自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔今年二歲多d,好細個已知佢勁怕事,例如,落公園見到掃樹葉發出既聲驚,去迪士尼驚,行過冒險樂園離遠聽到或見到燈已經唔肯路過,今日影証件相,直情驚到跑出舖頭,其實我心好驚,好驚返学比人蝦,唔知你地明唔明我感受。

子爵府

引用:其實佢嫲嫲同姐姐湊,日日都落街去公園玩,

原帖由 motllams 於 16-06-27 發表
其實佢嫲嫲同姐姐湊,日日都落街去公園玩,不過佢要見到玩開D個二三個小朋友先玩,如果唔係唔玩。
有時去酒 ...
佢仲細,驚都正常,不過正如其他J M講,有機會係感統問題,佢可能有啲方面比較敏感,做啲training會好好多

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

我大囡都係錦架,

多d抱佢錫佢,比佢知道有人撐佢,

會有很大改善

男爵府

回覆樓主:

我明丫,你講既,我個女全部中曬,我唔知你小朋友有無反N,我個女反N時都仲係咁,但依家K1已經好好多,但唔會個個小朋友都肯一齊玩

珍珠宮

回覆樓主:

我仔都係 去荃灣愉景個遊樂場
100個小朋友 得佢1個唔願玩 走返出去
到買野食 我姐睇實佢 但因為拎唔到野食
佢就爆喊
3歲半啦已經 爆喊要搵媽咪 唉

水晶宮

2024年龍年勳章

motllams 發表於 16-6-27 00:05
我仔今年二歲多d,好細個已知佢勁怕事,例如,落公園見到掃樹葉發出既聲驚,去迪士尼驚,行過冒險樂園離遠聽 ...

佢去沙灘踩沙驚嗎?玩滑梯驚嗎?肯玩秋千,搖搖板嗎?
有d小朋友天生聽覺敏感,舉例你說的掃樹葉聲,大人或一般小孩不會怕,但對聲音敏感的人來說,是頗不安的。
平時家裡靜嗎?試下,例如吸塵前,同佢講做比佢睇,拎吸塵機出來,開機前話佢知,開機啦,初時用手輕輕蓋住佢耳仔,之後慢慢放開。
如果佢對我以上提出的問題,是的話再加埋你講的情況,可能係感覺統合問題(前庭覺),去健康院問姑娘取進一步資料
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

大宅

回覆:小朋友非常抗拒新事物,点算?

其實佢嫲嫲同姐姐湊,日日都落街去公園玩,不過佢要見到玩開D個二三個小朋友先玩,如果唔係唔玩。
有時去酒樓D水晶燈太閃又驚,去淺水灣3d博物館又驚,有C fu上門維修野又驚,其實可能我諗得太長遠,我只怕佢返学会係其他人欺負对象o乍

男爵府

我仔今年二歲多d,好細個已知佢勁怕事,例如,落公園見到掃樹葉發出既聲驚,去迪士尼驚,行過冒險樂園離遠聽 ...

佢2歲幾咁細,我個時仔仔都係咁,大大下就無野,我仔而家4歲幾,連小強都唔驚

翡翠宮

小朋友會唔會好少出街或見陌生人?

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

小朋友驚即係比較缺乏安全感,
唔夠信心去面對。

某程度上都係一個優點---處事比較謹慎

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

咁似我女,我女又係咁,到宜家4歲都係咁,最最最驚一定係電單車的引擎聲,樓上裝修穿牆聲(呢個驚我都可以理解),少少聲都驚一餐,我問佢驚D乜,佢話好嘈所以驚,你仔係咪巨蟹座?我女係,我覺得佢好神經質

大宅

我女都係!有時係街遇到朋友或同事,佢地會同我講2句,我個女即刻呆左,人地同佢打招呼都係擰轉面或匿埋我腳後,係返左學好小小,但係都唔肯主動同人打招呼!希望大個會好d啦

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

媽咪要接受佢,不斷引導佢,2歲好細個,新事物有少少怕好正常,大人都唔易接受新事物,何況小孩子?我女4歲入戲院都喊,大個就唔會喊啦。
我覺得唔好迫,最差做法,物極必反。
小孩子有不同發展,佢未到那個位置請稍等。

子爵府

平時少出門?
好多時大人(尤其老一輩)管敎手法靠嚇,唔聽話警察拉、晚黑狼來叨,亂走一街壞人拐咗去。。。。。

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

可能對聲音特別敏感

伯爵府

回覆樓主:

最緊要唔好迫佢,佢怕D乜陪佢一齊感受,有你喺身邊俾安全感,應該慢慢會大膽

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

有機會是感統問題,可以搵專業人士問問,我女細時 是怕水怕沙怕人

象牙宮

係咪平日好小出街接觸人小呀?
帶出多d地方,鼓勵試多d但唔好迫及鬧慢慢就會好好多。

子爵府

我細個都係咁,阿媽比錢我去玩都唔玩,而家都係比較内向,不過有得玩一定玩

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

係佢面前好誇張地做到玩得勁開心~佢就會有好奇心架喇~

首頁

尾頁

跳至