自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

仲要唱咩?佢訓醒未?

水晶宮

beehoneybee 發表於 24-5-4 06:44
呢條神棍,佢永遠唱好,只為利己,其他自己諗。

佢地只著重成交啫

男爵府

回覆樓主:

地產佬只係關心自己嘅私利,点會關心香港,睇怕係谷唔起二手成交,一手撻訂又增加,he needs someone to blame, 之前可以blame政府, 而家就制做個假想敵黎blame

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

qpalzm 發表於 24-5-3 19:01
BK有好多惡勢力

施永青批有惡勢力唱衰本港樓市 盼中央通融內地資金來港買樓 ...

生意人,睇既都係盤生意,邊個唔想生意興隆,財源滾滾? 至於樓價之前一直離晒地,或民生住屋問題,根本唔需要理。
香港已經比地產牽着鼻子走咗好多年,改唔改要睇政府決心同魄力

伯爵府

peaceaa1122 發表於 24-5-4 13:18
生意人,睇既都係盤生意,邊個唔想生意興隆,財源滾滾? 至於樓價之前一直離晒地,或民生住屋問題,根本唔 ...

唔好乜都依賴政府

只要市民願意比多d稅, 例如交20%+, 政府就有條件唔再靠地產相關收維持公共開支, 咁就可以壓低樓價喇

象牙宮

BK有好多惡勢力

施永青批有惡勢力唱衰本港樓市 盼中央通融內地資金來港買樓 ...

全球經濟放緩
全球性都是缺資金。
中國也不太可能出現新一輪資金流入潮
香港會有?
盼中央通融內地資金來港買樓

香港盼 內地旅客 資金來港消費。 住几晚香港酒店。 結果當晚就回深圳…
內地客消費新模式

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

qpalzm 發表於 24-5-4 15:13
唔好乜都依賴政府

只要市民願意比多d稅, 例如交20%+, 政府就有條件唔再靠地產相關收維持公共開支, 咁就可 ...

點解相應只係諗到加薪俸稅?!e+就係稅基窄,先搞到地產相關的產業,在香港大晒。
稅基呢個議題,除左政府,希望香港的有識人士幫手去諗。

伯爵府

peaceaa1122 發表於 24-5-4 16:12
點解相應只係諗到加薪俸稅?!e+就係稅基窄,先搞到地產相關的產業,在香港大晒。
稅基呢個議題,除左政府 ...

係負責任就由自己身體力行去貢獻, 永遠將責任放係別人度, 口口聲聲話要解決問題, 但又唔願意犧牲, 世界邊有咁便宜的事

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

BK有好多惡勢力

我應該係其中一個,但睇返成個經濟,同樓市情況,真係睇唔到升既因素,但我只係一個C9, 唔係特登唱衰。

男爵府

條友想搣辣時就吹:"20240222 施永青不認同香港玩完 但坦言Easy Money日子已過:下一代會好辛苦!"
唱衰個市唔搣辣就死!

而家想搣辣後有餘溫,又吹:"有人唱衰"

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊