0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB 2 WEEKS 起面出好多粒粒,又紅, 用左金銀花沖涼都無用, 十幾日喇.....
睇醫生話係 BABY ACNE 同濕疹, 開左 PHYSIOGEL, 醫生唔開類固醇話用類固醇會好反復....
但PHYSIOGEL都無幫助, 夜晚抱住BB 喊, 好難過.....

大宅

bibi919 發表於 14-9-22 11:42
其實我都好明白,我bb 3weeks時開始生粒粒,滿面油脂粒,又有頭泥,去健康院睇醫生時話係mama hormone影響 ...
我BB都係未夠一個月就要查類固醇, 其實唔需要怕類固醇, 大量先有問題, 如果唔查, 爛面又出水BB都唔舒服, 我BB自己日R夜R, 而家靚仔哂,

我都有俾人話過係咪飲完奶無抺面, 我話抺咗你又唔信, 問完又問,

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 +4熱血勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 2016畫展勳章

樓主你要加油,我們剛剛收到一位來自澳門會員的電郵,但礙於我們系統問題,她還未有權限回覆你的帖子。因此,我們現協助這位有心的媽媽,與你分享她的經驗,亦希望有需要的國民可作參考。

到你濕疹個post...我之前同你一樣見到b又痕又紅又辛苦都試過抱住佢喊, 好心痛...但而家佢好返了, 我俾我個經驗你.

我個b係一個月左右開始發, 用金銀花水洗面洗足一個月都唔好, 只好睇醫生, 醫生開左止痕的藥水和類固醇佢用, 開頭一聽類固醇, 真係唔敢俾佢用, 好驚有副作用, 但見佢夜晚又痕又辛苦又瞓唔好, 無精神身體點可以復原, 所以同自已講, 用左先, 好左再諗點唔俾佢復發.

藥水食左一次就昏睡左十個鐘, 睡得好好但唔敢再俾佢食. 類固醇超薄咁最多用左3晚, 好返晒,
後來我先知原來濕疹其實係對某o的野出現敏感的表現
由於我個b只有兩塊面豬勁多粒粒和超紅結晒蕉, 但頭身都唔怕, 加上我係全人奶b, 理應唔關食物事, 所以我就觀察係咪外來接觸引發, 最後我決定:
1) 每次佢食完奶, 或流完口水, 食完手指, 我用即棄的棉用清水抹面和抹手, 口水好易令佢面紅. 所以”思詩樂”兩日就一包咁濟, 勁過尿片
2) 唔俾佢塊面碰到大人衣服,抱佢時用佢的手巾仔隔一隔
3) 大人的洗衣液有無問題, 衣服會否太香
4) bb沖涼液我用"愛麗他", 超低敏.
5) 每次沖完涼, 食完奶抹面後, 都用保濕"舒特膚"
6) 每次碰bb洗手是常識

好返到而家過左一個月, 未復發過.
個人分享, 希望幫到你. o個種心痛我明....

禁止訪問

回覆:Ashleyhk01 的帖子

複式洋房

回覆:Ashleyhk01 的帖子

你帶bb 去健康院時,姑娘會派書仔,裡面有提及初生bb 面部會生一粒粒紅紅地既野,係正常的,過幾日,or 1段時間會消失,我bb 都出現過幾日,雖然我個時都驚,但e 生話正常,無事,唔需要揸野的,放心,媽咪

複式洋房

我之前都好似你咁擔心, 好驚, 都有喊過, 驚佢以後都係咁......
我BB一出世就用金銀花沖涼, 沖左成個月。就係佢大約兩星期大時就開始出, 滿面都係, 好恐怖, 我以為自己食左薑醋搞成咁, 結果無再食(現在諗返有點後恢吾食), 又戒口(因部份時間食人奶), 差啲轉埋奶粉.....又試過好多隻CREAM, 當然有睇過醫生.

原來搞咁多野之後, BB係三個月左右自己好返(期間好反覆, 以為佢好返, 又起過, 又再好反, 又黎過), 當時我不之幾擔心. 現在BB塊面不之幾滑滑.

你吾好再喊啦, 對身體無益架.

公爵府

叻叻勳章

加油喇..而家先2星期.....大d會好好多

公爵府

唔使咁擔心喇,好多BB都會咁樣

複式洋房

回覆:夜晚抱住BB 喊, 好難過

其實我都好明白,我bb 3weeks時開始生粒粒,滿面油脂粒,又有頭泥,去健康院睇醫生時話係mama hormone影響,bb會生油脂粒&bb暗瘡,到bb 3-4m就會無事…本來諗住算,醜樣就醜樣…但後來面仔爛得仲犀利,出水!!嚇到即刻帶佢睇私家,醫生話係濕疹,算嚴重,要搽類固醇…我都好心痛,都未滿月就搽類固醇,我知搽得多唔好,但知道如果唔搽就會再爛落去,傷口發炎感染細菌就仲大鑊,所以都指示搽左1 week…搽左真係一日比一日好,好開心,心諗係咪無事喇,點知過多3日,又開始爛,覆診,醫生話已經好左7成,搽保濕cream就得…但其實都只係幫到少少,bb仲係爛面,好心痛…

最傷心係啲人成日問係咪飲完奶,無幫bb抹乾淨所以出奶癬…好似想責怪無照顧好bb…濕疹媽媽其實乜都做到足佢地都唔知…我都試過責怪自己,攬住bb喊,因為我自己有濕疹底,覺得係我遺傳左俾bb,係我害左佢…好彩老公開解先好啲…

其實好多人都會話,係咁架,無事架,大個會好番架喇…睇醫生又俾佢話唔駛咁緊張,好正常,係難睇啲啫,遲啲會好…係丫,濕疹只係皮膚病,唔會死,唔駛咁緊張…但係當你望住自己bb持續爛面時,點樣可以唔緊張…試過去健康院時,俾個幾歲大的小朋友指住我bb問佢媽咪話點解呢個bb塊面咁嘅!! 搞到我下意識都攬bb攬緊啲,唔想俾人望到…我都好想我bb俾人望,俾人讚得意,但唔得,我唔想bb俾人指指點點…

大宅

可試下用舒特膚特效補濕膏,我覺得好過physiogel!我大仔細仔初生時都有好多濕疹奶癬,慢慢會好的,最緊要保持清潔多補濕!

禁止訪問

禁止訪問

大宅

樓主放心,bb有濕疹好快會好,我c6廿幾歲先有,而家斷唔到尾。所以樓主唔好咁擔心,多啲休息,先有精神陪bb玩

別墅

畀面勳章

你個b只係兩個星期大, 啲粒粒好可能真係胎毒未清.

金銀花水都唔係個個得. 我個女就唔得啦. 用涷滾水洗面同揸cream, 一排就散.

我個囡個半月大冇哂粒粒. 佢唔痕, 瞓到就唔使太擔心.

希望你bb濕疹唔嚴重同快啲好啦.

珍珠宮

2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

好多BB細個都係咁..之後大佐....靘返晒..無事架.

侯爵府

2024勳章

nb 就係咁ga la , 大dd就ok

別墅

引用:BB 2 WEEKS 起面出好多粒粒,又紅, 用左金銀

原帖由 Ashleyhk01 於 14-09-12 發表
BB 2 WEEKS 起面出好多粒粒,又紅, 用左金銀花沖涼都無用, 十幾日喇.....
睇醫生話係 BABY ACNE 同濕疹, 開 ...
試下用生理鹽水同BB捈面。乾左后楂雪花膏。雪花膏系等D粒粒唔好咁紅同等佢唔好皮肤乾。 如見到佢D粒粒退左又返發就 keep 住揸,我都系咁揸我阿B,捱到佢過左3個月大就ok左喇...

大宅

引用:BB+2+WEEKS+起面出好多粒粒,又紅,+用左金銀

唔梗要架,呢d應該係胎毒,兩三星期就會好,基本上唔洗睇醫生,醫生亦只會俾你搽cream咋,你勤d搽,因為佢皮膚乾。我囡滿月時出,兩星期就無事了,宜家三個幾月,so far無再出。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

濕疹會好架,雖然係比較辛苦,加油吖

珍珠宮

引用:BB+2+WEEKS+起面出好多粒粒,又紅,+用左金銀

我大仔當年都出得幾嚴重又係用左菊花唔得。QV Aqueous Seba 都試過但十分唔想佢睇醫生因為必定搽類固醇。最後我試雙妹嘜勁得。搽完第一晚第二日退左八成紅。第二晚搽完第三己好左七成。搽第三日好晒。

過左一輪又出又係搽幾日好番番晒。

細仔雙妹嘜就無乜用。但我亦唔想想佢搽類固醇所以無睇醫生。但到1歲度就自然自己好番。

最近又發覺椰子油都好好。你試下。

首頁

尾頁

跳至