夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

我想問下你地c6有幾多錢人工呀?
一個家要幾多錢開支?(冇小朋友)....
比條數參考下.如果太太想唔使做...
我而家得17k,c618k.....

大宅

我都成日諗唔駛做嘢,自已湊返仔仔幾好呀!但c6自已揾得萬鬆蚊,比咗家用給99,扣除自已洗,每個月比得2-3千蚊我,有事隻9 屋企有咩D額外洗費都入我數,連大伯無$洗,都係問c6拎, 我份糧要供樓,仔仔學費/保姆費,總之柴米油鹽都係我。

原文章由 room2102 於 08-3-6 13:10 發表
我都想唔做野係屋企湊BB呀 但係我唔做野既話得C6一份人工 就個個月清袋 BB大D會無錢比佢讀書同買野 有乜特別野都做唔到 意外開支都可能會成問題 一諗到呢D 我做野幾辛苦都唔敢話唔做
C6份人工得果10K左右 無錢買樓 ...
仔仔06-12-2003出世

別墅

原文章由 moyan 於 08-3-8 10:25 發表
agree
講嘢都大聲d

,,雖然話愛屋及烏,其實lee d都係廢話,始終誰揾錢誰真正掌權,就好似大陸同香港咁,到底誰真正掌權,反起面,人地斷你經濟係最實際,你亦控制不到,只係我人工低,請埋工人,搭車,食埋飯等於無錢剩我才不幹,雖然老公給你家用話隨你分配,但有時買些好東西回娘家我都唔想比佢知,因為理應買份比奶奶,可是我又唔想買比佢,所以寧願私下買回娘家

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

c6搵34k, 我得19k, 有2個小朋友, 工人, 供樓, 比99 , 所以有排都咪有得退休

大宅

別墅

妳地搵咁多,係咪專業人士?要考牌嗎?
不如分享下, 我都好想改善生活質素呀

男爵府

原文章由 Jin太太 於 08-2-28 00:42 發表
我不知道他搵既實際數目,大約有xxxk左右
從不過問,但他每月會給我50k-100k做家用
不用交租供樓,因為已買了..
屋企所有開支由佢負責(包括:仔女所有支出,水電煤,管理費,工人等費用)
因為佢咩都負責晒,基本上我唔洗用自 ...

伯爵府

BK Milk勳章

agree
講嘢都大聲d

禁止訪問

禁止訪問

大宅

我同你一樣, 不過我地要供幾層樓同兩架車, 我又係乜都唔駛交的, 咁我就俾屋企d o野食費/買餸$咁, 咁如果我要買衫褲鞋襪袋手飾咁就當然用佢card啦.

屋企所有開支由佢負責(包括:仔女所有支出,水電煤,管理費,工人等費用)
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

侯爵府

原文章由 ansonbbma 於 08-2-28 19:48 發表

我同你一樣,我老公做生意,唔知佢揾幾多,佢比我啲家用我會全部儲起,屋企所有開支佢負責,我買嘢都係用佢比我張card,我買嘢真係唔洗就住,鐘意買乜就買,我都覺得我好幸福 ...

你晒幸福喎

我好羨慕丫

侯爵府

你有少少晒喎

我好羨慕呀!

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果我係...當然繼續做啦!! 儲多 d $ 等退休, 或儲來比子女留學用都好呀!

唔做野就真係悶到九彩

同埋, 有左 bb 後, 就真係好大洗費呀!! 我仔仔而家3歲大, 佢係比褓姆湊既, 普普通通既洗費, 一個月都要 $7K左右

到時, 得你老公一個返工, 得 $18K, 有左小朋友後, 就會緊緊夠用

別墅

原文章由 rr101305 於 08-3-6 16:03 發表
我同我老公都有做野的
佢 17k 左右 我就22 k 左右
而家未有小朋友, 又未洗買樓供樓 (o係屋企住)
所以都算好鬆動 ...

我地打算生bb 喇... 唔知到時會唔會唔夠洗... ...

我好市儈,我係你地,有如此收入又適應同屋仩住,我會買樓收租,bb出生後再從新步署

別墅

我係full time媽,老公揾4萬幾,其實只係我揾唔多,所以索性自己湊返個仔,如果我揾17,000-而又唔係太辛苦,太長時間我會做囉,起碼小朋友用錢時可以鬆手好多
至於洗費幾多,就好似買餸咁,有人30蚊一歺一家幾口連帶飯,有人2個人食都要100蚊一歺,好睇個人,貴貴魚我都唔食,我鐘意食菜,理應買餸唔貴,但我又好鐘意飲湯喎,所以買餸錢又變得貴一樣,個個家庭唔同 (七除八扣每月餘錢不多)
**同埋睇吓湊完幾年仔出來工作時又揾唔揾得返相約人工

別墅

有了bb要搬大d(同媽住開公屋,老公係海外工作多),今日去睇下的租盤(我住開港島東)舊到死都要$8500 400幾尺 新樓700尺(其實好細)開$15500

好貴呀!!! 係香港生活好難
最慘係窮人,d板間房租/尺,離譜到貴過豪宅,好可憐!

我打算搬去青衣入d個d,可以租大d,交通又ok

[ 本文章最後由 ping987 於 08-3-7 02:29 編輯 ]

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

其實現在的 女人有工作能力
又搵到錢
仲咩要靠男人養
你地有冇小朋友
因為LAZY唔做嘢
你一定會後悔的
我為了照顧個仔
有了之後到佢讀幼稚園都冇做嘢
真係覺得同個世界脫拆咁
同朋友都小話題
直到佢一返學我就立即搵嘢做
個人開心好多

大宅

我同我老公都有做野的
佢 17k 左右 我就22 k 左右
而家未有小朋友, 又未洗買樓供樓 (o係屋企住)
所以都算好鬆動 ...

我地打算生bb 喇... 唔知到時會唔會唔夠洗...

伯爵府

環保接龍勳章

咁多人家庭收入都好唔錯, 但好多都話唔夠用
月入幾萬對好多好多人黎講可以好好用架喇~

首頁
12345...6

尾頁

跳至