婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由+chowqv+於+13-04-27+發表樓主

原帖由 ho.Isabelle 於 13-04-28 發表
家下我可以架多句 個時佢啲人情我一個仙都無袋過 我無需要做人情比佢 要做叫番我阿媽自己做 同埋阿邊個邊個 ...
唔好天真,你唔去唔等於伯友唔叫你俾。

不知所謂的乙陸!!!

大宅

回覆:講自己阿媽 (結婚禮金 人情)

個阿媽咁重錢!真係5知講咩好!我果時結婚!我阿媽叫我自己話事!比5比都得!因為嫁女係開心事而5係因為有錢收而開心

大宅

引用:成件事最正係你家姐個老爸劃線支票俾你一蚊

原帖由 toby1357 於 13-04-28 發表
成件事最正係你家姐個老爸
劃線支票俾你
一蚊都唔過你媽手
好彩佢支票寫我名
唔係連個五千都無埋

琥珀宮

引用:甘再講+我家姐既老爺+因為唔得閒+要出trip

原帖由 ho.Isabelle 於 13-04-27 發表
甘再講 我家姐既老爺 因為唔得閒 要出trip來唔到 就寫左張抬頭係我名既五千蚊支票比我 甘我阿媽就好唔鍾意 ...
你媽係貪錢d,不過一早講咗女家人情歸你媽,咁你家姐老爺既人情真係應該比番佢!

大宅

引用:既然佢貪曬比你個妹happy.婚後就比小D家用

原帖由 JFL 於 13-04-28 發表
既然佢貪曬比你個妹happy.婚後就比小D家用叫個妹負責任養亞媽,亞媽留番D錢自己happy都話,亞媽養到你咁大 ...
現在我阿妹玩完番來搵到野做
我就會減家用 佢玩左甘耐
點都應該出番啲力:;pppp:

大宅

引用:樓主,同伯友講,家下你嫁,全數俾佢,但記

原帖由 chowqv 於 13-04-27 發表
樓主,同伯友講,家下你嫁,全數俾佢,但記住,將來邊個邊個嫁女娶新抱,你一蚊都唔會出人情。 ...
家下我可以架多句 個時佢啲人情我一個仙都無袋過 我無需要做人情比佢 要做叫番我阿媽自己做 同埋阿邊個邊個嫁女娶心抱個啲 我不嬲都唔去

伯爵府

回覆:ho.Isabelle 的帖子

既然佢貪曬比你個妹happy.婚後就比小D家用叫個妹負責任養亞媽,亞媽留番D錢自己happy都話,亞媽養到你咁大,比多D錢佢享福都好應該,但佢偏心,攞D錢黎供養已成年嘅妹就唔啱啦!

大宅

引用:同我媽咪一樣+佢要咗我8萬8禮金,13圍酒,

原帖由 Erica~ 於 13-04-27 發表
同我媽咪一樣 佢要咗我8萬8禮金,13圍酒,西餅250打,唐餅100打! 啲餅咭周圍派,派咗佢又有面,人 ...
家用呢家野 少個崩都即刻有野聽

別墅

成件事最正係你家姐個老爸
劃線支票俾你
一蚊都唔過你媽手

因為佢當日都經歷過男家娶你媽個女呢一劫

別墅

算啦你當你媽對結婚禮金睇得重
個人重視"結婚"傳統

佢其他事相對冇咁貪錢就算啦

大宅

引用:同我媽咪一樣+佢要咗我8萬8禮金,13圍酒,

原帖由 Erica~ 於 13-04-27 發表
同我媽咪一樣 佢要咗我8萬8禮金,13圍酒,西餅250打,唐餅100打! 啲餅咭周圍派,派咗佢又有面,人 ...
二母女
講到有幾錫
到頭來都係斤斤計較
你仲慘 個b比佢湊
我個b就奶奶湊
所以要比家用都係我老公比
而我奶奶都唔係甘斤斤計較
呢面比較好彩

大宅

我星期一就擺酒
到時自有分曉
我看死佢會叫佢啲線眼企係reception
看住啲人情會唔會入錯袋

大宅

同我媽咪一樣 佢要咗我8萬8禮金,13圍酒,西餅250打,唐餅100打! 啲餅咭周圍派,派咗佢又有面,人地又封返利是俾佢!!! 我結婚嗰陣都係佢要咩都盡可能滿足佢,因為我又係有個家姐,早我約五年結婚,佢又係講到今時今日(我都已經結咗婚幾年) 即係家姐俾佢講足就嚟10年!!! 我生咗b 俾媽咪揍,無計,因為99唔可信! 但我有請工人俾佢! 一如其他jm所料,家用收得超足 我就嚟俾佢搾乾

大宅

你媽同我媽一定可以做好朋友﹗當年我個case同你一樣,佢把口就口口聲聲話禮金幾多唔介意,但其實就心中有個數,我地初時冇開到咁多時,佢就話「咁你地搞完哂有錢多既咪俾多D我地囉﹗」個吓我已經覺得唔係麻?金器我已經冇叫佢買,因為我覺得只係為左個一日真係好浪費,所以基本上所有禮金佢係剩袋,我都覺得應份冇問題。只係因為我覺得要分返男家女家人情好煩,所以我地傾禮金時講好,所有人情我地收。但到擺酒當晚,佢就成日好似荒死D親戚俾人情我唔俾佢咁,一見到人嚟就捉住唔放,我個晚最終只係收左幾千蚊人情﹗佢仲大大聲講:「你D表哥問人情俾邊個?姨媽答梗係俾阿姨啦 (我阿媽)﹗」我唔係計較D錢,而係睇見自己個阿媽咁計較,個心覺得好唔開心...
如果你阿媽係一個咁計較既人,其實成個婚禮你都有好多野要留意,好似我咁,到今時今日同阿媽反左面,好多野都係由婚禮開始....例如佢覺得,阿爸拖我入教堂,阿媽冇份 (但係人都知儀式係咁架啦!) 係婚宴時我C6個舅父有份做MC,所以佢有個好簡單好簡單既speech,我C6既家人又突然俾surprise我地,我阿媽就覺得成個婚禮係男家玩哂﹗
總之真係好煩...講錢真係失感情,你阿媽份人係咁既,你地終有一天會忍唔住﹗不過你唔可能期望佢會改變,只可以避得就避,盡左自己做女既責任就算喇....

禁止訪問

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

樓主,同伯友講,家下你嫁,全數俾佢,但記住,將來邊個邊個嫁女娶新抱,你一蚊都唔會出人情。
不知所謂的乙陸!!!

翡翠宮

畀面勳章

咁你減佢家用但會定時俾,自動轉賬俾佢,冇事唔好見咁多。
日日是好日

禁止訪問

引用:可能伯母心唸..養到個囡咁大..+咁就嫁左...

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

ho.Isabelle 發表於 13-4-27 17:02
我阿妹不用借grant loan讀書
佢可以做做下野辭職去working holiday玩成年
佢上日文班 旅行既錢係我媽媽比
大細超.. 點得架??

大宅

引用:Quote:ho.Isabelle+發表於+13-4-27+16:54+

原帖由 falalala 於 13-04-27 發表
咁即係鍚妹妹多過你??
我阿妹不用借grant loan讀書
佢可以做做下野辭職去working holiday玩成年
佢上日文班 旅行既錢係我媽媽比
佢仲係屋企住
我唔知點先係好女
我一直都有幫佢地買醫療保險
月月有比家用
轉左工後從來無少
我加左人工 家用都加比佢

但現在 我感到係佢無諗過結婚其實要用好多錢 我無想過要番啲人情同外國親戚啲禮

首頁
12345...6

尾頁

跳至