自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

你呢份工唔啱你 錯配左 又或者佢哋請part time 你做嘢實在進取過全職既同事
珍惜 感恩
You got this!!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

義氣仔女 發表於 22-1-10 23:54
好想同大家分享一下我今日番左一日兼職後被炒的經驗
背景: 職位係兼職HR Officer, 本人已經喺HR行業做左con ...

因為佢跟唔到你步伐,驚比你取代啫
放下自在

禁止訪問

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

嫌你太叻

侯爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 BK Milk勳章

不必介懷,再搵過

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

加油啦!

男爵府

kwokdicken 發表於 22-1-11 00:10
睇post都feel倒樓主惡頂

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

jazmine 發表於 22-1-11 08:34
我覺得樓主唔係介意人地話佢chur

佢應該覺得chur係佢既優點

以前老細都係咁同我講,如果個candidate interview時都顯得太強勢,小心head佢唔住。呢類人功高蓋主,會好難相處。當然,如果佢in 管理層 又唔同啦!
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

大宅

回覆 義氣仔女 的帖子

出來工作, 最叻係識做人, 識隱藏自己, 觀察形勢後才部署出擊~
之前我有份工做了兩年, 係supervisor位, 私人理由resign, 我頂頭有位年長男仕manager, 在我臨走前3日, 有位女士來頂我個位做交接, 第一日已經好chur 同好串咁話我寫既handover唔清楚, 又串我頂頭manager又話呢樣唔得咁做, 那樣有冇搞錯, 仲話乜咁樣email覆客都得? 仲要第二日已經同大陸的下屬電話嘈交, 總之就好强勢咁, 似係挑戰公司的文化, 點知唔夠一星期便被炒了

樓主, 可能你真係工作上好叻, 但識做人都唔可以弱的, 加油呀~

複式洋房

domantai 發表於 22-1-11 06:21
我覺得part time唔洗問咁多野,人地叫你做乜就做乜。問太多我覺得人地會怕,怕你搶佢飯碗
...
仲有人地解釋緊點做 有什麼要做 就算本身識 但新入去都應該聽下 唔係不停話 我知 我明 我做過
甘好不尊重

珍珠宮

義氣仔女 發表於 22-1-10 23:54
好想同大家分享一下我今日番左一日兼職後被炒的經驗
背景: 職位係兼職HR Officer, 本人已經喺HR行業做左con ...

你字裡行間自視甚高同睇唔起上司同公司(話人豬),人地可能都感受到。花錢請人為乜請個睇唔起自己嘅人呢? chur都只係個好好睇睇嘅理由啫。

珍珠宮

恭喜樓主!
呢個工作環境一聽就係非常toxic
一直堅信物以類聚人以群分,只有同樣資質嘅人先可能共事或做朋友。同意常痛不如短痛,如果一個咁垃圾嘅主管認同你,其實係對你最大既侮辱。
雖然只係part-time,係垃圾環境工作係冇可能提升自己,何必浪費寶貴嘅時間資源。有能力嘅人,永遠都係有選擇,不需要介意。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

yuenloklok1 發表於 22-1-11 00:01
嫌你太叻
我都覺得係,怕你會搶走佢個位
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

VickiC 發表於 22-1-11 07:32
佢可能頂你唔住啫
吹到咁大jot notes都唔識
初中生就識啦

可能主管見到佢d 英文勁到咁,驚佢唔識用新window,想俾返部佢年代既上下手

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

個主管都唔係唔叻... 起碼佢叫樓主唔洗再黎... 既然大家都覺得唔啱, 唔好勉強落去, 樓主你唔洗介懷.. 最緊要佢出糧比你... 再搵過另一份更好... 加油

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

見字裡反映哂表現到自己有幾強, 話得人豬, 即係一開始都睇不起對方既

反而覺得你上司更聰明, 睇你一日就知你不適合...

大宅

人地請人返黎幫手做野唔係問野, 第一日返工仲要係 part-time都未show到到自己既能力就咩都睇唔順眼, 真係幾惡頂...

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

mizuho 發表於 22-1-11 09:53
恭喜樓主!
呢個工作環境一聽就係非常toxic
一直堅信物以類聚人以群分,只有同樣資質嘅人先可能共事或做朋 ...

我鍾意toxic呢個字
我贈多個contaminating 襯一襯

好鍾意你呢句「如果一個咁垃圾嘅主管認同你,其實係對你最大既侮辱」

靠文字,唔知樓主當時講過咩做過咩。但明顯呢間公司唔適合你,早走早著。正如有句說話「人生總會遇上將個渣男,至會令你成熟」,職場亦言,人一生總會碰到幾個廢老闆,你至會知你要搵咩人做伯樂

祝樓主早日搵到你嘅伯樂

子爵府

有部份jm認為我認叻唔尊重上司, 但我既本意唔係咁, 一開始上司表示今日好忙, 只有好少時間同我講解, 佢講解期間, 我表示明白, 係唔想浪費佢時間繼續解釋, 至於我問野, 係我想快d學多d, 亦想問清楚怕自己會做錯野

當然, 我明白言者無心, 聽者有意依個道理, 所以佢話唔適合時, 我都無多辯解

講真, 無論公司規模如何, 我只係去做PT打發下時間, 根本無需要認咩叻去顯示工作能力, 我初心只係收得人工盡力做

象牙宮

回覆樓主:

兼職係幫手執頭執尾,咩都搶黎做,緊係炒啦 你應該要搵全職,兼職應該係hea過架!

首頁

尾頁

跳至