自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章

我大姑奶人好好, 容易相處, 剛剛攞左長者卡, 生活好基層, 仲要做體力勞動的工作.

我有時會同佢食飯. 大姑奶同我呻, 佢個女 (A 小姐) 象徵性俾家用, 一個月都同唔到個女食一次飯. A 小姐已婚, 三十幾, 租樓住養左兩隻狗. 大姑奶怕個女無湯水飲, 頻頻煲湯送埋上去個女屋企. 平時又幫個女買埋廁紙生活用品咁.

我同大姑奶講, 佢個女都牛龜咁大個人, 其實係唔係唔使送湯上去呢? 佢話想見下個女都好難, 唯有靠得閒上去. 但係來來回回都好頻撲.

大姑奶屋企有什麼問題, 如冷氣唔凍, 電腦壞左, 電視壞左 (仲用緊謄機) etc, 都會搵我幫忙. 佢話佢個女好忙, 其實佢個女中五畢業普通文員, 我真係唔知有幾忙.

阿 A 小姐一年去旅行唔少過 3次, 都唔得閒陪下阿媽. 唔知算唔算慈母多敗兒. 唉....

Weekend, 大家有空返父母家見下父母啦. 我自己想見都無得見

珍珠宮

引用:Quote:Yibu+發表於+15-10-23+18:12+我大姑

原帖由 tester5 於 15-10-23 發表
人和人相處既chemistry, 有時外人好難明白.

大姑奶雖然向你呻, 調轉頭和女兒相處時又係點講呢, 你我都唔 ...
家家有本難念的經

大宅

引用:我大姑奶人好好,+容易相處,+剛剛攞左長者卡

原帖由 Yibu 於 15-10-23 發表
我大姑奶人好好, 容易相處, 剛剛攞左長者卡, 生活好基層, 仲要做體力勞動的工作.

我有時會同佢食飯. 大姑 ...
oo

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 Fiona0235 於 15-10-23 發表d

原帖由 good_pig 於 15-10-23 發表
d後生老馮啦
但個媽咪都有小小責任嘅。

good_pig    發表於 15-10-24 00:49

現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

blackypurin 發表於 15-10-23 22:53
我阿媽成日都又煲涼茶又買生果俾我地,已經講咗好多次我地自己識照顧自己,但佢都唔聽我地講,我都唔想佢辛 ...

其實我怕果D, 又要做, 又要呻..果D

其實佢地係咪想, 大家讚佢好偉大

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:同情姑奶, 但覺得佢又有點自己攞黎既....唉...

樹欲靜而風不息,子欲養而親不在。真係要珍惜眼前人!

我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Yibu 發表於 15-10-23 23:34
我覺得宜家唔少後生都take it for granted上一輩老馮幫忙

其實果個仔...都成3張幾4張野啦..

同埋自己唔洗衫, 咪拎落街洗囉....

可能佢阿媽又覺得O徒錢卦......

侯爵府

我的育兒心得勳章

好難講,可以話個老人家縱,又可以話個女唔生性,亦有極端例子,好似我99咁縱左個唔生性既二伯,但要個細仔(c6)執手尾!

公爵府

2024年龍年勳章

good_pig 發表於 15-10-23 22:47
我有auntie話要過海幫仔拎衫返屋企洗,再送返去。話唔去睇唔到個仔,阿仔唔得閒理隻貓又係阿媽處理 ...
我覺得宜家唔少後生都take it for granted上一輩老馮幫忙

翡翠宮

慈母多敗兒,習慣咗父母就係要對自己好,唔識倒轉諗自己都要對返父母好

Yibu    發表於 15-10-23 23:36

珍珠宮

引用:個女嫁咗人……一家一主啦,可能阿女唔like

原帖由 維港 於 15-10-23 發表
個女嫁咗人……一家一主啦,可能阿女唔like阿媽太照顧,後生兩公婆想自由啦,阿媽得閑去打擾著後生的生活, ...
如果係奶奶
一早比個新抱話佢煩爆了

珍珠宮

好媽媽勳章

我阿媽成日都又煲涼茶又買生果俾我地,已經講咗好多次我地自己識照顧自己,但佢都唔聽我地講,我都唔想佢辛苦但真係無辦法

水晶宮

別人家事和相處模式,無得評論,因為願打願捱,總有原因。

寶石宮

引用:Quote:原帖由 ttjl7 於 15-10-23 發表父母

原帖由 Fiona0235 於 15-10-23 發表
d後生老馮啦

珍珠宮

環保接龍勳章

引用:Quote:bik1229 發表於 15-10-23 20:01 樓主

係呀。我盡量幫得就幫,佢年紀可以做我阿媽。佢屋企的濕星野唔難攪既。
都好彩仲有你去幫輕下佢

大家好,我是子悠~~

寶石宮

引用:我大姑奶人好好, 容易相處, 剛剛攞左長者卡

我有時會同佢食飯. 大姑 ...
我有auntie話要過海幫仔拎衫返屋企洗,再送返去。話唔去睇唔到個仔,阿仔唔得閒理隻貓又係阿媽處理 ...

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 Yibu 於 15-10-23 發表我大姑

原帖由 ttjl7 於 15-10-23 發表
父母養育之恩真的好偉大,
希望年青人多點愛惜家人。

現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

禁止發言

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Yibu 發表於 15-10-23 19:23
我真係唔理解。大姑奶仲怨自己無好好栽培個女,無能力俾個女去外國讀書。我同大姑奶講讀得上香港讀到啦,叫 ...
樓主,希望你唔好介意,其實我並不是話你多事。感覺你人好,你姑奶也好,但也不表示姑奶女兒不好。
又講下我奶奶,佢都好照顧我地一家,試過成煲湯連埋個湯煲拎上我地屋企,路程係1.5小時,我地見到都呆了。我相信如果唔係我地強烈阻止佢,佢送埋厠紙上我家都肯定係遲早既事。我好感激佢咁鍚我地,但在我心中,老人家是要來愛惜的。所以我地推得就推,但其實我奶奶係唔開心我地唔佢領情,而佢仍時不時試我地既底線。

又講下假日飲茶,每次我先生想約佢放假飲茶,佢必定推說:你地做野忙,唔洗倍我......。我聽過我先生在電話邊發脾氣:忙咩呢?成日都話我地忙,忙就唔會打比你約你啦!但最後,總係約唔到奶奶飲茶,因為佢話我地返工忙,放假就好休息下.....

其實,我奶奶真係一個好好既人,我地亦好願意孝順倍伴佢;但外人或親戚朋友睇到既,可能又是另一個畫面。

所以,試下好似其他JM咁講,盡量開解姑奶,唔需要埋怨自己未做夠,或只圍住個女轉,女已成年責任其實就完。現在攞長者卡仲好年輕呀,葉劉淑儀都剛攞左長者咭。多開導佢都要愛惜自己,要有自己生活,人能自愛就自然有人愛了。希望姑奶能想通。

Yibu    發表於 15-10-24 00:20

公爵府

2024年龍年勳章

bik1229 發表於 15-10-23 20:01
樓主,好多時一家唔知一家事,你們雖然好親,但始終唔係一齊住,你姑奶從少點同個女相處,點教,可能好多野 ...
係呀。我盡量幫得就幫,佢年紀可以做我阿媽。佢屋企的濕星野唔難攪既。

首頁

尾頁

跳至