自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

別墅

9月先小一開學, 7月有兩個group已經開左強制加入, 一個全級一個同班
1) 有個同班同學媽媽A send左佢個仔張相同扮相比大家 (兩個group加埋成百人), 之後要大家幫佢FB投票 model比賽 like. 跟住有10零個回覆Done左嘅reply. 有D唔覆佢包括我就不斷比A煩, 話我地未like佢仔張相.... 隔左一日, 佢又send埋佢大仔(唔係同學)張相出來, 又重覆要人like埋佢大仔, 今次冇人覆話done左, 佢就不停追問, 煩到死

2) 成日問D低能問題, 如鉛筆買幾長, 校服買幾大, 底衫買幾件, 黑鞋買啡黑得唔得, 興趣班走堂得唔得

3)有人想開學前出來玩一次, 但平日夜晚8點某公園踩單車, 班細就公園玩, 大人就坐埋一堆傾計同野餐. 呢個話題我一開始已經話未放工join唔到. 點知另一媽媽B唔知做咩自己打張list出來。  邊個媽媽當晚負責咩工作, 我突然要負責整雞翼, 有人要負責蛋糕, 有人要買蛋撻。  又有人問邊個屋企有會所,改去會所得唔得, 超9唔答8

4)學校到而家只派了5張通告, 早排媽媽C唔見左, 問幾時幾點要返學, 咁有人覆左佢, 有埋相。  隔兩日媽媽D又問搵唔到通告, 如是有人又重覆回佢。  今日又有媽媽E話搬屋搵唔番通告, 真係好煩好煩

SiuBBee    發表於 15-8-18 22:11

伯爵府

回覆:芝士粉 的帖子

較咧個群組静音

伯爵府

回覆:未開學已經覺得個Whatsapp 媽媽 group好煩

個group太多人,總有些人係唔自律,嘜都Sent一餐,冇計

公爵府

禁止訪問

引用:Quote:augkBB 發表於 15-8-20 06:22 係咪学

禁止訪問

回覆:Yoshika0618 的帖子

男爵府

之後會比較成绩,煩死

伯爵府

augkBB 發表於 15-8-20 06:22
係咪学校开的?
梗係唔係學校開啦, 係家長自己開架. 我女讀直資學校, 所以在收到 OFFER 後, 在 EK 都已經搵到幾個同級家長啦, 都開學前一兩個月就正式開 GROUP.

侯爵府

陪月勳章

gazette821 發表於 15-8-19 17:12
好奇問(本人未結婚生仔),
家長join group係新興架? 我讀書果時無聽過有啲咁ge野喎...
...

係﹐
本因係想互相補充大家對學校的資訊﹐
但如果有D媽媽唔識 do 係咁放自己小朋友活動相、參加活動叫人 Like﹐
確係好煩。

珍珠宮

忍下喇,冇辦法!

地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

珍珠宮

引用:我女k1的谷,亞媽A日日擺自己嘅女嘅相,每

原帖由 rosewong 於 15-08-20 發表
我女k1的谷,亞媽A日日擺自己嘅女嘅相,每日大約10幅8幅,假期就20幅左右另一位亞媽B見到,就照樣學 ...
個阿媽傻嘅咩,點會影d咁嘅相仲send比人

rosewong  仲有次擺咗張高抄低胸相  發表於 15-8-20 08:51

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:未開學已經覺得個Whatsapp 媽媽 group好煩

小一姐,反正唔熟,趁早退group啦

而家就煩呢啲,第時有關學業上嘅比較,會睇到眼火爆

我一直係學校做隱形家長,甚少同其他家長聯誼,做家長義工都唔會,就係怕鬼左呢啲

mrsmacaroon    發表於 15-8-20 09:29

男爵府

我地只有班group
人唔多…十幾個…但偏偏有個媽咪…晚晚十點幾十一點就會問今日有咩功課…幾時默書之類等等
係每晚都問…開頭個個媽咪都會覆…慢慢開始無人覆甚至可能未睇
突然有人答佢…佢即刻唔該之餘仲話好彩有你答
唔知以為自己同空氣講野
老老實實…晚晚問你真係唔煩?十點幾十一點正常小朋友都瞓左覺啦…

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

引用:我女k1的谷,亞媽A日日擺自己嘅女嘅相,每

原帖由 rosewong 於 15-08-20 發表
我女k1的谷,亞媽A日日擺自己嘅女嘅相,每日大約10幅8幅,假期就20幅左右另一位亞媽B見到,就照樣學 ...
呢啲亞媽好嚇人

rosewong    發表於 15-8-20 08:50

男爵府

回覆:rosewong 的帖子

我唔敢唔入谷呀!因我兩隻嘢都幪吓幪吓,要靠d資訊補充

男爵府

我女k1的谷,亞媽A日日擺自己嘅女嘅相,每日大約10幅8幅,假期就20幅左右另一位亞媽B見到,就照樣學樣,於是乎每日就平均有20幅,之後亞媽B仲癲到將自己個人豔照(露背相,大頭相)擺埋上谷但個谷嘅成員有d係老豆
當時自己唔識設定“不下載相”,自己又無每次delete,所以k1未讀完,我部手機多了萬六張相

男爵府

反而我大女個group,除左升班時問大家仔女升咩班之外,其他日子都係好清閒,完全唔講其他無謂野。

大宅

畀面勳章

引用:9月先小一開學, 7月有兩個group已經開左強

原帖由 芝士粉 於 15-08-18 發表
9月先小一開學, 7月有兩個group已經開左強制加入, 一個全級一個同班
1) 有個同班同學媽媽A send左佢個仔張 ...
同班group就ok姐…
全級就有d誇張喎…
一人一句都睇死你…
有時多回覆,d媽咪唔會睇晒d msg,咁咪miss msg,所以先不停問通告…
仲要強制你加入,咁都得架…
同埋唔理你得唔得閒,照安排活動工作俾你…
咩人來架,咁無禮貌架…

我地幼稚園都有group,我都試過叫group投票,我都知好煩架啦… 所以唔敢再叫…

不過好傾就會傾,唔好傾多數唔理,有時我答左野又無回應,我都算,費事再問…

同埋會分左個吹水group,真真正正好傾,係傾閒計果幾個,就會另外組group係whatsapp傾計…

扭扭家族之這一家四口~ 扭扭批PA~扭扭條MA~扭扭粉FI姊~扭扭蛋TOR弟~

子爵府

其實真係有須要一個咁嘅group嗎?如果我個仔忘記寫手冊miss咗某啲task, 我唔會幫佢問人囉,唔等佢受下做漏野俾人罰,佢下次點會記得mark手冊

男爵府

家長其實應該分下咩group可以吹水咩group要小尐出聲。阿仔上次跟学校去交流团,帶隊老師好好form左個group來發放資訊,一開group的msg就係表明佢地老師在臨走及trip中会發放重要資訊,亦post 学生活動相video上去. 叫家長唔好在group回應,有野問就私下问該組老師。
点知,幾十個完全唔認識的家長竟然續個自我介紹,又問好多野。老師又再提家長個group的目的,叫大家少尐回應。之後一有updates,幾十個thank you.你返工抽空想睇下要有排揾。

首頁
12345...10

尾頁

跳至