自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

以前啲人話窮養男孩,等佢哋捱得\0苦,將來有骨氣同氣量去擔大旗。富養女,等佢哋慣咗食好用好,將來唔會揀嫁窮人。
眼見宜家不論男孩,女孩。好多打工嘅中產,甚至一般家庭,都紛紛富養小孩。其實有無咁嘅需要?

我叔仔正是打工中產,以往一向提供豐富物質,優質用品俾個女。但可惜2014除夕日男嘅被裁員,年資短補得唔多,有差不多半年無收入,之後揾到工,但人工少了3份1。女嘅上年CNY後已被減佣金%,前排被通知返埋呢個8月就唔使佢返。
由於個女過開公主般嘅生活,以往一年至少去3次外遊,自助餐,酒店 high tea, 主題公園等話去就去。假日 shopping 三幾袋是閒事。但呢年幾佢兩公婆嘅收入大減,再俾唔倒以前咁多嘅物質,佢個女 (升p.4) 就變得好情緒化,又成日埋怨父母唔去外遊,唔去 high tea… 。
我叔仔件事令我覺得平時真係唔使太富養啲小孩,足夠而偶然間多少少就夠了。

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

應洗得洗
.........................................

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

11B 發表於 16-8-11 13:26
以前啲人話窮養男孩,等佢哋捱得\0苦,將來有骨氣同氣量去擔大旗。富養女,等佢哋慣咗食好用好,將來唔會揀 ...
你叔仔富養唔起, 係佢問題。
我地窮鬼, 唔使諗, 但唔會刻薄。

你若盛開, 蝴蝶便來!

男爵府

Pulmma 發表於 16-8-11 13:57
我見過巴士上有個初小男仔發晒巔, 又打又鬧個父母, 發爛炸咁鬧父母唔要搭巴士, 一定要搭的士

...

伯爵府

何謂富養?何謂窮養?喺我立場,你朋友唔可以叫富養!而我自己?淨係比到基本嘢個仔,但我已經覺得,比上不足、比下有餘!我經常同佢講,我地屋企好窮!唔好同人比較,知足常亦樂

伯爵府

+3金熱血

小四時, 小朋友問我"點解電視話聖誔節去旅行, 復活節去旅行, 暑假去旅行, 我地都無既?"

小五時, 我也帶他去出國, 是因為要比賽....

象牙宮

回覆樓主:

我窮養,我要我仔知搵食難,自細捱,幸福唔係必然

伯爵府

回覆:富養小孩

其實小朋友細個時唔係好識分富, 窮。 好似我女, 有段時間好鍾意撘的士, 覺得好好玩。 有工人會好開心, 因為人有佢有。

分別在於父母點陪佢成長, 點教佢。 我地坐的士唔係嘆, 係睇趕唔趕, 有無需要, 而家佢會明白。 但如果佢父母無留意, 無教導, 呢啲比較花錢既行為變成常態, 一失去左就會發顛

伯爵府

引用:同意你所講。呢筆錢我寧願富養自己父母,報

原帖由 moogoo 於 16-08-11 發表
同意你所講。呢筆錢我寧願富養自己父母,報答養育之恩。
你講得好岩!

侯爵府

有時D.小朋友又好無辜。。根本好多父母係自己想使,自己想豪,自己虛榮心作祟。。又拉埋子女落水。。話富養子女。。子女知條鐵咩。。佢有得食咪食,有得玩咪玩囉。。但有一日呢D.父母無錢啦。。又埋怨呢樣果樣。。又話子女歎慣用慣。。大佬呀。。子女咁識歎,又咪係學你地既。,依家又話子女唔岩。。

我不嬲認我孤寒,我俾錢我父母,一定比俾我子女疏爽。。子女,我已經養佢俾佢學費俾佢人生換佢條尿片屎片換到幾歲。。仲要俾佢要幾歎?係要歎。。我都係獨歎。。

大宅

其實乜 brand 乜酒店去乜地方旅行,大人將件事睇成係高人一等,細路自然培養出勢利眼!

我經常帶小朋友去旅行(普通支出,非豪遊),只視為普通,小朋友就唔會有覺得要同人曬命嘅心。相反,佢哋最開心搭巴士火車,最鍾意D爛晒嘅玩具!

珍珠宮

.

公爵府

CheungKeeKee 發表於 16-8-12 12:29
講得對,我堅持平養,不是窮養。基本的一定有,不會買名牌衣物。不要說旅行,未帶過子女去主題樂園,生日會 ...

都係,其實小朋友好簡單,有媽媽陪住,去下公園吹泡泡、係張床錄下已經好開心!我認同教養同陪伴係最重要!物質上,我一直offer俾小朋友唔貴價但質量ok嘅嘢,講真,一件Burberry tee同一件減價79.9嘅Jewel pet tee,我女一定㨂後者,有時啲貴嘢係大人感覺良好啫,細路根本唔識...

子爵府

回覆:11B 的帖子

好似有些本末倒置。
就算你好慳 屋企都有可能財務有变化而改變生活模式。
跟小孩坦白説明就可以了。
平時亦要解釋清楚什麼是必需品什麼是奢侈品。
富養不是吃好住好
而是有識見珍惜自己。

子爵府

回覆樓主:

我覺得如果就算有能力,但提供比小朋友嘅嘢剛好足夠就可以。
阿女鐘意食魚,行街市時見到條佰幾蚊嘅石斑魚想買,我就話不如買條$35嘅紅油魚食啦,只不過係平日家常便飯,又唔係特別日子,冇需要去買條貴魚食!

大宅

食一餐自助餐,5/6百元,我就覺得好平,你去茶餐廳三個人都要2百元左近,凡事睇自己的能力啫,沒有了份工,大家都唔想,又唔可能叫他們有錢時,特等扮窮,睇番都係中產啫,唔屬於富貴啊,最緊要自己點教自己個小朋友,窮養你估個小朋友唔會自卑咩?他們唔會比較咩?

大宅

回覆樓主:

維持到富養我覚得無问題, 事實上好難ㄧ家同佢ㄧ齊特登捱窮, 係咁咪咁囉, 量入為出, 仔要知道自己將來自己養自己去維持呢種生活水平, 女就我養ㄧ世都得, 其實朋輩圈子係咩消費, 好難唔同喎!

伯爵府

畀面勳章

Pulmma 發表於 16-8-11 14:17
我富養我個女, 係心靈上的富足。 去旅行, 佢肯同我住11人民幣一個床位都冇投訴我

...
l好認同和佩服你. 我試過同兒子既同學一家韓遊, 我選了 motel / guest house. $400 一晚的, 一入到去motel, 同學仔既表面好失樂, 但唔敢出聲. 幾日都會話訓得唔係幾好etc. (book 這間住宿時佢亞媽都話冇問題架.). 事實係佢地去旅遊要住幾星酒店嗰啲. 個小朋友平時要咩就買咩嗰種.
東方曼哈頓  : Iherb 用戶首次優惠 5 美元 code GQF455

珍珠宮

回覆:11B 的帖子

只能講你叔仔兩公婆冇居安思危,非專業文職呢類工種依家在本港沒有穩定性,M型社會,之前仲博哂命充高中產,個女依家適應唔到,佢地有排教。

男爵府

細個我家太窮 玩具唔係咁易買俾我玩 所以而家有小小能力負擔得起 阿女話要買玩具都會買俾佢 食都係食d好普通既野 去旅行就會2年先去一次 因為家裡有太多動物 走開唔易 學野就會去ymca ywca yot學野 都算係正常咁養 富養都要睇下自己有冇能力先 要量力而為

首頁
12345...9

尾頁

跳至