自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

December_baby 發表於 24-5-17 07:23
未聽過有呢間國際學校

呢間係一間小學IBPYP、中學IBMYP、高中可以選擇考IBDP既一條龍直資,唔係國際學校

大宅

Adiezz 發表於 24-5-16 19:12
讀宏信,應該唔會差

成績比較好學生已經中途轉曬校

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

Moonlight819 發表於 24-5-16 12:28
有些學校就是「做」到個分以為好靚來欺騙沒有認真研究的人,全校只有一少部份人考或考水泡科,所謂的成績 ...

揀得非本地課程,就要細心做吓功課。時間迫切之餘,都要面對現實,高中位,其實間間都有,唔收,究竟係邊方面mismatched,都要自行分析

開幾轉鋪,唔少好有“研究”嘅誤導資訊,自己唔好好分析,轉眼大學申請就已迫到埋身

子爵府

一月 發表於 24-5-17 07:50
成績比較好學生已經中途轉曬校

我見話依間band 2-3

珍珠宮

我搵到啲info

https://m.edu-kingdom.com/post.php?fid=372&tid=3877575&page=2

寶石宮

2023年兔年勳章

Brandnlf 發表於 24-5-16 00:45
後續。本來讀直資,因為女女以後想去外國讀,加上其他原因想轉國際學校。中四開頭就計畫左為女女轉校了,亦 ...

全港開辦 IBDP 課程有38間
直資10間 國際19 PIS 6 其他私立3
國際除樓上提及的 看看 ASHK KCIS

《IB or DSE》#10
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3880894&pid=49323561

大宅

Esf 是未有interview? 通常越高年級越多位?真係好想轉,試吓其他IS, 好似NAIS.

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mizuho 發表於 24-5-16 08:11
另外一個思路,可以考慮回國內讀國際學校
上海、北京今年收生好容易,因為真係走咗好多外籍,而且大學申請 ...

請問有無多D資料, 例如之後升讀大學有咩選擇?

天朗氣清

珍珠宮

tinlong22 發表於 24-5-18 11:11
請問有無多D資料, 例如之後升讀大學有咩選擇?

需要考慮打算去邊度讀大學,選擇合適嘅curriculum,唔同嘅國際學校有唔同國家嘅network,呢個對申請大學有好大影響。
如果考慮去國內讀國際學校,唔係間間都有住宿提供,選擇上會有比較大限制。但如果可以有陪讀安排,選擇就更加靈活。
國內嘅雙語國際(屬於教育局管理),類似國內私立,因為可以收本地生,環境非常卷,但申請大學嘅成績絕對出類拔萃。另外就係外籍人員子女學校,需要有外籍,但香港人可以報讀,學習環境跟香港嘅基本國際一樣。
還有一個好處係,香港人可以在國內讀國際學校最少兩年以上,就可以用NJ渠道申請香港嘅院校亦可以享受香港公民嘅學費。

洋房

回覆 LoveCorgi2 的帖子

是的

洋房

回覆 penp0319 的帖子

係直情拒絕左

伯爵府

Brandnlf 發表於 24-5-18 16:15
回覆 LoveCorgi2 的帖子

是的

佢哋除了IBDP 亦有IBCP, 有冇 IBCP offer? 有啲人如果特別對digital design, film呢啲科同路向有興趣都可以考慮,佢另外亦要讀IBDP嘅core subjects

大宅

Brandnlf 發表於 24-5-16 10:57
宜家中四,想中五轉,但申請左幾間都不如意本來有讀開myp的。謝謝建議會盡量嘗試的
...

你意思係上年11月考Harrow sixth form入紙,但冇回音去做test? 定係過唔到interview?

無回音都仲可能等多等喎

大宅

Brandnlf 發表於 24-5-18 16:16

係直情拒絕左

啱啱睇到你係由宏信轉過去,咁又真係難上加難。

esf如果你係諗住讀year12,你可能要再等吓。6月1前要declare讀唔讀下年,咁先會知收唔收/收幾多year 12的。然後rolling basis咁call interview的。

你如果真係好想轉,一係轉啟思?我諗一定有位,點都好過而家果間。

伯爵府

Augesttime 發表於 24-5-18 16:34

esf如果你係諗住讀year12,你可能要再等吓。6月1前要decl ...

年頭已問下年讀不讀了。
有時过左term 1 已出。

大宅

manfatcentre 發表於 24-5-18 16:45
年頭已問下年讀不讀了。
有時过左term 1 已出。

唔會唔會,個數目係假架!
你講係第一round問,

但再真系有問多次 6月表態的。
然後仲有開咗學year12會再call多次interview,因為佢地esf好多人讀sixth form要等到igcse出results 8月近尾,先可兌現到boarding school/本地harrow 的sixth form offer,先會攪退學,明蝕2個月學費錢。呢批人係前2次都tick繼續讀的,呢批人數唔少的。

伯爵府

Augesttime 發表於 24-5-18 16:59
唔會唔會,個數目係假架!
你講係第一round問,

7,8月唔收學費喎

大宅

manfatcentre 發表於 24-5-18 17:01
7,8月唔收學費喎

我講係8月開學仲讀緊的。
8月讀就要交9月學費,esf message寫得好清楚的。 這一個月啦。

然後廿幾號先知igcse results而對方新校覆實確認,先話退學,退學要足1個月通知,咁岩9月1先通知,就比埋10月學費。 咁就2個月了。

當然我知7月8月唔收學費,我交咗13年都仲未交完。。。我講俾2個月學費係呢批等一流sixth form meet conditional offer的呢批人而已。

翡翠宮

Augesttime 發表於 24-5-18 16:34

esf如果你係諗住讀year12,你可能要再等吓。6月1前要decl ...

如果宏信收到offer 升 IBDP,轉過去啓思都冇大優勢,MYP 嘅personal project,都會計入分數一部分,跳升到去1線IS,老師都仲可以好好跟進,跳番去同等IS,唔見得會有突破

要轉走,關鍵在於宏信有冇offer DP,其他IS都心裡有數

翡翠宮

Brandnlf 發表於 24-5-18 16:16

係直情拒絕左

兩手準備,邊報轉校,邊安排早點出國吧

唔一定趕9月出國,留宏信讀多1年,選定大學學科,安排入讀foundation 接駁undergrad 學位

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊