自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

幾得意, 開幕後揾日去睇吓先~~
http://blog.ulifestyle.com.hk/travel_blogger/shecky/?p=55683 (原文)

最緊要入戲 率先試玩全港首間 3D 美術館Posted on 2014/06/26 by Shecky Chan

以後去玩 3D 美術館,未必要去首爾,皆因在尖東即將新開一間 3D 美術館,這個香港首間的 3D美術館名字叫「香港3D奇幻世界」,英文名則直接叫「HK 3D Museum」,位於平時經常行過都不會留意的希爾頓大廈,面積近萬呎,展館共分五個主題區,共逾 70 件作品,據說可媲美弘大的 Trickeye,使大家充滿期待。

原定,美術館開幕日期為 7 月 7 日,但今天它傳媒預覽,因此我可以早兩星期來試玩,寓娛樂於工作,這次還帶了兩位去過弘大 Trickeye 的妹妹過來感受一下兩者差別,不說太多,先跟大家到場繞一圈:

一萬呎面積、70 多張作品,每張都拍差不多可以玩逾兩小時。兩位妹妹玩完都覺得這邊的 3D 畫比想像中有趣,與弘大各有特色。但預覽期間地上沒有攝影位置指示,得靠我們自己捕足角度,加上天花用射燈照明,易有陰影,較在弘大時難拍。

至於細佬我沒去過 Trickeye,覺得什麼硬件都其次,玩 3D 美術館最緊要投入,好像剛來到時大家都怕羞不敢擺 PO,幾張照片後才開始入局,所以大家下次來之前或許先喝幾杯,帶幾分酒意來玩,易入戲很多。

香港 3D 奇幻世界 (HK 3D Museum)
地址: 尖沙咀加連威老道 96 號希爾頓大廈1樓
票價: $149 (成人) ;小童及長者 ($100)
電話: 3568 2827開幕日期: 7月7日起
營業時間: 10am – 10pm

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:全港首間 3D 美術館

入場費超貴

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:回覆+ccng888+的帖子唔好開放比蝗蟲入,應

原帖由 iriswook 於 14-06-28 發表
回覆 ccng888 的帖子

唔好開放比蝗蟲入,應該會好好多
擔心蝗蟲將地下d畫整到好dirty

子爵府

玩具勳章 睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

比遊客就啱,港人半價啱D喎

珊瑚宮

複式洋房

回覆:ccng888 的帖子

好吸引!同班朋友去實開心到飛起但係諗起d B6就怕怕。
已經想像到個個等緊影嘅時候一係佢哋唔理咁多照企你附近攪到張張相都有佢哋份,一係唔理你等人哋一影完立即飛過去影一論。。諗起已經冇心機加諗起佢哋d所謂pose..

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 月餅勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

如果人多去,咪影唔到靚post囉。 希望唔好咁快有b6啦!

男爵府

畀面勳章

Thx for sharing

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

侯爵府

幾好,幾有香港特色,搶包山,九龍城飛機景

我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

水晶宮

珍珠宮

睛靈勳章

太貴,唔會去,比多少去海洋公園都得

大宅

子爵府

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

珍珠宮