自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

▲ 原來有錢人有4大特徵,身邊有沒有這類人呢?

有錢人都有樣睇?一名日本財經專家,於網上平台撰文分享她多年在銀行業累積的觀察,她歸納出有錢人的4大共有特徵,名叫椿慧理的她稱曾在銀行工作10年、擔任過理專的日本財經作家,經常和有錢人打交道。

一.有運動的習慣

椿慧理表示,有錢人會將身體視為資本,那麼保持健康也是一種投資。因此十分注重健康管理,也都有良好的運動習慣,包括定期慢跑、健身、瑜伽等,並格外注重飲食均衡和充足睡眠。

二.不追求名牌

椿慧理指出,有錢人並不會一味追求名牌,而是更傾向於選擇適合自己、兼具功能性與時尚感的服飾。根據調查發現,有42.1%的有錢人最愛穿Uniqlo。

三.重視人與人的聯繫

椿慧理表示,作為前銀行理財專員,時常會接觸到有錢人,其中有錢人都有一個共同點,那就是「重視人際關係」。她透露,富裕客戶經常會說「從學生時代起就經常和朋友聚會」、「我和家人很緊密,經常一起旅行」,或者是有些經理甚至表示,他們每年都會帶員工去海外旅行,去努力經營人際關係,也幫助事業。

四.願意為別人花錢

椿慧理表示,大眾對有錢人的印象可能是花錢隨心所欲,但她遇到的有錢人更傾向於花費上比較謹慎。相對地,她所遇到的有錢人,對於為他人花費並不吝嗇。例如,有些客戶會告訴她,「我會花很多錢家庭旅行」、「我會花很多錢和朋友一起享受特殊經驗」,因為有錢人更重視的是「自己想要什麼」。

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

子爵府

elbar 發表於 24-5-17 08:54

有錢人都有樣睇?一名日本財經專家,於網上平台撰文分享她 ...
同意。
最怕見到果d拎C/H袋(至少5,6萬至10多萬)坐巴士/地鐵,至少生的士/uber/揸車

公爵府

其實就係外向型性格,識得幾個做生意既都係咁性格,未發達前都成日去玩去識人,敢用一個月人工請人食飯。。哩類氣質既人,唔係變成功人士,就係變豬朋狗友。。仲有係女,幾十年後,嫁得最好既女同學,全部都係當年開朗型

大宅

回覆樓主:

我同意4.

伯爵府

加菲貓3 發表於 24-5-17 09:53
其實就係外向型性格,識得幾個做生意既都係咁性格,未發達前都成日去玩去識人,敢用一個月人工請人食飯。。 ...

都同意
性格決定命運

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

其實就係外向型性格,識得幾個做生意既都係咁性格,未發達前都成日去玩去識人,敢用一個月人工請人食飯。。 ...

開朗型唔一定係富既,但肯定最多朋友
放下自在

珍珠宮

就第2點,唔知文中的富人點定義。
以我工作的地方,年薪二百萬以上的人唔少,上千萬都有,係唔會名牌上身,Covid後更甚,真係會Uniqlo,牛記波鞋,加個一般牌子的袋返工,都係以簡單舒服為主。

侯爵府

elbar 發表於 24-5-17 08:54

有錢人都有樣睇?一名日本財經專家,於網上平台撰文分享她 ...

第二點唔啱超級富豪嘅女人
不過識得個住半山、有司機、屋企有錢,自己份工都二、三十萬一個月
袋係用longchamp

男爵府

日本財經專家,係咪只係講日本既情況

侯爵府

KOKOMAN 發表於 24-5-17 09:51
同意。
最怕見到果d拎C/H袋(至少5,6萬至10多萬)坐巴士/地鐵,至少生的士/uber/揸車
...

而家5-6萬嗰啲袋唔係有錢人用
最大用家係要花兩三個月人工買嗰類客戶群

珍珠宮

同意。
...

又唔駛咁睇,大把人月入十幾萬中坐公交,佢哋可能有車都唔會揸車返工。
而且名牌袋有名牌袋嘅優點,識得欣賞,覺得值得,有能力買就買啦。

男爵府

身邊嘅例子 1&2)唔太啱。
3&4)就一定係!
有錢人識用人及識用錢,能令他們更有錢。

伯爵府

正常套路,無人想終日對住個負能人,有條件既更甚

翡翠宮

Lopopo 發表於 24-5-17 11:10
而家5-6萬嗰啲袋唔係有錢人用
最大用家係要花兩三個月人工買嗰類客戶群
...

以前有個老細係某集團主席,某次佢同公司男高層係 landmark搭lift, 出 lift後就笑d中環 ol,揾得兩三萬就用成幾個月人工買名牌包包...

大宅

我覺得自己有齊4點,但我唔係有錢人。
係咪代表我有機會?

男爵府

我有個朋友勁有錢, 住南區獨立屋, 佢真係做齊以上4點, 佢唔會show 名牌, 會帶仔女食茶餐廳, 當然佢都有上等人既時候, 會去高級私人會所食飯, 坐飛機會坐頭等, 酒店一定住executive suite etc

珍珠宮

Ononluk 發表於 24-5-17 11:29
又唔駛咁睇,大把人月入十幾萬中坐公交,佢哋可能有車都唔會揸車返工。
而且名牌袋有名牌袋嘅優點,識得欣 ...

名牌不是罪。有能力,覺得好就買,非盲目為追牌子或為別人目光,呢種先係才力/財力富人有的自信同生活態度。

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

...

想當年 我七千蚊人工
買左個 七千蚊手袋
當年重要逼巴士
覺得自己戇居
以後都冇再買名牌

大宅

回覆樓主:

我既觀察係:
1)唔太信人
2)記性好
3)善於交際
4)待人處事圓滑
5)捨得洗錢係對自己有利用價值既人身上。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊