自由講場

跳至

首頁
12345...17

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

有自住需要,計掂數,我會去馬!
人生苦短,有自己安樂窩好重要,趁後生上車,供供下好快就供完!

洋房

ivanchan2007 發表於 24-5-15 22:00
你應該要考慮多一些元素,例如你職業及收入的穩定性,及供樓利息等。
職業同收入都好穩定,都唔太需要擔心供樓問題,但怕跌市,之後會更多選擇。人就係咁貪心,呢點我都認。

因為學前面JM講,冇人知水晶球,所以就係想睇大家點樣睇之後會升定係跌

子爵府

2024年龍年勳章

aryemyem 發表於 24-5-15 21:02
買公屋
一百萬有找

綠表就話啫

男爵府

陪月勳章

ilovepizza 發表於 24-5-15 22:22
綠表就話啫

沙田博康邨二百幾尺
成交價98萬

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

iloveedu 發表於 24-5-15 22:21
職業同收入都好穩定,都唔太需要擔心供樓問題,但怕跌市,之後會更多選擇。人就係咁貪心,呢點我都認。

因 ...

我覺得可以keep住睇樓
放下自在

子爵府

2024年龍年勳章

aryemyem 發表於 24-5-15 22:25
沙田博康邨二百幾尺
成交價98萬

未補地價呀嘛

男爵府

iloveedu 發表於 24-5-15 22:18
如果升咗,又未至於完全買唔到,只係可能要買啲山旮旯地點……例如大西北
...

咁已經唔值得搏啦!做人唔需要賺盡既

水晶宮

iloveedu 發表於 24-5-15 22:18
如果升咗,又未至於完全買唔到,只係可能要買啲山旮旯地點……例如大西北
...

其實跌市,更加係買/換返市區樓既好機會.....

男爵府

睇啱就買,合心意嘅盤難求,將來樓價跌又如何,到時有無呢個盤吖?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實宜家個價入得過! 自住樓只要計掂數供得到, 未來20年自己亦有住屋需要就應該要買

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

因 ...

職業穩定咁又睇下乜嘢年紀,
如果已40歲,我唔會供30年,
睇下自己有冇能力15年供完,
冇理由供到70歲。

珍珠宮

iloveedu 發表於 24-5-15 20:20
我係自住,但係都想睇定啲先,如果等到出年,會唔會太遲?

如果下年更平係即買,定又再睇定啲先?

男爵府

回覆樓主:

講真 而家啲樓就唔會大升, 供得2~ 30年 通貨膨脹 層樓唔會蝕。 要捱一段日子 都有可能。
買樓又要睇坐向, 又要睇間隔 ,地點,樓齡 .. .. 。
而家 周圍睇下先囉, 而家係你揀樓, 樓價定咗或者開始減息 就係人楝你。
千金難買向南樓, 又要睇下會唔會漏水。
而家開始週圍睇下先囉。

伯爵府

大家咁樂觀於買樓嘅?
係咪業主多過租客?
依家息口高,租金回報都未及定期回報,租樓個個月仲有錢袋。
當然,冇一個長期嘅安樂窩係爭啲嘅

伯爵府

iloveedu 發表於 24-5-15 20:14
想請教一下各位JM ,而家係咪入市買樓時機?目前有大概現金250萬左右,想做按揭,買600萬左右單位。
之前撤 ...

投資就無謂啦

自住係好時機,但要量力而為啊

珍珠宮

iloveedu 發表於 24-5-15 20:31
我都有咁諗過,但係身邊有朋友話,忍一忍手,跌一跌都唔止個租金,如果再跌落去嘅話……
...

你依家開始睇樓先,睇樓好花時間,碰到合心意單位更加係運氣。綜合質素比較好而價錢合理嘅單位走得好快,反應慢啲都唔得。

今年我身邊每個月都有人買樓,結婚自住、換大單位/更好地區、買樓收租,佢哋覺得依家樓價買得過。

但如果你買完1年內樓價跌咗1年租金都接受唔到,咁你適合繼續租樓,租樓永遠唔會被樓價折磨。

伯爵府

仲要依家大陸同香港啲經濟咁差,大陸又唔似以前咁投資咁多$落嚟,金融律師會計都賺少好多,係咁裁員。人又走咗咁多,幼稚園都執笠。有咁多人有$買樓push高個價咩?
我自己就覺得仲可以等。
不過就唔會俾意見其他人。想買就買。

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

iloveedu 發表於 24-5-15 20:31
我都有咁諗過,但係身邊有朋友話,忍一忍手,跌一跌都唔止個租金,如果再跌落去嘅話……
...

我同意5樓同7樓嘅JM所講,你等一年就算樓價會跌都只係跌少少,唔係大幅度咁跌;但係如果升嘅話,升少少你已經肉痛點解之前唔入市。相差嘅跌價你交租都係番到,或者有啱裝修嘅單位你慳返唔使執裝修已經回返!
我朋友當年就係比身邊朋友話個市會跌,所以放咗層自住樓,諗住一年後跌市入返換大d嘅單位住,點知一租就十幾年,個市都未大跌過!
另外身邊有幾個租緊樓住嘅朋友,都係自己物業細(生咗2個小朋友),所以放租比人,自己就補貼D再租大啲嘅地方。其實自住嘅話真係唔使諗咁多!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

因 ...

其實你如果真心想買樓,可以試吓俾多少少佣agent幫你大大力鋤吓價,有啲移民盤/資金周轉盤要急放,可能撞啱鋤到你心目中個價,如果俾你低市價買到既話,咁萬一之後個市仲繼續跌,你當初都已經係買平咗啦,無咁傷囉。
就算真係鋤唔到,咁你咪繼續租樓囉,好過你依家左諗右諗乜都無進展呀?

伯爵府

greentea000 發表於 24-5-16 08:03
你依家開始睇樓先,睇樓好花時間,碰到合心意單位更加係運氣。綜合質素比較好而價錢合理嘅單位走得好快, ...
都啱嘅。睇住先囉。
我屋企人嘅經驗好lucky. (1998) 就係睇極啱budget 嘅樓都覺得好核突,漏水又盛,總之就係睇唔啱。睇咗幾個月已經好悶唔想再睇,點知到想求其買完咗佢唔好煩嘅時候同一個budget 已經變咗啲區份同size 都正好多嘅嘢,就扑鎚。

首頁
12345...17

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊