自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

今日搭地鐵,一入去見到個頭髮白曬睇落都七八十歲既伯伯挨住條柱,我望下兩個關愛座,坐咗兩個C9,一個玩手機,一個發發下呆見我望佢索性扮瞓覺。其他座位都係女人,冇人讓伯伯。都算。跟住有人落車有位,個伯伯見到但一時轉唔到身,另外有個C9一個箭步衝上去坐咗。我望下個伯伯,見佢好無奈咁繼續挨番條柱。跟住再過兩個站,伯伯先終於有位坐。

There's some good in this world, Mr Frodo. And it's worth fighting for.

翡翠宮

關愛位根本唔應該坐

不過, 有時坐既人未必下下睇住有咩人有需要坐
唔一定係專登唔讓
我有幾個同事係行街 sales(男女都有)
有時見佢地行足一日真係勀到無朋友
咁有位坐洽下眼訓真係好自然
無可能要佢地金睛火眼望住隨時讓坐, 辛苦死人

大宅

回覆:女人大曬啊!企一陣會死嗎?

D人應自律好似其他國家,吾會立亂坐關愛座位
會留翻俾有需要人仕

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我會見到有位即刻行埋去幫伯伯霸住先,預期

原帖由 JoanC 於 14-03-25 發表
我會見到有位即刻行埋去幫伯伯霸住先,預期希望別人讓位,心內咒罵,不如行前一步霸個位俾伯伯。

無個人都 ...
X 2 我都試過霸位俾大肚婆

大宅

我自己一定讓座,通常都係得我讓,我都明白樓主點解要開貼,我有時見到人唔讓都會好似佢甘。

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:唔讓都唔緊要,搶人位真係有點。。。我都試

原帖由 shana_tsun 於 14-03-25 發表
唔讓都唔緊要,搶人位真係有點。。。我都試過大肚林dum比人搶位,離奇在我已企係個位面前,正在轉身想坐落 ...
我大住個肚都比人搶過幾次位

子爵府

引用:香港人唔讓座位比有需要人士情況好普遍,可

原帖由 galax 於 14-03-25 發表
香港人唔讓座位比有需要人士情況好普遍,可能生活逼人,個個要工作,太累了所以甘。

...
唔想讓座梗係有十萬個藉口

大宅

無錯!唔係期望人讓位,但唔明點解見人有需要都爭位坐。我早前骨折打石骨要拐杖,企左好耐終於有位,我用拐杖行得慢,有個男人沖埋㴝坐左,我只好企返埋一邊,覺得好慘,已經唔望有人讓位,已經企到尖沙咀諗住坐一個部都好,咁都要同我爭

男爵府

唔讓都唔緊要,搶人位真係有點。。。我都試過大肚林dum比人搶位,離奇在我已企係個位面前,正在轉身想坐落去之際,忽然一個阿嬋離遠一個戰步沖埋黎一個「囉友」duck左落去個位度,我反應慢少少都坐左落佢大脾,之後我就企正係佢面前望住佢,佢就盲公陳上身望我左望我右就係唔望我個樣,我覺得佢仲敢抬高個頭都已經好有霸氣

水晶宮

畀面勳章

引用:我个肚8个月,但大到似11个月,琴日搭地鐵

原帖由 solstice 於 14-03-25 發表
我个肚8个月,但大到似11个月,琴日搭地鐵都係無人讓,我面前係一对母子,母約四十,健康精神,子十嵗,高 ...
我大肚果陣搭西鐵試過咁: 我企係對情侶前面,個男人想讓座, 佢個女人唔俾佢起身

翡翠宮

引用:Quote:原帖由+小蘅媽媽+於+14-03-25+發表今

原帖由 cherrieloy 於 14-03-25 發表
我會開聲叫人讓座
X2

子爵府

我个肚8个月,但大到似11个月,琴日搭地鐵都係無人讓,我面前係一对母子,母約四十,健康精神,子十嵗,高大肥壯,佢地都見到我,望一望继读dum低頭

珊瑚宮

2024年龍年勳章

我所見既係男人讓座多過女人

伯爵府

好媽媽勳章

最衰我企得遠攔唔切。

There's some good in this world, Mr Frodo. And it's worth fighting for.

男爵府

玩具勳章 畀面勳章

我試過自己沖去個位先叫個有需要人士過黎,免得佢地手腳慢爭唔到位,但又睇唔過眼

伯爵府

好媽媽勳章

最離譜係霸住關愛座果兩條人形物體。

伯爵府

好媽媽勳章

引用:香港人唔讓座位比有需要人士情況好普遍,可

原帖由 galax 於 14-03-25 發表
香港人唔讓座位比有需要人士情況好普遍,可能生活逼人,個個要工作,太累了所以甘。

...
我覺得唔係,而係D女人蝦伯伯唔好意思叫女人讓俾佢坐。

男爵府

d人真無品

伯爵府

好媽媽勳章

我本來都想開聲,但係又考慮到女人出聲叫女人讓座俾伯伯,伯伯會好尷尬。
同埋我真係估唔會有人咁厚面皮同老人家爭位坐。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至