自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

小肥兔 發表於 24-5-16 14:16
最大責任唔係事主自己咩? 同學生一齊出trip 其間,獨自一人去足浴,事件已經不單純
...

佢應該未行動就比人拉左,正常足浴點會比人拉

珍珠宮

makm 發表於 24-5-16 12:31
即幫襯嗰間足浴店可能有邪骨玩,並非召妓。

我見小紅書的足浴店舖好正經

好多外嫁去國外的女人會帶埋一家鬼佬去做腳底按摩。痛到啲鬼佬哇哇叫。

以前90年代就真的覺得髮廊好多邪骨,現在就唔多覺。

反而現在掛住焗桑拿,正骨推拿的店舖就好多係唔正經。

大宅

如果真係比人誣捏一定要澄清

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

mandy952 發表於 24-5-16 13:48
但佢又講得啱喎,點解教育局唔同佢澄清,唔講未仲衰,教育局有好大責任
...
邊個講得啱?

係講緊傳媒未有實証,就大事報導,話事主嫖妓怶捕喎

公爵府

學校唔出通告澄清,要老師自己講?

水晶宮

回覆 yauchuchu 的帖子

唔係教育局主動揚, 係連登爆, 傳媒問教育局, 教育局回應

連登爆料 指校方急刪涉事教師相片

網上連登討論區上周六(11日)有帖文,指天水圍一名男教師參加內地考察團時,於晚上自由活動時間外出,捲入嫖妓案而被公安拘捕,校方已刪掉其有份的相片及班相。

教育局今日(13日)表示,指上周三(8日)至周六(11日)舉行武漢新入職教師內地學習團,並如期完結,惟回程前接獲通知,一名團員無法隨團回港。局方表示嚴肅處理個案,已要求該團員及其任教的學校提交報告,同時會全面審視相關資料,現階段不作進一步評論。

原文網址: 網傳天水圍男教師參加武漢考察團嫖妓被捕 教育局:一人未能回港 | 香港01 https://www.hk01.com/article/1019232?utm_source=01articlecopy&;utm_medium=referral

雖則出差私人時間無限做咩, 但作為一個成人什至係老師唔識避嫌, 一個人去D敏感場所, 雖然證實佢無做違法之事, 但並非一點責任也沒有

水晶宮

回覆 alau2021 的帖子

之後學校有出通告話傳聞與事實不符

侯爵府

2024年龍年勳章

1314625 發表於 24-5-16 14:56
回覆 yauchuchu 的帖子

唔係教育局主動揚, 係連登爆, 傳媒問教育局, 教育局回應

連登爆得都係團中老師先知件事啦,仲有唔清楚成件事就咬定係召妓被捕,咁樣造謠抹黑,心腸歹毒,都唔見得係好人,遑論為人師表

(利申:我無話事主無責任)

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

被人屈嫖妓真係有冤無路數!個老師真慘!

複式洋房

水晶宮

yauchuchu 發表於 24-5-16 16:20
連登爆得都係團中老師先知件事啦,仲有唔清楚成件事就咬定係召妓被捕,咁樣造謠抹黑,心腸歹毒,都唔見得 ...

兩邊都有問題

大宅

yauchuchu 發表於 24-5-16 14:02
完咗行程就唔係公務時間
當行程5-6點完,有啲人會去行夜市,有啲人落pub飲酒,有啲人去按摩足浴,我又看得 ...

我幾肯定係其他老師爆

因為我就係學校裡面其中一個新入職老師(佢都係去依團)返嚟爆比我哋聽

侯爵府

2024年龍年勳章

harihari 發表於 24-5-16 16:35
我幾肯定係其他老師爆

因為我就係學校裡面其中一個新入職老師(佢都係去依團)返嚟爆比我哋聽

好彩間學校校長、同事、學生都信佢
否則水洗都唔清,仲要新入職就永不超生,好心啲人知清楚成件事、諗過先爆料啦,依家事主係咪可以反告爆料者誹謗?俾人起晒底影響聲譽wor

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

佢罵人散播謠言, 自己又何嘗不是護己心態. 依家成間學校俾佢攬炒喎.

事實只係 :
1) 公務出團, 自由時間, 都係公務身份.
2) 佢一人晚上去足浴
3) 無行政拘留15日, 佢被捉當刻, 絕對不是床上斷正, 恭喜
4) 罵教育局以部分事實作回覆, 教育局講: 一名團員無法隨團回港, 呢個係
事實陳述.
5) 罵同團入職老師毫無品格可言, 憑咩可以人格指控全團團員?
6) 犯事者幾受重視, 幾好都好, 同案件無關.

要澄清, 開記招囉. 阿SIR 自己講番啦. 話自己夜晚晚去錯足浴店足浴囉.

水晶宮

2024勳章

原來係咁
學校前日話事主星期日已返港,我已經覺得唔係叫G,大陸叫G要扣15日,唔會咁快返
而家有咩網傳新聞最好要等幾日再評論

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

harihari 發表於 24-5-16 16:35
我幾肯定係其他老師爆

咁亦都有可能有其他新入職年青教師,

選擇於夜晚所謂”自由時間”幫襯按摩店、夜宵店?
生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

20162016 發表於 24-5-16 12:10
開個記招

如果老師真係冇做過,學校都應該開個記招,如果唔係都影響學校聲譽啦

伯爵府

今時今日,同傳媒玩一定要鬥快澄清
不要讓事件有機會發酵
就好似皇妃單野咁

子爵府

se6b03 發表於 24-5-16 12:15
即係好似骨場一樣,有分正骨同邪骨,事主可能去錯邪足,所以有公安查。
...

冇見到招牌有哈哈笑公仔

子爵府

美味 發表於 24-5-16 13:57
咪係,帶學生游學無啦啦自己一條麻甩佬去足浴,自招麻煩

佢唔係帶學生遊學,呢個團係比新入職老師參加,團友全部都係老師。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊