自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大宅

子爵府

開心吸收勳章 BK Milk勳章

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

伯爵府

好媽媽勳章

回覆:攝於TKO 怡明村.......真係唔怪人地去拎公屋架

好正

我家有一隻似狗的貓b ,一隻寄居狗b ~
日日貓狗大戰^^

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

我好多年前去過朋友新入伙公屋參觀, 係油塘, 新十字型, 可𢵧3房大單位, 當時好似係曾特首停售居屋, 轉出租公屋;

我睇見都打個突, 簡直係公屋筍盤王
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

侯爵府

引用:Quote:good_pig+發表於+15-8-28+10:32+而家

原帖由 TRUBIMA 於 15-08-28 發表
咁,,,,應該起係邊?
呢個問題我都想問好耐,起係市區又唔得、新樓又唔得、交通方便又唔得、景觀好啲又唔得....!
其實就算真係去到遠遠嘅離島或者天水圍起,風景一樣ok架喎,係咪又唔得吖?
基本上呢度好多人好憎公屋,點都係有人嘈。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:公屋有嘜事發生可以要求調遷,唔夠住申請分

原帖由 honglong 於 15-08-28 發表
公屋有嘜事發生可以要求調遷,唔夠住申請分戶,
漏水,維修,食水有問題,房署負責 ...
係,私樓硬食

寶石宮

引用:遲些出面起樓。

原帖由 lam133 於 15-08-28 發表
遲些出面起樓。
有高度限制

寶石宮

引用:怡明邨都唔錯不過我親戚德朗邨係咁既景

原帖由 忘了我是誰 於 15-08-28 發表
怡明邨都唔錯
不過我親戚德朗邨係咁既景
維港添,好過譽港灣

男爵府

開心吸收勳章

回覆:good_pig 的帖子

唉~靚地被人咁發展。
現在d公屋選址仲靚過私人樓,
幾多私人樓要行好遠先有車

禁止訪問

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

遲些出面起樓。

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

mara 發表於 15-8-28 14:07
咁又唔係歧視嘅,有能力咪住好d! 你講公平呀嘛,比得起錢住好d天經地義!我都利申我一出世就住私樓,好明白 ...
講真公屋有幾好質素大家都心知肚明, 唔係都唔會有鉛水事件, 依家唔係比佢地住靚裝修有會所既屋哦, 只係景觀好DD JE, 自然環境人人都有權享用架啦.

伯爵府

公屋有嘜事發生可以要求調遷,唔夠住申請分戶,
漏水,維修,食水有問題,房署負責

子爵府

引用:+本帖最後由+WChan+於+15-8-28+11:57+編輯+

原帖由 WChan 於 15-08-28 發表
咁又唔係歧視嘅,有能力咪住好d! 你講公平呀嘛,比得起錢住好d天經地義!我都利申我一出世就住私樓,好明白人搵得多就可以享受自己的成就!如果窮人唔努力都可享受,點講都唔通!窮人係要有限度去幫,但不是幫佢去住靚景嘅屋!咁樣對有能力,努力搵錢嘅人唔公平!

大宅

引用:海皮果邊係住宅地, 過一排起完樓就無左個海

原帖由 lafield 於 15-08-27 發表
海皮果邊係住宅地, 過一排起完樓就無左個海境架啦
起碼人地享受過

寶石宮

引用:Quote:good_pig 發表於 15-8-28 12:02 資源

原帖由 WChan 於 15-08-28 發表
依家都唔係人人有份, 要符合申請公屋資格, 仲要咁好彩抽到先有靚海景, 又唔係間間公屋都咁正既, 叫做比低下 ...
r....

寶石宮

引用:呢排好多人出post葡萄公屋住戶,其實我覺得

原帖由 flori 於 15-08-28 發表
呢排好多人出post葡萄公屋住戶,其實我覺得住公屋好唔好真係見人見智。俾著你派到市區新樓海景戶咪正,派到 ...
痴線佬呢d, 乜野樓都會啦。公屋仲可以調遷添

侯爵府

呢排好多人出post葡萄公屋住戶,其實我覺得住公屋好唔好真係見人見智。俾著你派到市區新樓海景戶咪正,派到隔離屋係癲佬住一樓對住垃圾房咪慘。有本事既都唔住公屋揀個自己岩心水既地方住,公屋咪好似抽獎咁,抽到大獎你好彩,抽到屎咁又可以點。

WChan    發表於 15-8-28 12:50

首頁
12345...8

尾頁

跳至