自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

想形容同老公的關係。
又未差到要離婚。但又冇晒癮。
好多小缺點令我快爆炸,但又冇咩大缺點要離婚。

琥珀宮

gigiyoung 發表於 16-7-11 22:28
1.戀愛是與不安的戰爭 vs 婚姻是是與不滿的戰爭

2.戀愛是帶來心動的關係 vs 婚姻是帶來信賴和安心的關係

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

厚多士 發表於 16-7-12 00:25
之前嘈過好多次都冇改。之後唔想嘈就冇出聲幫佢掉,其他垃圾我冇咁嬲,但包雲吞個堆紙就令我好火。因為有 ...

唯有自己戴口罩自保

男爵府

大家磨合下,傾下計!我老公都係架,牛脾氣,拍拖時真係成日嘈!但相處耐左大家都知大家脾性,會互讓下,又會搵佢受既方法令佢明白同去改,都係老土一句:溝通!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:廷廷媽 發表於 16-7-11 22:21 除左生

原帖由 厚多士 於 16-07-11 發表
咁其他佢都ok的
如果不用同一間屋,我諗我同佢可以好恩愛。
我諗我明白你感受,系相當無奈

大宅

引用:想形容同老公的關係。又未差到要離婚。但又

想形容同老公的關係。
又未差到要離婚。但又冇晒癮。
好多小缺點令我快爆炸,但又冇咩大缺點要離婚。
同我一樣

用戶要求終止服務

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

厚多士 發表於 16-7-11 21:40
我覺得我老公係咁認為。但我只係想佢自理能力好D, 自律D, 做野認真D, 有計劃D, 畢竟已經不是廿幾歲,是時 ...

你的回覆裡面已經有4個D,而且我系問緊你系咪想聽哂你話,你就答咗佢覺得,你將個答案推咗俾佢喎,你話:「我覺得佢認為系」,這是你的諗法,你乜嘢都企係自己角度去睇佢,你無真正去了解你老公,我覺得你唔係想要一個老公,養隻狗會聽話好多。
我知道你唔鐘意聽E D,如有得罪,sorry 我做咗厚多士。

珍珠宮

厚多士 發表於 16-7-11 21:11
十幾年前覺得佢為人幽默風趣,善良正直,為人樂觀,同佢一齊好開心。
但一齊生活,佢的大細路性格令我好嘔 ...

我都係,我好似佢呀媽!

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:小肥兔 發表於 16-7-11 22:20 分開好

其實呢一刻我又冇覺得要分開,但一齊又冇曬夫妻的甜蜜。亦提不起勁去修補。
所以先覺得雞肋。
...
人大咗, 總要有些人生智慧旁下身, 既然如此, 可以放開一旁, 不要去想,想得太多, 由雞肋變雞骨, 放鬆自己, 有小朋友既就專心湊仔, 無就揾d興趣學下, 人唔可以太懶散, 漫無目的, 亂想一通, 唔好放太多神精係老公關係上, 大家都辛苦, 輕鬆d, 關係就會自然改善

伯爵府

honthont 發表於 16-7-11 23:21
咁有無佢照顧你ge 時候?
佢為你/為頭家付出ge 時候?

咁當然有。咁佢為頭家為子女亦很願意付出。

伯爵府

霜霜 發表於 16-7-11 23:17
如果佢隨著你意思,去改變,你肯定會開心,會甜蜜滿足?

其實我冇要佢改變佢的性格或興趣。但有D缺點雖不是死罪,但日日係咁係會好討厭。
我當然可以忍左佢或唔出聲,而其實近呢兩年我都費事嘈,不過我個心是不快的,亦令我越來越討厭佢。

男爵府

回覆:雞肋

每個人都有缺點,我諗就算兩個人有幾咁一凹一凸,都會有難以忍耐嘅一日,不如大家一齊去揾d共同興趣,令生活冇咁枯燥,分散下d缺點嘅注意力啦

伯爵府

Reree 發表於 16-7-12 00:08
樓主,我都係呢個情況

某種程度上,可能係你老公比你寵壞左,好似呻鼻水D紙巾唔清左垃圾,係咪你之前睇唔 ...

之前嘈過好多次都冇改。之後唔想嘈就冇出聲幫佢掉,其他垃圾我冇咁嬲,但包雲吞個堆紙就令我好火。因為有個小朋友,我唔想佢周圍播菌。
每一次個c6病,佢吽死都唔睇醫生。之後就傳染俾個女同我。
人最高境界就是無賴,你有你鬧,佢有佢繼續拿渣。唔想嘈就唯有幫佢執左唔出聲,但我又覺得好氣頂。

大宅

樓主,我都係呢個情況

某種程度上,可能係你老公比你寵壞左,好似呻鼻水D紙巾唔清左垃圾,係咪你之前睇唔過眼幫佢清左??有D野旨哂意你去做??

水晶宮

當然有個工人真係可以改善呢個問題,每個月花幾千蚊,我覺得好抵,生活質數到好d

不過當然要請個好工人啦

水晶宮

我會同佢鬥dirty,到佢自己都不能再忍時佢自然會𢴇

我絕不幫佢𢴇手尾(結婚5年)

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

sabrina_cherry 發表於 16-7-11 23:16
我都係 工人來左後好少嗌交

係呀,比錢解決左問題,大家都舒服

伯爵府

咁有無佢照顧你ge 時候?
佢為你/為頭家付出ge 時候?

用戶要求終止服務

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

厚多士 發表於 16-7-11 22:54
多謝分享。
所以有人話結婚是戀愛的墳墓,特別有左小孩之後。

小孩還小的時候,無錯,系會好辛苦,但你仔女會長大的,成家立室的,陪著自己終老的,你想會系邊個?

用戶要求終止服務

厚多士 發表於 16-7-11 23:05
其實呢一刻我又冇覺得要分開,但一齊又冇曬夫妻的甜蜜。亦提不起勁去修補。
所以先覺得雞肋。
...

如果佢隨著你意思,去改變,你肯定會開心,會甜蜜滿足?

首頁

尾頁

跳至