自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

環保接龍勳章 畀面勳章

近呢幾日阿囡成日話個頭好痕,跟手就係到丫頭,工人姐姐都有留意到阿囡成日丫頭,初時以為洗頭水唔岩用所以頭痕,點知今早幫佢梳頭扎頭髮返時,見到有一隻灰啡色細細隻既野係頭髮到,捉都捉唔到好快唔見左跟手再留意,見到有啲白色點點跟住撕落嚟撳佢有啪一聲架,咁點算呀!? 阿囡3歲半咋點辦呀?

偷懶喵星人  睇醫生確定咗先  發表於 14-1-25 15:18
momoakira  頭蝨係高傳染性,女女個頭已經有成蟲有蝨旦分分鐘已經好幾代,佢d同學都應該有,互相傳染,除左自己要杜蝨睇醫生,都要通知學校,只要有一同學仲有蝨就會惹到個個都有   發表於 14-1-24 11:56

大宅

回覆:阿囡好似有頭蝨呀! 點辦呀!

我想問係咪一定要熱水洗床單果啲?如果厚被果啲用太陽曬得唔得呢?因為有啲嘢唔用得熱水洗,咁淨用消毒藥水洗得唔得呢?

ps:路過想學定嘢,因為小朋友係讀全日幼稚園,學校又係好多兩邊走嘅小朋友

大宅

carmenshek 發表於 14-1-24 19:21
全熱水呀。
係洗床單嗰D....唔係用嚟洗頭

大宅

funnyukyuk 發表於 14-1-24 14:20
我細個試過幾次~~

第一次5歲前, 唔記得幾多
細個試過都係淋完雨冇洗頭.....跟住隔一排就有......

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我以為頭蚤已絶跡香港

大宅

環保接龍勳章 畀面勳章

睇左了,醫生開左啲好似護髮素既膏搽頭,keep8個小時後洗頭,本身都唔洗睇醫生,但見到啲焗蝨水哪到佢好痛同紅哂呀!先去睇醫生

子爵府

唔洗睇醫生吧

水晶宮

畀面勳章

引用:屋企已消毒,包括工人姐姐都有檢查有無頭蝨

原帖由 frogmaggie 於 14-01-27 發表
屋企已消毒,包括工人姐姐都有檢查有無頭蝨,好彩姐姐無,不過穩陣啲,姐姐都杜左蝨,我更加唔洗講都驚左一 ...
大人可以去染髮電髪!小朋友剪短髮!去買香茅油噴灑全屋都得!

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

引用:我細時(k3)有頭蝨,用藥水焗都有,最後剃

原帖由 小虎與點點 於 14-01-24 發表
我細時(k3)有頭蝨,用藥水焗都有,最後剃光頭就無事

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

sillything 發表於 14-1-25 12:09
我細佬個工人做咗3年,跟住辭職番鄉下生仔,佢走後d bedbugs出哂嚟,滅蟲公司嚟咗3次至攪掂,重要掉咗好多 ...
甘講法,姐姐米係佢地既食物,佢走左,無得食,先傾巢而出
Life is better when you're laughing!

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

webjen 發表於 14-1-24 17:16
雖然我第一時間都係咁諗,但其實有D 工人姐姐都應該有,佢地好鐘意超長頭髮,我見過佢地係公園好似馬騮咁幫姐 ...
唔係掛,原來甘誇張嫁
Life is better when you're laughing!

大宅

引用:我細時(k3)有頭蝨,用藥水焗都有,最後剃

原帖由 小虎與點點 於 14-01-24 發表
我細時(k3)有頭蝨,用藥水焗都有,最後剃光頭就無事
我引唔住笑

男爵府

2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆 frogmaggie 的帖子

唔好用滅蝨水,対小朋友不好.好像対头部,真正原因忘記了.洗完头後, 拿起一小掇头髮,用護髮素搽在髮上,再用 nit comb (金屬造很密齒而細只的梳) 由根部梳到尾. 之後开着水喉冲去梳上的護髮素. 再拿起另一執髮,重覆做.每做完一執髮都要清洗個梳.一直把全部头髮做完.之後洗头. 要做一星期.
由於護髮素是滑的,所以容易將蝨的蛋梳走.
这方法是医生教的. 雖然很繁,但很有效. 在一星期內最少做3次.

大宅

環保接龍勳章 畀面勳章

蝨蛋好得人驚!

大宅

環保接龍勳章 畀面勳章

屋企已消毒,包括工人姐姐都有檢查有無頭蝨,好彩姐姐無,不過穩陣啲,姐姐都杜左蝨,我更加唔洗講都驚左一齊杜埋

大宅

環保接龍勳章 畀面勳章

我幫個女杜左一次啦! 跟住用把好密既梳,梳埋潻,不過今日幫囡囡梳頭仲見到有蝨蛋係頭到呀! 跟住諗住杜多次點知囡囡不停喊話好哪,喊到收唔到聲,不停話好痛不停喊媽咪,媽咪,攪到我心都赤埋,聽日帶佢睇醫生,唉…

公爵府

環保接龍勳章

引用:我地以前個年代就好多,點解而家仲會有既?

原帖由 lovelycats1 於 14-01-24 發表
我地以前個年代就好多,點解而家仲會有既?阿囡去左邊度玩黎呀?定係學校度野返黎!!

...
我都以為而家無,仲記得細個阿婆幫我地用火酒醃頭

珍珠宮

以前我試過,
係藥房買杜室藥水, 就搞掂啦

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

珍珠宮

記得細個比人用殺蟲水杜蝨

首頁

尾頁

跳至