跳至

首頁

尾頁

大宅

HI ALL,

我個女, 一到 6 個月零 1 個禮拜就病左啦...U
真係一到 6 個月就冇 MAMI 既抗體就要病病?

SAT 朝早有少少 FEVER 有少少咳, 睇左醫生食左葯就冇晒 FEVER 但多左痰, 琴日睇多一次醫生先再好番 D D, 但仲未好番呀....好唔開心!

子爵府

出世2個月時被婆婆傳染傷風,
無發燒,

touchwood之後就無病過,
連打針都無發過燒....

http://hk.myblog.yahoo.com/loveyi_ivy

大宅

病過兩次
傷風
要滴藥水落鼻度

洋房

回覆 #27 bbalice 的文章

感同身受!我呀B既情况同你呀B一樣,只是我呀B而家病左一個禮拜。佢都系一日先一餐糊仔,而家連奶都食得晤多(以前一日5餐奶,每餐7安,而家只肯食4-5安,仲一日4餐),好擔心呀!!!!!!!!

複式洋房

囝囝病左成個星期, 睇左兩次醫生都未好!
重咳多左, 痰又多左. 近兩日佢無晒精神, 奶同糊仔都食得好少.....佢已經一日先肯食一餐糊仔....現在重越食越少.....真怕佢唔夠營養.....唔知幾時先好返晒!

洋房

回覆 #25 EricaSin 的文章

多謝妳!我會試試買猴子棗比BB食,希望會有幫助啦!他出生以來(剛剛6個月)我都沒覺好訓,特別系呢個星期,晚晚都喊醒好多次,我就來頭疼都死了。我好辛苦啊!

別墅

如果你bb無咳咳, 但係仲有好多痰, 你可以試下比佢食位元堂既猴子棗, 我bb食完真係無咁多痰ga, 同埋可能我bb嘔過兩次奶, 連埋d痰嘔出o黎, 咁就好好多la, 因為d痰出唔到o黎, 佢會好辛苦, 同埋好難好ga, 所以嘔奶連埋痰嘔出o黎都算係一件好事o黎既

原文章由 calvary 於 08-5-9 09:49 AM 發表
补充:我亚B都系人奶B,不过系人奶+奶粉。

洋房

补充:我亚B都系人奶B,不过系人奶+奶粉。

洋房

我呀B都病左!他刚刚6个月大,但已经病了大概6日了。都系我D伤风传左比他咯。所以他流鼻涕同好多痰,胃口差同训得好差
(因为鼻塞),看了医生,滴左鼻同饮左化痰药就好DD,如果唔系就训唔到。真系好惨呀!!!!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我仔仔都係10月3日出世,你在哪間醫院生?我在威院..
我仔仔都無病過,佢是全人奶+2餐糊仔
原文章由 mokstick 於 08-5-7 12:55 發表

我b touchwood 暫時未病過,佢3/10出世,7個幾月la,但佢係食奶粉大,未食過人奶!

別墅

我囡囡都係,4個月左右就氣管炎要睇醫生喇!跟住5個月左右又肚痾,早兩日又有鼻水,真係平均每個月都要睇呀! 不過細路仔唔舒服,我都唔敢拖喇!佢地又唔識講唔識表達,都係睇下醫生穩陣d.

別墅

你都bb都好, around 4個月左右先病病
我囡囡滿月之後就每一個月, 就睇一次醫生啦.....唉
我記得bb兩個月大既時候, 睇第一次醫生, 係因為嘔奶, 醫生話鼻塞, 所以風重, 所以嘔奶, 跟住開左d藥水&滴鼻比bb

跟住第三個月大就睇濕疹, 好彩而家好番曬
第四個月大就睇傷風, 無la la 流鼻水,
第五個月大就睇咳咳, 好多痰
第六個月大就睇眼仔, 因為無la la 眼發炎, 仲要食抗生素tim.....
唉....平均一個月睇我一次醫生

不過好彩, 醫生同bb好夾, 好多時都係睇一次就搞掂

不過我都有比我個女食猴棗散, 我係買位元堂, 但係叫猴子棗, 因為有猴棗散有兩種ga, 一種叫猴棗化痰散, 一種叫猴子棗,

猴棗化痰散價錢平好多, 但係功效一般
我就買左猴子棗比我個女食, 需然係貴, 但係真係好好, 本來我個女有好多痰, 又嘔唔到出o黎, 食西藥又化唔到, 之後食左位元堂既猴子棗, 食左三次, 佢d痰已經清得七七八八, 所以我覺得好好

不過真係好貴, 猴子棗一支就$128, 如果買十支裝就平d,
每支$108, 我所以都買左10支裝, total $1080......

仲要好細支.......不過對bb好既, 就算la

我媽咪話如果bb無乜特別事, 可以當保健作用, 一個月食一至兩支,
不過唔知係咪心理作用呢, 我覺得bb食左之後, 飲奶飲得好左, 訓覺訓得好左....唔知關唔關事呢..

別墅

我 bb 四個幾月大時肚痾, 一日要換好多次尿片, 睇左e生食過葯便好返了

大宅

原文章由 望望媽 於 08-5-7 14:35 發表
我有買過猴棗散比bb食,食咗又真係好似好啲喎!但要買純啲嗰隻喎

之前比過 1 支呀囡食, 食左仲差, SO 要比返葯水佢食,
猴棗未就係 100% , 上次係余人生買~

大宅

回覆 #3 Yoyolala 的文章

多謝你寶貴既意見....
問我99佢又9唔搭8...
因女女已食了10日藥, 自己真係唔想佢再食, 佢黎緊星期六打針又要食退燒藥...太多藥啦....唉..... 但因下星期一至五我同老公唔喺香港....若touch wood 星期六重有鼻涕, 係咪應帶佢睇醫生??

大宅

我有買過猴棗散比bb食,食咗又真係好似好啲喎!但要買純啲嗰隻喎

大宅

但係有咳同有痰, 唔食葯止唔到...睇見佢好辛苦

大宅

我個仔雖然病咗三次,但噚日係第一次食藥,因為放佢o係學校(育嬰院),老師擔心所以比藥佢食,之前o個兩次都係自己好返嫁,我覺得如果唔係太嚴重,比佢自己慢慢打仗,產生抗體重好,我上次睇醫生,醫生話只要bb瞓到又食到奶可以唔駛比藥佢食,等佢自己慢慢好,不過如果發燒就一定要食退燒藥喇

大宅

原文章由 RABB 於 08-5-7 13:35 發表
hi,

我個女傷風就睇咗2次醫生, 但重未好得晒, 應否再睇?? 但又唔想佢食太多藥....好煩....點算??

我個仔o個時d傷風同埋痰都係未好得晒 但係我見佢一日比一日好d我都無再比藥佢食 我始終覺得食太多藥唔係咁好
如果你見女女一日比一日好d 無嚴重左o既話 都唔好再帶佢睇醫生食藥 等佢用自己身體入面d抵抗力復完會好d

大宅

原文章由 望望媽 於 08-5-7 10:57 發表
唔好唔開心或覺得自己做得唔夠好,我阿b兩個月時第一次感冒,五個月第二次,近排又流鼻水,我重要係全人奶tim呀,不過細路仔係咁嫁喇,我都叫自己唔好太緊張,希望大家o既仔仔快啲好返啦 ...

望望媽~
唉, 係啦, 我自己都係好緊張, 而家晚晚成日醒去睇下佢, 摸下佢, 怕佢又踢被~

真係好心痛呀...

ps..我個係女女黎架

首頁

尾頁

跳至