何方法都試過, 但他總是喜歡仰臥. 本來我打算算了吧. 但今天當我帶囝囝去打針時, 醫生都話要我用側睡枕等等的方法, 反而我告訴他:"由得他吧, 長了頭髮後便不覺得了." 他居然教訓我:"你錯了, 大個仔之後, 個頭型會很難看的"!!!!!!

四個半月大仲有時間去調理,
bb仔歲半才定型。試下比d耐性吧~~
試下分時段比bb床頭床尾兩邊側睡,
我囡果時都係咁。

大宅

真係唔怕喎,我阿b而家七個幾月,以前又係只係仰睡,而家反而鍾意側睡啦!所以佢個頭圓番係指日可待!bb日日都唔同,可能佢聽日開始又鍾意側睡呢! :-P

男爵府

好媽媽勳章

我覺得唔駛理人地講咁多,又唔係咁大問題,個頭扁又話亞媽唔抱bb.個頭突又話bb唔肯瞓成日要抱,你聽得幾多 :-(

子爵府

醒目開學勳章

我囡囡細時都喜歡仰睡, 因驚她頭型變扁, 我每隔兩小時幫她轉為側臥, 在她側睡時我會在她的背位擺個枕頭頂著她. 這個方法是老人家教幾好用. 而家大了頭型好靚.

大宅

[/quote]
試下分時段比bb床頭床尾兩邊側睡,
我囡果時都係咁。[/quote]
我囝囝細個時又係咁睡覺,還加一個枕頭在他背部,等佢真係可以側睡。可以試下!

複式洋房

多謝各位媽媽的意見. 我其實任何方法都試過, 包括用枕頭頂著背部而睡, 但他會很容易醒, 可能他不喜歡這樣睡. 我也試過經常去轉他的頭, 不過很快他會自動轉回仰睡. 我現在也習慣了, 也學會真的盡量別理會別人的說話, 因'把'口生在別人處, 我沒法去封住他的口. 只好自己想得開一點, 人也開心一點.

大宅

我的兒子的頭型在我們夫妻苦心‘照顧’下有很不錯的成果。一出生,我就讓他側睡,也買了窩枕給他,所以就比較沒有缺陷美了。因爲我自己的頭比較扁,梳頭沒有那麽好看。我想以後男孩子的髮型可能是光頭,那頭型就很重要了!(愛漂亮-人的天性嘛!)
你的孩子還小,還有機會嘛!加油!

複式洋房

summer123:

有人說過在bb一歲前不要給bb用枕頭. 我都有買窩枕, 但怕會影響他的頸骨. 會不會呢?

首頁

尾頁

跳至